Hirdetés

Az AMD visszavág - Jön az első AMD Fusion CPU



|

Az AMD Fusion platformra már nagyon régóta várunk, de úgy tűnik, hogy az első GPU-val egybeépített AMD processzor egy év múlva jelenik meg, viszont már az idén lesznek belőle 32 nanométeren gyártott működő példányok.

Hirdetés

Az AMD az ISSCC 2010 konferencián (International Solid State Circuits Conference 2010) tartott egy nagyobb előadást a vállalat által régóta dédelgetett Fusion processzor platformról ami az ATI felvásárlása óta beszédtéma. A konferencián szó esett a Lliano kódnevű egységről, amely a vállalat első APU-ja (Accelerated Processing Unit) lesz, azaz egy többmagos x86 processzor és egy grafikus vezérlő lesz egyetlen 32 nanométeres lapkába integrálva. Ez a megoldás egy hajszállal előrébb jár, mint a nemrégiben bemutatott 32 nanométeres Intel Clarkdale processzor, amiben egy 32 nanométeres kétmagos egység és egy integrált grafikus vezérlővel ellátott 45 nanométeres északi híd kapott helyet egy közös MCM modulban.

 

fusion_k.jpg
 

 


A Llano lapka egyébként az Intel processzorokkal kapcsolatban is sokat emlegetett 32 nanométeres magas K együtthatójú szigetelőt használó eljárással (High-K Metal Gate) készül, így egyik X86-os mag mérete sem haladja meg 9,69 négyzetmillimétert. Említésre méltó, hogy a Llanoban az az intergrált DDR3 memóriavezérlőn és északi hídon felül a DirectX 11 kompatibilis grafikus vezérlő az Evergreen (HD5000) családból fog származni, tehát viszonylag erős grafikus teljesítményre lehet számítani.

 

fusion_2.jpg
 

 


A processzormag pontos órajele egyelőre nem ismert, de a gyártó állítása szerint 3 gigahertz feletti példányokra számíthatunk, az viszont biztos, hogy minden egyes maghoz 1 megabájt dedikált másodszintű gyorsítótár tartozik. Az AMD új energiagazdálkodási  technológiákat is beépít az új egységekbe és várhatóan az Intel Turbo Boosthoz hasonló megvalósítás is része lesz az új platformnak.

 

fusion_1.jpg
 

 


A gyártó úgy gondolja, hogy az APU fogja kielégíteni a jövő piaci igényeit, hiszen van benne elegendő számítási kapacitás, ráadásul kellő szoftvertámogatottság mellett az x86-os mag mellett a grafikus processzor végrehajtó egységei is munkára foghatók. A lapka mintapéldányai még ebben a félévben eljutnak a gyártópartnerekhez, de a kereskedelmi forgalomba várhatóan csak az év végén vagy a jövő év elején kerülhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.