Hirdetés

Ashampoo Home Designer teljes verzió a PC Worldben



|

A PC World magazin áprilisi teljes verziója egy lakástervező szoftver, ennek segítségével meglévő (vagy jövőbeli) otthonunkat építhetjük fel és nézhetjük meg három dimenzióban.

Hirdetés

 

A program első indításakor azonnal figyelmeztet minket arra, hogy egy frissítést talált. Ezt érdemes egyből telepíteni is az Update gombra kattintva, mert így azonnal a legfrissebb verzióval kezdhetjük az ismerkedést a programmal, amelynek segítségével meglévő (vagy jövőbeli) otthonunkat építhetjük fel és járhatjuk be három dimenzióban. Így könnyedén kideríthetjük, hogy a tervezett változtatások megfelelnek-e az igényeinknek anélkül, hogy felesleges költségekbe vernénk magunkat, csak akkor kell hívnunk a mesterembereket, hogy megvalósítsák elképzeléseinket, ha a monitoron tetszik az, amit kitaláltunk.


 


ashmapoo3.jpg

A Raytrace nézet megmutatja, hogy hol mennyi fény van

 

 


Annak ellenére, hogy a telepítő magyar nyelvű, a program sajnos csak angolul (és németül) tud, de nem kell, hogy ez kedvünket szegje, ez nem fog problémát okozni, az alkalmazás egyszerűen kezelhető.

A felület legnagyobb részét a középen levő háromdimenziós szerkesztőterület foglalja el. Ezt az egérrel szabadon forgathatjuk és dönthetjük a bal gomb megnyomása és nyomva tartása után. A jobb gomb a kicsinyítésre és a nagyításra szolgál. Ha ez kényelmetlen lenne, akkor a képernyő alján látható vékony sávra kattintva megjelennek a forgatást, döntést, nagyítást szabályozó ikonok, így nem kell az egérrel bűvészkednünk a megfelelő nézet eléréséhez.


Bal oldalon a Planning area mezőben kell megadnunk, hogy mekkora alapterülettel szeretnénk dolgozni – miután ez megvan, a felső menüsoron lévő Floor plans legördülő menüből válasszuk ki azt a formát, amely megfelel a szerkeszteni kívánt szoba alakjának (téglalap, L alakú, U alakú stb.), majd a megjelenő mezőben pontosan állítsuk be a falak hosszúságát. A program egy mini alaprajzot is mutat, amely pontosan megmutatja, hogy melyik falhoz mekkora értéket kell megadnunk, emellett be kell írnunk a fal vastagságát és a belmagasságot is. Miután ezzel megvagyunk, a program legenerálja a falakat és jön a legérdekesebb rész, magának a szobának a berendezése.


 


 

ashmapoo1.png

Pontosan beállíthatjuk a szoba alaprajzát, a falak vastagságát és a magasságot is



Ehhez a jobb oldali ikonsávot kell segítségül hívnunk. Itt az elemeket különböző kategóriákba csoportosították, például építészeti elemek (ide tartoznak az ajtók és az ablakok), berendezési tárgyak (mint például lámpák, polcok, ágy, szék stb.), vagy padló és falburkoló anyagok szerint. De elhelyezhetünk akár fákat, embereket és állatokat is a terveinken. kívánt elem elhelyezése nagyon egyszerű, válasszuk ki a listából azt, amivel dolgozni szeretnénk és egyszerűen húzzuk rá a szerkesztőfelület megfelelő helyére. Amíg az egérgombot nem engedjük el, addig a program csak megmutatja, hogy pontosan hová kerülne és hogy nézne ki az adott elem, de nem véglegesíti az elhelyezést – így pontosan beállíthatjuk, hogy mi hová is kerüljön. elem elhelyezése után bal oldalon annak pontos paraméterei is megjelennek, így centiméterre pontosan belőhetjük például az ajtónk pozícióját vagy pontos méretét. Természetesen a korábban elhelyezett elemek később is mozgathatók, módosíthatók.


 


 

ashmapoo2.png

Rengeteg berendezési tárgyat használhatunk a tervezésnél



A felül lévő Internal lights kapcsolóval kikapcsolhatjuk a program által használt külső világítást, ilyenkor csak az általunk elhelyezett lámpák láthatók, így könnyedén kideríthető, hogy azok elég fényt adnak-e. A Raytracer gomb megnyomásával a program a külső és a belső fényforrások használatával egy sokkal szebb látképet számol ki a beállított nézetről.


Az elkészült (vagy félkész) munkáinkat természetesen elmenthetjük és később bármikor vissza is tölthetjük megtekintésre vagy további finomításokra. Lehetőségünk van az elkészült tervek képként való megörökítésére is, csinálhatunk alaprajzot, menthetjük az aktuális nézetet, illetve egy teljes perspektivikus nézetet is. Emellett lehetőségünk van a teljes tervünk háromdimenziós objektumként való mentésére is, amelyeket más 3D-tervezőprogramban megnyithatunk.




A program kezelése a gyakorlatban



ashampoo_kezel_1.png


1. Példánkban egy egyszerű szobát rendezünk be, bal oldalon a Planning Area mezőben adjuk meg a tervezőterület méretét. Mivel egyetlen szobával fogunk dolgozni, 3×4 méter a szoba valós mérete. Az adatok megadása után nyomjuk meg az OK gombot.



ashampoo_kezel_2.png


2. következő lépés a szoba elhelyezése a szerkesztőfelületen. Válasszuk ki az eszköztáron a Floor plans->Rectangle pontot és adjuk meg a szoba méreteit (3×4 méter), a fal vastagságát és a belmagasságot is.



ashampoo_kezel_3.jpg


3. kezdhetjük elhelyezni a berendezési tárgyakat, elsőként rakjuk fel az ablakokat és az ajtót. Mindkettő a Construction elements csoportban található, előbbiek értelemszerűen a Windows, utóbbiak pedig a Doors almappában.



ashampoo_kezel_4.jpg


4. Padlót, szőnyeget és parkettát a Materials csoportban találhatunk. Rakjunk le parkettát, amely a Wood almappában van. Innen egyszerűen húzzuk át a padlóra azt, amely megfelel nekünk. (műveletek visszavonhatók, bátran kísérletezzünk.)



ashampoo_kezel_5.jpg


5. A lakberendezés utolsó, és egyben a legösszetettebb lépése a szoba berendezési tárgyainak elhelyezése. Ezek az Objects mappában találhatók és rengeteg van belőlük. Bármelyikre duplán kattintva előnézeti képet láthatunk róla.



ashampoo_kezel_6.png


6. Ezután már csak a művünket kell megosztani másokkal, erre a legegyszerűbb módszer az Export->Images menüpont használata. Itt megadhatjuk, hogy pontosan milyen képet, illetve képeket szeretnénk elkészíteni, a program pedig a megadott mappába menti ezeket.



Adatok

  • Rengeteg berendezési tárgy használata
  • Raytrace nézet a fényviszonyok megtekintésére
  • Tervek exportálása képként és háromdimenziós objektumként
  • Ár: a PC World olvasóinak ingyenes


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.