Hirdetés

Visszatekintő: Így írtunk mi



|

Több mint 100 millió karakter, 4 millió kilogramm papír és 160 ezer liter festék - 25 év mérlege néhány elképesztő számmal illusztrálva. Átlapoztuk a mögöttünk hagyott közel 300 lapszámot, hogy kigyűjthessük az adott korszakra jellemző mondatokat, gondolatokat. Íme az első tíz év.

Hirdetés

Hirdetés


25 éve




Bíró István - ügyvezető igazgató - Köszöntő
A PC World a PC-világ új, békés egymás mellett élésének hivatalos szószólója kíván lenni.


Kevesen tudják, hogy első magazinjaiknak volt egy Macvilág rovata, amely a Macworld hazai megfelelőjévé kívánt válni. A szerves együttélés a korabeli logóban is megfigyelhető, ahol a PC mellett szorosan a Macet is ott találjuk. Később az Apple termékekről szóló információk a lap szerves részévé váltak.


Brückner Huba - főszerkesztő - DVI - alap a multimédiához
Sokan úgy gondolják, ma még túl korai a multimédiával komolyan foglalkozni.


A CD-ROM-okkal együtt a multimédiás termékek is megjelentek, amelyek sok esetben könyvek digitális változatai voltak (például Guinness rekordok könyve). Szerencsére később a gyártók rájöttek, miként lehet jobban hasznosítani az optikai lemezeket. Minden PC multimédiás lett végül.



Mészáros Csaba - főszerkesztő-helyettes - Köszöntő
Gravis Ultrasound hangfeldolgozó kártyát, valamint két egyéves PC World-előfizetést sorsolunk ki a beküldők között. Várjuk leveleiket!


Természetesen ez akkortájt még a hagyományos postai leveleket jelentette, 1992-ben itthon csak nagyon kevesen ismerték az e-mailt, még a közlemények is borítékban érkeztek. Minden kicsit lassabb volt, és talán nyugodtabb is.


Mester Sándor - főszerkesztő - Szoftver a laboratóriumban
Itt, Redmondban dőlnek el a dolgok, születnek meg a világraszóló gondolatok és nagy jelentőségű termékek, operációs rendszerek.

Jó eséllyel akkortájt a Windows 95-ön dolgoztak a Microsoft fejlesztői, amely a megjelenését követően tízéves dominanciát jelentett a szoftvercégnek. A redmondi aranykor azonban véget ért, napjainkra már többpólusúvá vált az informatikai piac.


20 éve




Mester Sándor - főszerkesztő - Szoftver a laboratóriumban
E kádat föl lehet hívni telefonon. Bővebben kifejtve: ha az ember arra vágyik, hogy amikor hazaér, készen várja a fürdővíz, nem kell egyebet tennie, mint hogy föltárcsázza otthonát, telefonon utasítást adva a kádnak.

Az okosotthon-technológiák egyik első korai példájának lehettünk tanúi, amely még az internet nélkül is működőképes volt, és ha kellett, melegen tartotta a vizet.


Guttray László - újságíró - Teljes játékfilmek CD méretű lemezen
A mozifilmek PC-s lejátszási lehetősége kegyetlenül jó üzletnek ígérkezik. Képzeljük csak el: amikor gyermekünk éppen ötvenharmadszor akarja majd megnézni az Oroszlánykirályt, odaültetjük a PC elé, mi pedig végignyúlunk a kanapén.


A cikkben említett DVD-ROM-okkal végül az asztali lejátszók is terjedni kezdtek, így szerencsére kevés gyermeknek kellett a PC-monitor előtt mesét néznie.



Mester Sándor - főszerkesztő - Az ötödik
1994 januárjától hajlékonylemez, idén januártól pedig CD-ROM melléklettel jelenik meg lapunk; a piaci elismerés nem is maradt el.

A PC World az elsők között volt, akik optikai lemezt csomagoltak a magazin mellé. Később a CD-t DVD-re cseréltük, legutóbb pedig majd egy évtized elteltével bevezettük PC World Plus szolgáltatásunkat, amely korlátlan elérést kínál a felhőben.


Guttray László - újságíró - Utunk a világhálóra
Az egyéni előfizetők egy része csak levelezésre akarja használni a világhálót, a többség azonban teljes körű internet-hozzáférést kíván.

1996 végén a magyarok is elkezdtek ismerkedni a világhálóval, megtéve az első bizonytalan lépéseket. Az egyszerű, animált GIF-ekkel teletűzdelt, webringes korszakok kora volt ez, amikor még fejlett keresők nélkül kellett felfedezésre indulni.


15 éve



Bognár Ákos - főszerkesztő - Inter nyet?
Az ember este 6 után bátran tárcsázta bármelyik szolgáltatójának telefonszámát, hiszen tudta, hogy reggelig netezhet, és számlája nem haladja meg a 150 forintot.

Tapintható volt a feszültség az internetelérés díját tekintve; az emberek egyre többet akartak a világhálón tölteni, a szolgáltatók viszont nem akarták csökkenteni áraikat, egy ADSL-bekötésért akár 120 ezer forintot is elkérhettek.


György György - szerkesztő - A két véglet
Kimondatlanul is a 2 megapixel jelenti az elfogadható minőséget, természetesen a hang- vagy a filmfelvételi lehetőség, de a webkamera funkció is egyre inkább terjed.

Ez volt az a korszak, amikor slágertermékek voltak a digitális kamerák, ennek megfelelően a fényképezőgépek is rendszeres vendégei voltak a tesztlabornak. Manapság a 2 megapixelt már egy telefonos előlapi kamera is kinevetné.



Bognár Ákos - főszerkesztő - Halálfejes lobogó
Teszem azt, interneten rendelek egy piszok olcsó, 1500 forintos autóverseny-programot, azt gondolván, hogy használt játékról van szó. Egy idő után azonban rájövők, hogy valószínűleg hamis a baba.


A BSA razziái miatt hónapokig téma volt a PC Worldben a rajtaütések jogszerűsége. A közbeszédet a Windows XP kalózellenes intézkedései is tematizálták.


Samu József - újságíró - Pentium 4 platformteszt
Régebben egyértelmű volt: ha az Intel fejébe vett valamit, akkor a piac szolga módjára követte az óriást. Ma már más szelek fújnak.

Az Intel-Rambus házassággal az AMD rendkívül jól járt, és egy rövid időre előnybe került versenytársával szemben. A chipgyártó mamut azonban túllendült a hullámvölgyön, ma már ismét az Intel dominál, az AMD pedig próbál felkapaszkodni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.