Hirdetés

Bill Gates legérdekesebb jóslatai



|

Bill Gates hosszú pályafutása során gyakran bocsátkozott találgatásokba a jövőt illetően: egyiket-másikat még Nostradamus is megirigyelné.

Hirdetés

A múlt héten megjelent cikk folytatásaként is felfoghatjuk ezt a kis szösszenetet, melyben Bill Gates néhány érdekes jóslatát gyűjtöttük össze. Billnek szinte mindenről volt elképzelése, és nem félt hangoztatni vélt igazságait. Néhány jóslata meglepően pontosnak bizonyult, ám akadtok olyanok is, melyek teljesen hibásnak bizonyultak. Álljon itt egy csokor a legérdekesebbek közül.

01gates.jpg


Comdex, Las Vegas, 1996. november 19.

"Az internethez minden bizonnyal rengeteg készülék fog kapcsolódni az idő előrehaladtával. A telefon például biztosan ilyen lesz, akár direkt akár indirekt módon, és bár a kapcsolat mindenképpen meglesz, nem lehet majd félretenni a PC-t sem. A hordozható készülékek ugyanis sokkal kisebb kijelzőkkel fognak rendelkezni, és az alkalmazások is egyszerűbbek lesznek, hiszen a technológiai fejlődésnek gátat vet majd az előállítási költség, az akkumulátor élettartama. Mindazonáltal, úgy érzem, itt is hatalmas fejlődés várható. A napokban mutattuk be első tenyérgépünket ami Windows CE-t használ."


Comdex, Las Vegas 1996. november 19.


"Rengeteg kihívás van még az internettel kapcsolatban. Sok csodálatos dolgot írtak már róla, mégis sokan úgy vélhetik, hogy nem teljes a kép. Ez lenne az a nagy dolog amiről mindenki beszél? - kérdezik majd. Nos, én úgy vélem, az internettel kapcsolatban legalább tíz, de inkább húsz év távlatában kell gondolkodni. Akkora az emberek mindennapjainak szerves része lesz. Mindenki használni fogja, akár a háziorvoshoz való bejelentkezéshez, akár vásárláshoz."


Harvard Egyetem, Massachusetts, 1996. május 29.


"Úgy vélem a számítógépek olcsóbak lesznek. Sőt, annak kell lenniük idővel. Szerintem egészen 500 dollárig fog esni hamarosan az áruk, ezt teljesen biztosnak tartom.  A piac mindig is érzékeny volt a fejlődésre, és kétféleképpen tudja lereagálni a helyzetet. A jelenlegi árakon fognak jóval fejlettebb technológiát - azaz gyorsabb számítógépeket - kínálni, vagy a jelenlegi gépeket sokkal olcsóbban.  Már most is sokan kínálnak nagyon olcsó számítógépeket, ám nem tudják őket elég jól eladni, mert a piac inkább a nagyobb teljesítményért fizetne többet."

02gates.jpg


MIT, Massachusetts, 1996. május 30.


"Az internetes bűnözéssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az internet nem lesz törvénytelenebb vagy törvényesebb, mint az élet bármely más területe. Aki a valós életben bűnöző, az a világhalón is bűnözni fog, ilyen az emberi természet. A rendőrségnek kell kifinomultabbá válnia, hiszen ahogy fejlődik majd a világháló, úgy fognak ott is megjelenni a bűnözők. Ez velejárója lesz a technológia felnőtté válásának."


Association of America - újságcikk, 1997. április 29.


"Kétlem, hogy a nyomtatott sajtó nagyon megváltozna az elkövetkező tíz évben. A legszembetűnőbb az lesz talán, hogy sokkal több hivatkozás lesz internetes forrásokra. Valószínűleg sokkal több előfizetőjük lesz, aki majd e-mail-en közli Önökkel mit szeretnének látni kedvenc lapjukban. Úgy vélem, hogy az internetes bevételek növekedni fognak, és már nem csak arra lesznek elegendőek, hogy fedezzék az újság honlapjának fenntartási költségeit. Végeredményben azonban nem lesz számottevő változás, legfeljebb az elkészült anyagokat elektronikus formában is tudják majd értékesíteni."


National Governors' Association
, Las Vegas, 1997. július 30.


"Az elkövetkezendő tíz vagy húsz év során a számítógépek képesek lesznek arra, hogy megértsék, amit mondanak nekik. Nem kell tehát csak a billentyűzetre és az egérre támaszkodniuk."


A Windows 98 bejelentése, San Francisco, 1998. június 25.


"Idővel a számítógépek teljesen máshogy fognak kinézni. A méretet egyedül a kijelző határozza majd meg, amit akár vezetékes megoldással lehet a világhálóra csatlakoztatni, akár cipelhetjük magunkkal bárhova, vezeték nélküli technológiát használva. Minden sokkal egyszerűbb lesz. Az összes bonyolult és értelmetlen hibaüzenet eltűnik majd. Miért is ne lehetne a jövő számítógépe önfenntartó? Ha valami hiba történik, az internetre kapcsolt szoftverek miért ne kereshetnék meg maguk a megoldást? A probléma nagyságától függően egy mérnök az interneten keresztül rápillanthatna az Önök képernyőjére, és akár javításokat is végezhetne távolról. Az adataikat pedig teljes mértékben tárolhatják majd az interneten, így ha a számítógépük tönkremenne, nem történik adatvesztés. Ez az eljárás arra is jó, hogy ha Önök sokat utaznak, nem kell majd cipelniük számítógépüket, hiszen bárhonnan elég lesz felcsatlakozniuk a világhálóra, és az adatok ott várják Önöket."

03gates.jpg


Digitális Idegrendszer" New York, 1999. március 24.


"Azt mondanám, hogy jelenleg tíz százalék körül mozog azon emberek száma, akik a világhálón dolgoznak, vagy megtapasztalták már az úgynevezett webes életstílust. Hiszem azonban, hogy ez a szám drámai növekedésnek indul nagyon hamar. Véleményem szerint a következő öt év során az emberek többsége kapcsolatba kerül a világhálóval, és a szinte mindenki megtudja mi is az a webes életforma."


Egyesült Gazdasági Bizottság, az USA kongresszusa előtt tett nyilatkozat, 1999. június 15.


"Nincs hasonló probléma a láthatáron, mint a Y2K válság volt. A jelenleg alkalmazott technológiával, a dátumok az elkövetkező néhány tízezer év során nem okoznak fennakadást. Vannak azonban új keletű kihívások, mint például a vírusok, melyeket ki kell küszöbölnünk, hogy ne okozhassanak zavart a mindennapokban."


Microsoft csúcstalálkozó, Redmond, 2000. május 24.


"Amikor megnyitunk egy dokumentumot a jövőben, a számítógépünk azonnal nekiáll majd megkeresni minden kapcsolódó információt. Egy névre kattintva például megtekinthetünk minden adatot a személyről, sőt akár kapcsolatba is léphetünk az illetővel. Egy könyvcímre kattintva megnézhetjük hol érdemes azt megvenni például. Ezenkívül, nemsokára minden asztali PC alaptartozéka lesz a mikrofon és a webkamera. Az azonnali üzenetváltás - amit az ebben a szobában ülő emberek gyanítom, nem használnak soha - egy hihetetlenül népszerű szolgáltatás a tinik körében, ám hiszem, hogy néhány éven belül minden korosztály sűrűn használni fogja, akár üzleti berkekben is."


Microsoft csúcstalálkozó, Redmond, 2001. május 23.


"Úgy hiszem a következő évtized lesz a nagybetűs Évtized számunkra. Az elkövetkező tíz évben a számítógépek az olvasástól kezdve a személyes találkozásokig, az élet minden terén jelen lesznek, és meghódítanak mindenkit."

04gates.jpg


ITU Telecom World 2003 konferencia, Genf, 2003. október 13.


"Az évtized végére, a legtöbb fejlett országban, szinte minden háztartás az internetre lesz kapcsolva, méghozzá szélessávú eléréssel. Mindannyian meglepődünk majd, mennyi szolgáltatás lesz elérhető a szélessávú internetnek köszönhetően az otthonok számára."


Világgazdasági Fórum, Davos, 2004. január


"A spam, mint olyan, két éven belül megszűnik."


Stanford Egyetem, Palo Alto, 2008. február 19.


"A lányom nem tudja, mi az a hanglemez. Minden nap elhatározom, hogy keresek egyet és megmutatom neki, mi is az, de ezeket már szinte lehetetlen manapság beszerezni. Hamarosan a telefonkönyvek és a nyomtatott enciklopédiák is ilyen antikvitásnak minősülnek majd."


Washington Egyetem, Seattle, 2008. április 25.


"Nemsokára a mobiltelefonok is képesek lesznek a falra vetíteni, ezáltal ha nagy mennyiségű információt kell elolvasnunk, a mobilunk Bluetooth-on keresztül vagy valami más technológiát alkalmazva képes lesz csatlakozni bármilyen kivetítőhöz, sőt akár maga a mobil készülék lesz képes projektorként funkcionálni. A legújabb lézeres megjelenítőkben alkalmazott új megoldások nem csak a felbontást növelik, de elhozzák számunkra a mobil képernyők új nemzedékét is."

 

Sajtótájékoztató, melyben arról nyilatkozik, hogy főállásban jótékonykodik majd. Redmond, 2006. június 15.


"Nem látom magam előtt, hogy bármikor is lemondanék a Microsoft elnöki címéről. Ezt a címet szeretném megtartani, amíg csak élek."

 

05gates.jpg


Ennyi lett volna hirtelen, amit érdemesnek találtunk megemlíteni. Lehetne persze még idézni hősünket, eslég csak a "640 kilobájt elegendő lesz mindenkinek" kitételt, amit még a számítástechniak hőskorában igyekezett leszögezni, de szerintünk ennyiből is pompásan megállapítható, hogy Bill nem mindennapi ember. A jóslatok kommentálásától mi most eltekintünk, hiszen legtöbbjüket már az idő igazolta vagy épp cáfolta. Ne kíméljék hát a billentyűzetet, lássuk mi az Önök véleménye Gates úr médiumként való működéséről...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.