Hirdetés

Brother MFC-6490CW nyomtató teszt



|

A méret lényeges, a Brother A/3-as multival pedig olcsón léphetünk be az A/3-as nyomatok, másolatok világa.

Hirdetés

Az MFC-6490CW az egyik első A/3-as multifunkciós nyomtató a piacon, nem csak nyomtatni, hanem beolvasni és másolni is képes A/3-ban. Dupla szélességű színes LCD-panel, honosított menü, 50 lapos dokumentumadagoló és Super G3 (33,6 kbps) fax modul erősíti a konfigurációt. Nem hiányozhat a modern kártyaformátumokat ismerő kártyaolvasó sem. A dokumentumadagoló és a papírtálca is kihajtható A/3-as méretű lapok fogadásához, de alapállapotban minden A/4 üzemmódra van beállítva. Az átállás során a hivatalosan megadott méreteken túl még egy kis extra helyet kell majd biztosítanunk az íróasztalon. USB 2.0, Ethernet és Wi-Fi csatlakozás egyaránt rendelkezésre áll, sebességtesztjeinket USB-n futtattuk le.

 

mfc-6490cwfront_.jpg


Két darab, összesen 400 lapos papírrekeszt tartalmaz, így nem kell minduntalan cserélgetnünk az A/4 illetve A/3 papírt. Kimeneti papírkapacitása ehhez képest visszafogott, emiatt hosszú lélegzetű dokumentumok nyomtatására nem kényelmes, igaz, mint később látni fogjuk, erre nem is igen bátorít minket a készülék sebessége. A tálcák egy retesz elmozdításával állíthatók át A/3-ra, ennek ára, hogy ez a méret már kilóg a készülékházból, további területet követelve az íróasztalon. Tapasztalataink szerint a normál papír adagolása zökkenőmentes, viszont gondjaink adódtak, ha már csak egy két lap maradt, vagy ha különféle vastagságú anyagokat töltöttünk be egyszerre. Méretváltáskor ügyelnünk kell a papírhosszhoz állítandó ütköző helyzetére is.


Fix, piezoelektromos nyomtatófej veti papírra a Pigment alapú tintát, ha kell, akkor 1,5 pikoliteres színes cseppekben (fekete tintánál 4 pikoliter az alsó határ). Ennek eredményeként szemcsézettség kis mértékben jelentkezik a fotókon, gyakorlatilag nem tapasztalható. Jó kontúrokat és kontrasztot tapasztaltunk normál papíron is, a minőség lézernyomtatókéval összevethető szintű. Kifejezetten elégedettek voltunk a nyomtatási minőséggel.

 


Négy különálló patron segít a takarékosságban. A végleges kellékanyag árak még nem ismertek, az európai árakból számított költségek tintasugaras viszonylatban az átlagosnál jobbak. Nagy kapacitású (LC1100HY-BK, C, M és Y) jelű patronokkal kalkuláltunk, melyek 900 fekete illetve 750 színes oldal nyomtatását teszik lehetővé (ISO/IEC 24711-nek megfelelő kapacitás adatokkal számolva). Monokróm oldalak esetében 8, a színeseknél mintegy 25 forintos tintaköltséggel kell számolnunk.

 

koltsegek.png


Nyomtatási teljesítményben elmarad a legtöbb tintasugaras kisirodai vagy személyi nyomtatótól az MFC-6490cw, főleg színes dokumentumnyomtatás és legjobb minőségű fotónyomtatás sebességében. Alap fotó beállításokkal mintegy másfél perc egy 10×15 centiméteres kép, maximális részletességet kérve pedig kétszeresére nő az időtartam. Egy A/3-as fotónyomatra 7-14 percet kell várnunk beállítástól és a kép minőségétől függően. Ha lényeges a nyomtatási sebesség, akkor kénytelenek leszünk más megoldás után nézni. A másik hátrányos pont a már említett papíradagoló: ha vastag A/3-as médiára (például fotópapírra) nyomtattunk, akkor elakadás jelentkezett, amennyiben csak 1-2 lap volt a tálcában. Normál papíros használatkor nem jelentkezett probléma.

 

 

print_idoeredmenyek.png
 

 

 

brothera3tray_.jpg
A/3-asra állított tálcával több helyet igényel a készülék

 

 

Egy 1200×2400 dpi felbontású, CIS rendszerű lapolvasó fej teljesít szolgálatot beolvasáskor, másoláskor. A kapott képminőség átlagos, dokumentum beolvasáshoz, alkalmi fotóbeolvasáshoz kiválóan megfelel, kifejezett fotómásolás céljára azért már nem a legjobb. Teljesítményére nem lehet panasz, a mindennapokban alkalmazott közepes felbontású feladatokkal kiválóan elboldogul, így nem fogja vissza a másolást sem.

 

 

scan_idoeredmenyek.png
 

 

 

 

lcd_copy__1.jpg
Nem csak nyomtatás, másolás is lehetséges A/3-as méretben
 

 


Könnyen csatlakoztatható a készülék Wi-Fi hálózatokra is és használható USB csatlakozással is. Hogy ne kelljen hosszú számsorokat begépelnünk, támogatja a WPS, AOSS és Secure Easy Setup protokollokat is, így egy gombnyomással csatlakozhatunk biztonságos, WPA vagy WPA2 titkosítással védett Wi-Fi hálózatokhoz is. Hasznos extra irodai funkció a könyvmásolás, mikor a nyitott könyv szkennelése másolása során magunk korrigálhatjuk a környező fekete keretet és irányba állíthatjuk az esetleg elferdült féloldalakat. Praktikus a beolvasás memóriakártyára és persze a fotónyomtatás és szerkesztés, utóbbi keretein belül bőrszín korrekció és vörös szem eltávolítás is lehetséges. Módunk van 2×2 vagy 3×3 lapból álló poszter nyomtatásra memóriakártyáról is, amivel már elég nagy területet befedhetünk.

 

 

lcd_a3scan_.jpg
Beolvasás A/3-ban, memóriakártyára, bitképes PDF formátumban.
Kereshető PDF a mellékelt szoftverrel állítható elő.
 

 


dijak_2008_ajanlat_.jpg
A nagyobb méret nagyobb hatást kelt, azaz egy A/3-as dokumentum, vagy egy kihajtható A/3-as oldallal megfejelt marketing anyag kilóg a megszokott A/4-esek sorából. Szintén hasznos lehet a nagyság, mikor terjedelmes, összetett táblázatokat nyomtatunk áttekintésre. A visszafogott költségek, az általánosan jó nyomatminőség és a sok extra funkció miatt így úgy érezzük, hogy megvan a maga helye ennek a készülék kategóriának, különösen ezen az áron, hiszen a szimpla nyomtatók is jóval többe kerültek eddig ebben a méret kategóriában. Ajánljuk bárkinek, aki ki akar törni az A/4-es világból, de nem tart igényt nagy nyomtatási sebességre.

 

 

 

Névjegy

Termék: Brother MFC-6490CW
Forgalmazó: Brother Magyarország
Ár: bevezetés alatt
Web: katt ide

 

 

Adatok

 

  • USB 2.0, PictBridge és Fast Ethernet (RJ45) csatlakozás
  • Színes LCD képernyő, multi kártyaolvasó SD, SDHC, MS, MS Pro, xD (M és H is) kártyákhoz
  • Beépített Wi-Fi 802.11b/g (WEP, WPA és WPA2 támogatás)
  • Egyszerű Wi-Fi csatlakozás (WPS)
  • Tintasugaras nyomtatófej, 1200×6000 dpi felbontás
  • 1,5 pikoliteres színes, 4 pikoliteres fekete cseppméret
  • CIS lapolvasó modul, 1200×2400 dpi felbontással
  • 33600 bps G3 fax, 400 oldalas memória, küldés PC-ről hálózaton is
  • ScanSoft PaperPort SE OCR és Presto! PageManager szoftverek
  • 540×488×323 milliméteres méretek (A/4 üzemmódban)

 

 

Értékelés

 

Brother MFC-6490CW

Előny: Jó nyomatminőség, visszafogott ár, sokrétű tudás

Hátrány: Visszafogott nyomtatási sebesség

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4,5

Ár/Érték: 5


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.