Hirdetés

Internetet mindenkinek! Air Live Air3G teszt



|

A mobil internetes hozzáférés megosztása sosem volt még ennyire egyszerű és olcsó. Ráadásul az Air3G-vel egy buszon vagy autóban is létrehozhatunk mindenki számára elérhető netkapcsolatot.

Hirdetés

Hazánkban az USB-s 3G-s modemek igen elterjedtek, hiszen mobilnet-előfizetések mellé a szolgáltatók többnyire ilyen eszközöket adnak, ugyanakkor a hátrányuk, hogy az ilyen típusú internetelérés megosztása megfelelő hardver híján meglehetősen körülményes. Persze a szolgáltatók már kínálnak erre is megoldást, illetve utólag mi is beszerezhetünk erre alkalmas eszközöket, de általában ezek zsebbenyúlós termékek, ezzel szemben az Air Live terméke olcsó.

 

airlive1_k.jpg

 

 

Az Air3G router gyógyírt jelent a felvázolt problémára, mivel a hátulján lévő USB-kaput az USB felületen csatlakozó mobil internetes modemek fogadására tervezték, ráadásul meghajtóprogram telepítése sem szükséges. Nincs más teendőnk, mint az eszközt csatlakoztatni és onnantól fogva minden funkció a router menüjéből állítható. Természetesen az Air3G sem támogatja a világon létező összes eszközt, ezért érdemes a kompatibilitási listát tanulmányozni, ami a gyártó weboldalán itt található meg PDF formátumban. Személyes tapasztalatunk, hogy a rendelkezésünkre álló Vodafone (Huawei) E272 kiválóan együttműködött az Air3G-vel, pedig ez az eszköz előszeretettel szakad le a hálózatról, ha közvetlenül a számítógéphez van csatlakoztatva és a saját szoftverét használja.

 

airlive4_k.jpg
 

 


Mi csupán egyszer észleltünk hasonló problémát, amikor az Air3G-hez csatlakoztatva használtuk, de a menüben a ping válasz engedélyezése után soha többé nem fordult elő ilyen és ehhez hasonló probléma. A router képes redundáns internetelérés kezelésére, tehát a mobilnetes modem mellé csatlakoztathatunk hagyományos UTP kábelen kommunikáló ADSL vagy kábelmodemet is (vagy fordítva: ADSL- vagy kábelmodem mellé 3G modemet) amelyet csak akkor használ, ha az elsődleges vonalon a kapcsolat valamilyen oknál fogva teljesen leáll -- párhuzamosan, terheléselosztásos módszerrel két modem nem használható.




Az eszköz tudása nem merül ki annyiban, hogy képes megosztani az internetet és tudja az útválasztók unalomig ismert és ismételt funkcióit, mint például a titkosítást vagy a QoS-t stb, hanem valóban benne újítás, meglehet, ennek egy részét, illetve az abban rejlő lehetőségeket otthoni felhasználó nem fogja tudni kihasználni. Az egyik ilyen a mostanság nagyon gyorsan terjedő HotSpot funkció, ami kifejezetten hasznos, ha nyilvános helyen akarunk kapcsolatot (hotspotot) kiépíteni. Ennek megfelelően az Air3G négy különböző SSID-azonosító szórására képes, mindegyikhez különböző titkosítás állítható be, sőt, a publikus elérést konkrét felhasználókra is korlátozhatjuk oly módon, hogy felhasználói név és jelszó párosokat hozunk létre. Ebben az esetben a hálózatra bejelentkező felhasználónak a böngésző megnyitása után azonosítania kell magát egy bejelentkező ablakban, csak ezt követően férhet hozzá az internethez.

 

airlive3_k.jpg
 

 


A másik funkció az Air3G felhasználási területét bővíti ki, abból adódóan, hogy ugyan nem rendelkezik akkumulátorral, de POE- (áramellátás az Ethernet-hálózaton) támogatással igen. A POE lényege, hogy az Ethernet kábel nem használt vezetékein biztosítható az eszköz működéséhez szükséges energia azon eszközök számára, amelyek rendelkeznek POE-kompatibilis hálózati kapuval. Nos, az Air3G LAN1 jelzéssel ellátott kapuja pontosan ilyen, így abban az esetben, ha beszerezzük a szükséges POE-kiegészítőket, akkor konnektor híján, LAN-kábelen átvitt árammal is működtethetjük a routert.


Szintén az áramellátással kapcsolatos, hogy az eszköz mellé opcionális kiegészítőként vásárolható autós szivargyújtóra csatlakoztatható tápegység, ebből kifolyólag remek lehetőség adódik arra, hogy megosztott internetelérést hozzunk létre autóban vagy buszon -- persze nem tömegközlekedésre gondolunk ezalatt, hanem privát, bérelt buszos utazásokra kisebb-nagyobb társasággal.



A menürendszert jól átláthatóra tervezték, ennek megfelelően kezelése is gyerekjáték, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének összetettebb beállítások -- de ezeket nem érdemes bántani, általában a gyári beállítások a legjobb értéket adják.


Internet Settings:

 

airlive__1_k.png
airlive__2_k.png
Setup Wizard / WAN Settings
airlive__3_k.png
airlive__4_k.png
3G Configuration / WAN configuration 
airlive__5_k.png
airlive__6_k.png
 Hotspot Authentication / Virtual Server
airlive__7_k.png
airlive__8_k.png
  DMZ Settings / URL Filtering
airlive__9_k.png
airlive__10_k.png
MAC Filtering / IP Filtering
airlive__11_k.png
airlive__12_k.png
DDNS / Static Route


Wireless Settings:

 

airlive__13_k.png
airlive__14_k.png
 Wireless Settings / Multiple SSID
airlive__15_k.png
airlive__16_k.png
 Wireless Security Settings / Access Control
airlive__17_k.png
airlive__18_k.png
 Bandwidth Control / Client Tables
airlive__19_k.png
airlive__20_k.png
 Advance Setup / WMM Settings
airlive__21_k.png
airlive__22_k.png
  WDS Settings / WPS Settings

System Configuration:

 

airlive__23_k.png
airlive__24_k.png
   LAN Interface Setup / Time Settings
airlive__25_k.png
airlive__26_k.png
 Password Settings/ Power Saving
airlive__27_k.png
airlive__28_k.png
 Firmware upgrade / Configuration Save and Restore
airlive__29_k.png
airlive__30_k.png
  Factory Default

 

Status:

 

airlive__31_k.png
airlive__32_k.png
 Device Information / Static
airlive__33_k.png
airlive__35_k.png
 Client Tables / Log

 

Reboot:

airlive__36_k.png
 Reboot

 

 

 


Az Air3G egyik hátránya csak egyetlen antennával rendelkezik, ami már az elején sejtette velünk, hogy a 802.11n támogatás valószínűleg csak a 150 megabitig terjed ki, ami olcsó megoldás, de mérhetően lassabb, amint a szabvány maximálisan megenged -- ellenben jól feltornázták a rádió teljesítményét, ami a lefedettségben is tükröződött. Abból adódóan, hogy nem egy drága eszközről van szó, ez a megoldás egyáltalán nem meglepő, ahogyan az sem, hogy vezetékes vonalon sincs gigabites elérés, a plafon kapunként 100 megabit.

 

airlive_perc_final.png

 

Természetesen megszokott mérési környezetünket (téglából épült, kétszintes családi ház) használtuk a méréshez, hogy az Air3G-t össze tudjuk vetni korábban mért eszközök tudásával. A táblázatból jól látszik, hogy az Air3G akkor mutatja meg igazán a foga fehérjét, amikor a kábeles elérést is használjuk, de Wi-Fi eszközök között sem rossz az átvitel, csak érződik rajta az említett olcsóbb vezérlő hátránya. Elmondható, hogy a nagy adóteljesítményből adódóan a lefedettséggel sem igazán volt probléma, csak a teljesen Wi-Fis méréseknél, az utolsó pontnál nem tudtunk elfogadható sebességet mérni (másodpercenként 1-200 kilobájt közötti értéket mértünk, de azt is szakadozva). 

 

Az Air Live Air3G 19 ezer forintos bruttó végfelhasználói árát figyelembe véve maximálisan elégedettek voltunk a készülék tudásával és teljesítményével, ajánlani tudjuk mindazok számára, akik nem várnak extrém belső hálózati teljesítményt, de az internetelérést (főleg mobil internetet) szeretnék házon belül mindenki számára elérhetővé tenni.

 

Az Air Live Air3G forgalmazója az RCE Trade Kft.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.