Hirdetés

A legjobb olcsó alaplapok



|

Az alaplapgyártók a legjobb és legdrágább típust küldik tesztelésre, most azonban az olcsóbb, de még mindig kiválóan használható hardverelemeket válogattuk össze, bemutatva azt, milyen pénztárcakímélő lehetőségek vannak egy jó alaplap beszerzésére.

Hirdetés

Olcsó alaplap. Ha kicsit ízlelgetjük és megszokjuk ezt a kifejezést, egy idő után arra a következtetésre juthatunk, hogy sokan feleslegesen, netán presztízsből vásárolnak drága, netán csúcskategóriás alaplapot. Nagyobb összegben mernénk fogadni arra, hogy ezen hardverek nagy részén tömegével találunk parlagon heverő SATA-, FireWire- és LAN-csatlakozókat, illetve a felhasználók gyakran nem aknázzák ki a jobb felépítésben rejlő plusz tuningpotenciált sem.


Éppen ezért, ha a célunk egy működőképes és költséghatékony gép összeállítása, nem feltétlenül kell 50-100 ezer forintot költeni alaplapra, hanem ennek a töredéke is elegendő lesz. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy ezen a szinten nem kaphatjuk meg a legújabb megoldásokat, azaz be kell érnünk régebbi lapkakészlettel, ami nem feltétlenül jelent hátrányt, legalábbis ár/teljesítmény viszonylatban biztosan nem.
    

Ellenfelek nélkül maradt az Intel az alsó kategóriában?


Úgy tűnik, sem az AMD, sem pedig az NVIDIA nem szállít olyan megoldásokat Intel platformra, melyek megfeleltek volna jelenlegi tesztünk kiírásának, azaz nincs bennük integrált videovezérlő. Ebből kifolyólag csak Intel lapkakészletek közül tudtunk válogatni, ezek is a P31, P35 és P43 valamelyike köré épülnek, mert a P45 már egy drágább kategória képviselője. Az említett P31-35-43 között apróbb eltérések vannak, melyekről nem árt tudni néhány fontosabb információt. Alapvetően a P30 és P40 család között két különbség van: utóbbi megkapta a második generációs PCI-Express szabványt, illetve hozzányúltak a memóriavezérlőhöz némi plusz teljesítmény érdekében. A családon belüli különbségek még ennél is jelentéktelenebbek, legalábbis az újabb P40-es sorozat esetében, ahol a P43-as a P45 butított változata és a különbség kimerül a PCI-Express sávok számában, ezáltal a P43 nem támogat CrossFire rendszereket.


Hasonló különbséget fedezhetünk fel a P30-as család P35 és P31 lapkakészletei között, de itt komolyabb eltéréseket is tapasztalhatunk. A P31 ugyanis egyáltalán nem támogat DDR3 memóriát (tehát nincs rá lehetőség, nem úgy, mint a P35-nél), illetve az ICH9 déli híd helyett ICH7 déli híddal szerelik, amit legutoljára az Intel 945-ös alaplapoknál láthattunk. Az ICH7 miatt ezen alaplapokon kevesebb SATA és USB 2.0 csatlakozó áll rendelkezésünkre, ellenben natív párhuzamos ATA támogatással rendelkezik. Mindez ne riasszon vissza senkit, normális használatot feltételezve nem fogjuk észlelni a régebbi vezérlők hátrányait, ezt majd a tesztek során is láthatjuk.
    

Látszólagos verseny, monopol valóság


Az Athlon XP korszak egy valami miatt biztos sikeresnek tekinthető az AMD történetében. A felhasználók – különösen hazánkban – megtanulták, hogy ha egy számítógép összeállításánál fontos a végösszeg nagysága, akkor csakis a hárombetűs gyártó termékei közül érdemes választani. Akinek volt elég pénze, az mehetett evezni a Pentium 4-es vizekre, a többség azonban a szűkös anyagi keretek miatt kénytelen volt megismerkedni azzal a bizonyos másik oldallal. Természetesen ekkor is különböző kategóriák szerint választhattuk ki a főbb komponenseket, ám úgy véljük, nem állítunk valótlanságot, ha azt mondjuk, hogy az olcsó, de jó AMD-s lapkakészletekből már akkor is rengetegféle megtalálható volt a boltok polcain. A fő sodort az NVIDIA és a VIA megoldásai jelentették, a kicsik közül pedig a SiS, az ATI és az ULI próbált kitörni egy-két remek fejlesztéssel.


Mára, a kegyetlen árverseny és a rettentő szorosra vett gyártási ütemtervek miatt csupán két legény maradt talpon, a megmaradt két gyártó közötti korábbi erőviszony viszont mára megdőlni látszik. Ahogy azt az Intel processzoraival kapcsolatban hangoztatják a szakik, az mostanság az AMD-re is igaz lesz, azaz AMD központi egységhez AMD lapkakészlet illik. Pontosabban szólva AMD-ATI, hiszen a nagy összeborulás óta a két cég egyesült erővel próbál maradandót alkotni a lapkakészletek piacán is. Úgy tűnik sikerül is nekik, hiszen a 7-es széria igen meggyőző ár/teljesítmény aránnyal rendelkezik, az egyes típusokkal remekül lefedte az egész piacot a gyártó. A fő sodort jelentő kategóriákban a 770 és 790X versenyez, picit feljebb, de még mindig elég jó áron a 790FX első generációs példányai találhatók. Tesztünkbe ez utóbbi változatok sajnos nem fértek bele az általunk meghatározott árbeli korlát miatt, viszont a 770-es variánst kétféle összeállításban is megismerhetjük.


Az NVIDIA helyzete nem túl rózsás manapság, ha kizárólag az új alaplapi lapkafejlesztések piacra dobását vesszük alapul. Az egyes szériákat jelző sorozatszámok közül jelenleg a 7-es csoportnál tart a gyártó, azonban e termékcsalád közül csak az nForce 720D az, ami nem tartalmaz integrált grafikus magot. A 6-os lapkák csak az Intelről szóltak, egészen az 5-ös termékvonalig kell visszamennünk, ha IGP-nélküli AMD-s nForce lapkakészletek tudását szeretnénk megismerni. Tesztünkben is ebből a csoportból választottuk ki azt a két szereplőt, melyeken az nForce 520 és 560 egy-lapkás készlet kapott helyet. A szimpla chipes felépítés mindig is az NVIDIA nagy fegyvertényei közé tartozott, hiszen így olcsóbbá vált a gyártás, következésképp a késztermék ára is alacsonyabb szinteket üthetett meg. Sajnos azonban a felhasználói visszajelzések alapján sokan termikus problémákat – szokatlanul magas hőfokok - tapasztaltak, a kis alumínium bordák nem minden esetben birkóztak meg az egy lapkába belesűrített sok-sok tranzisztor hőtermelésével.
Hogy a közeli jövőben továbbra is két gyártó verseng-e majd az AMD-s lapkakészletek piacán, azt nem tudjuk, jelen állapot szerint erős AMD-s fölény látszik kibontakozni, az NVIDIA legújabb, hivatalosan is bejelentett megoldása egyelőre csak a felső kategóriában kíván harcba szállni. Új technológiai megoldásokról azonban nincs szó, az nForce 980a csupán a 780a új néven történő reinkarnálódása. A vörösöknél viszont dömpingszerű ellátásra számíthatunk ebben az évben, ami egyáltalán nem véletlen, az AMD ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektet a komplett platformként bemutatott termékekre, ezzel is erősítve az új 45 nanométeres processzorok marketing hadjáratát.


ASRock ALiveXFire-eSATA2 R3.0


alaplap-amd-asrock.jpg


A régi és az új technológiákat együttesen hordozza magán az AliveXFire-eSATA2 harmadik revíziója. Az ATI RD480X CrossFire-képes lapkakészlete bizony nem mai fejlesztés, az átlagos felhasználói igényeket azonban még ez a megoldás is bőven kielégíti. Emellett nagyfokú időtállóság is jellemzi a terméket, hiszen az AM2-es CPU-foglalat ellenére a legújabb AM3-as központi egységeket is támogatja. A négy DDR2-es memóriafoglalatba illesztve legfeljebb 1066 megahertzes lapkák használhatók, a legnagyobb telepíthető mennyiség 16 gigabájt.


Tekintve az alaplap árát, nem hinnénk, hogy a célközönség kihasználná a két PCI Express ×16 bővítőhely adta lehetőségeket, ha viszont mégis beleférne a havi keretbe két Radeon VGA-kártya, akkor már csak arra kell figyelnünk, hogy a két sín csupán nyolcszoros sebességen üzemel. Az SB600-as déli híd négy SATA-II-es eszközt képes kezelni, a külső adattárakat pedig két eSATA-aljzatra köthetjük. Az alaplapra integrált hangkártya ezúttal csak hatcsatornás, a vezetékes hálózati vezérlő azonban a trendeknek megfelelően gigabites adatátvitelre is képes.


Termék: ASRock AliveXFire-eSATA2 R3.0
Forgalmazó: BestByte
Ár: 12 975 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5686


Asus M3A78

alaplap-amd-asus.jpg



Immáron az AM3-as központi egységekre is felkészítették az M3A78-at a Socket AM2+-os foglalatú processzorok mellett. Az AMD 770+SB700 lapkakészlet-párossal felszerelt alaplap akár a 140 W-os TPD-osztályba tartozó Phenom központi egységeket is kezeli, a memóriatámogatás azonban csupán a DDR2-es szabványra korlátozódik.


A bővítőkártyákat második generációs PCIe- és normál PCI-foglalatok várják, a grafikus kártyák számára az M3A78 egy darab tizenhatszoros sebességű portot biztosít. Egy kedvező árú alaplapnál mindig meglepődünk azon, hogy akár 6 darab SATA-eszközt is ráköthetünk, sőt, további eszközöket, külső tárhelyeket is aggathatunk a lapra a 12 darab USB 2.0-s kapu jóvoltából. Hálózati kommunikációra tökéletesen alkalmas a Realtek 8111C gigabites lapkája, a VIA VT1708B nyolccsatornás hangkeltővel azonban eddig nem nagyon találkoztunk. Alap multimédiás felhasználásra minden bizonnyal elegendő a tudása, komolyabb hangfalszettek megszólaltatását azonban inkább más hangprocesszorra bízzuk.


pcw-ajanlat.jpg
Termék: ASUS M3A78    

Forgalmazó: Cédrus Kft.
Ár: 22 770 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5686

 


Gigabyte GA-M56S-S3

alaplap-amd-gigabyte.jpg
 


A szebb napokat is látott nForce lapkakészletcsalád 560-as típusjelzésű variánsára épül a GA-M56S-S3. Az egy lapkából álló „készlet” anno kifejezetten a K8-as AMD Athlonokhoz készült, mára azonban olyannyira felfrissítették a termék BIOS-programját, hogy képes akár a legújabb, Socket AM2+-os Phenom II X4-es típusok kezelésére is. Ebben az esetben csupán a HyperTransport busz sebességének lecsökkentését kell veszteségként elkönyvelnünk, a kompatibilitás érdekében 1 gigahertzes üzemfrekvenciára áll át a kapcsolat. A memóriatámogatás a 800 megahertzes DDR2-es modulokig terjed, foglalatonként maximum 4 gigabájtos lapkákat használhatunk.


A bővítősínek kiosztása kedvez a régi tuner- és hangkártyák tulajdonosainak, az egy szem PCI Express ×16 és a két PCI Express ×1 mellé nem kevesebb, mint négy PCI-hely fért. Régi hagyomány a gyártónál, hogy a hálózati vezérlő és az integrált hangkártya szerepét a Realtek aktuális fejlesztéseire osztja. Most sem történt másként, a 8211BL és az ALC888 sok más Gigabyte alaplap szerves részévé vált az utóbbi időben. Hasonló folytonosság jellemzi a FireWire-vezérlő kiválasztását is, a GA-M56S-S3-re is a Texas Instruments egyik, 400 Mbit/másodperc adatsebességet támogató lapkája került.

pcw-tesztgyoztes.jpg
Termék: Gigabyte GA-M56S-S3

Forgalmazó: Cédrus Kft.
Ár: 17 503 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5686



J&W JW-RX770-AM2+

alaplap-amd-jandw.jpg


A 770+SB600 fejlesztés a legutolsó az AMD 7-es lapkakészlet családjában az integrált grafikus vezérlőtől megfosztott típusok sorában. Teljesítményben és funkcióiban azonban nem nagy a lemaradása a csúcskategóriához képest, különösen akkor, ha a J&W veszi kezelésbe a lapkát. Az RX770-AM2+ nyomtatott áramkörének elrendezése több ponton is eltér a megszokottól. A DDR2-es memóriafoglalatok a bővítőhelyekkel párhuzamosan állnak, a PCI Express ×16-os foglalatokból pedig kettő került a lapra.


Ez azért jelent újdonságot, mert a 770-es lapkakészlet hivatalosan nem támogatja a CrossFire-technológiát. Annyi turpisság azért van a dologban, hogy a második kártyahely csupán négyszeres sebességű adatátvitelre képes.


Az SB600-ra jellemző módon 4 SATA-II-es meghajtót használhatunk egyszerre, amelyeket akár RAID-tömbökbe is rendezhetünk. Az AMD-s mezőnyből a J&W lapja az egyetlen, amelyen a Marvell gigabites hálózati lapkája látható, a nyolccsatornás hangkártya kiválasztásánál viszont a gyártó is maradt a jól bevált Realtek ALC888-as hangkodek mellett.

Termék: J&W JW-RX770-AM2+
Forgalmazó: Mercury Impex Kft.
Ár: 20 600 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5686


MSI K9N Neo V2

alaplap-amd-msi.jpg


Elsősorban azok számára ajánlható az MSI K9N Neo V2, akik valamely K7-es Athlon processzorról szeretnének minél olcsóbban kétmagos típusra váltani, lehetőleg úgy, hogy a kiválasztott alaplapon NVIDIA lapkakészlet legyen, továbbá ne kerüljön sokba az átállás. Ezeknek a feltételeknek kiválóan megfelel ez a típus, mivel az nForce 520-as lapkakészlet minden olyat tud, ami elég lehet egy mezei felhasználó számára, a K9N Neo v2 ára pedig, ha csak egy hajszállal is, de 15 000 Ft alatt van. A hat, bővítőkártyáknak fenntartott hely közül három a régi, három pedig az új PCI-technológiát képviseli. A tizenhatszoros foglalatba bármely, akár felső kategóriás grafikus kártya is belerakható.


A SATA merevlemezes tárhelyek RAID-tömbökben való üzemeltetése ettől a laptól sem ismeretlen, az nForce 520 összesen 4 eszközt képes RAID 0,1 és 0+1 összeköttetésekben használni. Az NVIDIA ajánlását felülbírálva az MSI gigabites hálózati vezérlőt integrált a lapra, ez és a nyolccsatornás hangprocesszor is a Realtek gyárából származik.


Termék: MSI K9N Neo V2
Forgalmazó: Expert Computer Kft.
Ár: 14 900 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5686


ASUS P5QL-E

alaplap-intel-asus.jpg
 


A P5QL-E kissé kilóg a sorból, hiszen ez a tesztmezőny legdrágább szereplője, mégis muszáj volt megvizsgálnunk. Ennek oka az, hogy az alaplapra a P4X lapkakészletcsalád legolcsóbb példánya, a P43 került.
Hiába az elméleti belépő szint, a P5QL-E már egy teljesen más világ, mint a többi alaplap.


Erről tanúskodik a többfázisú tápellátás, a szilárd alapú kondenzátorok, továbbá a komolyabb Realtek hang- és Atheros LAN-vezérlők jelenléte is. A P45-43 család esetében az északi hídhoz is hozzányúlt az Intel, ami tükröződik az eredményeken is, így lett tehát az éppen tárgyalt alaplap és egy másik (jóval olcsóbb) P43-as induló leggyorsabb alaplap. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a P5QL-E megéri-e a többletkiadást, mivel a szintén ASUS vérvonalat követő ASRock hasonló teljesítményt nyújt töredékáron, igaz, kicsit szerényebb funkciók mellett.

Termék: ASUS P5QL-E
Forgalmazó: Cédrus Kft.
Ár: 28 000 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5686


GIGABYTE GA-EP31-DS3L

alaplap-intel-gigabyte.jpg
 


A gyártónál ez már a harmadik P31-alapú DS3L alaplap, ami nem azt jelenti, hogy az első két változat rossz lenne, csupán újabb és jobb funkciók kerültek bele a modellbe (például az első generációs DES helyett a továbbfejlesztett Advanced változat, vagy az új kondenzátorok a tápellátók környékén). Ebből kifolyólag a vásárlásnál érdemes odafigyelni, hogy az újabb verziót kapjuk kézhez – a NYÁK-on megtaláljuk a verziószámot, ami jelenleg 2.1-nél tart.


Fontos megjegyezni, hogy a P31 mellé – amely a P35 olcsóbb változata – az Intel ICH7 déli híd kerül, amely 2005 közepén mutatkozott be, ám még mindig képes kiszolgálni a ma felmerülő igényeket (az USB-eszközök picit lassabbak lehetnek). Sőt, az ICH7 volt az utolsó lapka, amelyben még volt egyetlen darab natív párhuzamos ATA-port (maximum két eszköz számára), így ezen az alaplapon nincs szükség kiegészítő PATA-vezérlőre.


A korosodó lapkakészlet ellenére meglepően jó eredményeket mértünk, ami az alacsony vételárral párosítva igazi csemege a piacon.

pcw-ajanlat.jpg
Termék: Gigabyte GA-EP31-DS3L

Forgalmazó: Expert Computer Kft.
Ár: 17 175 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5688



ASROCK P43TWINS1600

alaplap-intel-asrock.jpg


Összeállításunk üde színfoltja az ASRock inteles alaplapja, amely a gyártótól szokatlanul magas árcímkét kapott, ezért már kezdhetünk gyanakodni, hogy nem hétköznapi alaplappal van dolgunk. Gyakorlatilag a Twins egy belépő szintű, DDR2-DDR3 memóriát egyaránt fogadni képes hibrid alaplap – természetesen a két memóriatípus csak külön-külön használható. Az persze már egy másik kérdés, hogy olcsó géphez ki fog a DDR2-nél jóval drágább DDR3 memóriát vásárolni.


Az Intel P43 és ICH10 lapkakészlet párosítása úgy tűnik, jó választásnak bizonyult a tesztek során, ugyanis az egyébként átlagos felszereltségű és felépítésű alaplap többnyire jó eredményekkel büszkélkedhet. Habár a 24-tűs főtápcsatlakozó elhelyezése nem nyerte el a tetszésünket, de ez az összes negatívum, amit az alaplappal kapcsolatban megemlíthetünk. Az ASRock esetében nem árt folyamatosan figyelni a BIOS-frissítéseket, nehogy váratlan hibákba fussunk bele, ugyanis már ehhez az alaplaphoz is a sokadik BIOS-változat jelent meg.

pcw-tesztgyoztes.jpg
Termék: ASRock P43Twins1600

Forgalmazó: BestByte
Ár: 20 960 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5692



MSI P35 Neo-FI

alaplap-intel-msi.jpg
 


Úgy érezzük, hogy az MSI mérnökeinek és PR-egységének ideje lenne értelmezni a belépő szintű alaplap fogalmát. Igaz, hogy a P35 nem a legolcsóbb lapkakészlet és a Neo sorozat sem a luxusról szól, de -- összehasonlítva a többi alaplappal -- az MSI P35 Neo-FI rendelkezik a legpuritánabb felszereltséggel, amihez viszont egyáltalán nem társul alacsonyabb ár vagy kiemelkedő teljesítmény. Többek között az is érthetetlen, hogy miért van ennyi PCI-Express x1 bővítőhely az alaplapon, hiszen lehetetlen mindet kihasználni, ellenben PCI-kártyákból még mindig bő kínálatot találunk.


Főleg akkor okoz ez problémát, ha két kártya nem fér meg egymás mellett, így cserélgetésre sincs túl sok lehetőség. Márpedig igen nagy rá az esély, hogy a gépét olcsóbb alkatrészekkel bővítő felhasználó szeretné átmenteni régi hardverelemeit a lecserélendő gépből. Viszont, ha a sok PCI-Express foglalattal az alaplap modern mivoltát akarták kihangsúlyozni, akkor már lehagyhatták volna a hátlapról a párhuzamos portot is, amit néhány extra USB-kivezetéssel kellett volna helyettesíteni.

TERMÉK: MSI P35 NEO-FI
Forgalmazó: BestByte
Ár: 22 970 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5690


J&W JW-IP35-Pro

alaplap-intel-jandw.jpg


Szintén Intel P35-ös lapkakészletre épül a J&W IP35-Pro, ami már a neve alapján is sokkal többet ígér, mint az MSI P35-ös alaplapja, pedig annál ezer forinttal olcsóbb. Szembeötlő különbség, hogy az alaplapon található kondenzátorok kizárólag szilárd elektrolitosok, a hátlapon pedig két darab gigabites LAN-csatlakozó (háttérben Marvell vezérlőkkel), digitális hangkimenetek és egy eSATA-csatlakozó is helyet foglal.


Emellett még olyan apróságokat is kapunk, mint a dupla BIOS-lapka, CrossFire-lehetőség és POST-kijelző a hátoldalon. Mindezeket együttvéve ezen alaplapnál nincs olyan érzésünk, mint az MSI P35 esetében. Az IP35-Prót egy eltévedt versenyzőhöz hasonlítanánk: az alsó kategóriába illő ár profi felszereltséggel párosul. Biztosak vagyunk benne, hogy van olyan felhasználó, aki gazdagon felszerelt alaplapot keres alacsony áron -- nekik ezen hardvert ajánlanánk.


Az alaplap egyetlen hátránya, hogy a legfrissebb BIOS-szal sem volt hajlandó 800 megahertznél gyorsabban hajtani az 1066 megahertzes CSX DDR2 moduljainkat (ez gyakorlatilag megfelel az Intel specifikációnak), ami kis mértékben az eredményen is meglátszik.


TERMÉK: J&W JW-IP35-PRO
Forgalmazó: Mercury ImpEx Kft.
Ár: 21 700 Ft
Web: hopp.pcworld.hu/5694


Értékelés


A sok különböző lapkakészlet és relatíve egymáshoz közeli árfekvés miatt az értékelés során egyértelmű döntéseket tudtunk hozni. Nemcsak az ár, hanem a tesztek eredménye és az alaplapok felépítése is befolyásolta a végső eredményt. Érdekes volt látni, hogy a jó teljesítménynek nem alapfeltétele a magas ár, ami az utóbbi időben ritkaságnak számít, főleg az olyan alaplapok esetében, amelyek azonos lapkakészlet köré épülnek. Így történhetett meg, hogy az intelesek között az ASRock P43Twins alaplapja nyerte el leginkább tetszésünket, így mindent összevetve ez lett a tesztünk győztese. Közepes árfekvés mellett remek teljesítményt nyújtott, arról nem is beszélve, hogy a későbbiekben a DDR3-támogatás még jó szolgálatot tehet – bár jelen állás szerint ez még nem csupán a modulok ára, hanem teljesítménye miatt sem éri meg, legalábbis a mérések alapján.


Az ASRock Tesztgyőztes díja mellett egy Ajánlott díjat is kiosztottunk, amelyet a mezőny legolcsóbb alaplapja, a modern felépítésű, mégis kicsit régebbi technikát felvonultató Gigabyte GA-EP31-DS3L nyert el még annak ellenére is, hogy az ICH7 déli híd miatt sokkal rosszabb teszteredményekre számítottunk. A 17 ezer forint körüli vételár nagyon kedvező, az alaplap pedig támogat minden forgalomban lévő Core 2 processzort, amiből már számos olcsó példány létezik, így pont jól illeszkedik az olcsó számítógép koncepciójába.
Nem kapott ugyan díjat, de a P35-ös J&W alaplap is kiváló termék, akárcsak az ASUS P5QL-E, amihez már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. A termékek egyéni bemutatása során nagyon elmarasztaltuk az MSI alaplapját, de úgy érezzük, hogy ilyen magas ár mellett a P35 Neo-FI messze nem a legjobb vétel, főleg, hogy nemcsak a felépítés és felszereltség terén van elmaradva, hanem teljesítménye alapján is csak a negyedik helyre tudnánk sorolni.


Az AMD-s mezőny tesztgyőztes alaplapja a Gigabyte GA-M56S-S3 lett. Elsősorban teljesítményben múlta felül a versenytársakat, igaz, olykor csak hajszálnyi előny választotta el a második helyezettől. Meglepő lehet az AMD központi egységeit kedvelő felhasználók számára, hogy egy nForce lapkakészlettel szerelt alaplap győzedelmeskedett, hiszen oly remek ellenfelek is felbukkantak tesztünkben, mint az AMD 770 vagy a kissé megkopott hírnevű RD480X. Azt gondolná az ember, hogy az azonos gyártótól származó termékek között mindig jobb az összhang, a fejlesztés alatt könnyebben kivitelezhetők olyan apróbb teljesítménybeli finomhangolások, amelyek a végleges termékké válásnál a rangsor elejére helyezik a terméket. Nos, az NVIDIA és a Gigabyte jól végezte a munkáját, az olcsó alaplapok közül a GA-M56S-S3-at ajánljuk azok számára, akiknek a teljesítmény – vagy akár a túlhajtás is – a legfontosabb a PC-s felhasználás során.


Ha a programok futási sebessége mellett a kompatibilitás, illetve a rendszer időtállósága is fontos, akkor az ASUS M3A78 is nyerő választások közé tartozik. Kiemelt indokként az AM3-as processzorok támogatását említenénk, hiszen -- kombó memóriavezérlőjük, illetve foglalataik miatt -- ezek fogadására akár a korábbi gyártású alaplapokat is könnyedén fel lehet készíteni. Az AM3-as éra most indul be igazán, az ASUS pedig várhatóan még jó ideig készít majd olyan BIOS-okat, amelyekbe sorra veszik fel az újabbnál-újabb típusokat. Az M3A78 mellett szólhat még, hogy az öregecske SB600 helyett az SB700-as déli híd került rá, amely több SATA-aljzatot és USB-kaput ad a felhasználók „kezébe”. Szoftveres oldalról vizsgálva ezt a típust, leginkább az 5 másodperc alatt induló ExpressGate operációs rendszert emelnénk ki a gyártó alkalmazásai közül. A minirendszerrel internetezhetünk, chatelhetünk, sőt, akár a Youtube videomegosztó oldal tartalmát is megtekinthetjük, anélkül, hogy belépnénk a Windowsba.

alaplap-tablazat-kicsi.jpg


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.