Hirdetés

CDBurnerXP 4



|

Cikkünkben egy kicsi, ingyenes CD-író szoftverről lesz szó, amely megjelenése óta sokak kedvence lett.

Hirdetés

A program első változata külsőre nagyon hasonlított a Nero akkori kiadására, ezért már akkor sokaknak megtetszett. Azután a fejlesztő valamilyen vad ötlete miatt a kettes verzió külsőleg és belsőleg is abszolút eltért a megszokottól. Ekkor a sikersztori megakadt egy időre, mert ez a változat szinte használhatatlannak bizonyult. Majdnem egyévnyi várakozás után jött ki a hármas verzió, melyről korábban lapunkban is tesztet készítettünk. A hibák közül csak párat sikerült javítani, ezért még néha elővettük a Nerót. A most megjelent négyes verzió azonban már tényleg száműzheti a korábbi uralkodót!

 

cdbxp.jpg

 

Egyszerű és profi

Az előző három változat funkcióit leszűrve egy olyan egyszerű program jött létre, amely tényleg csak azokat a dolgokat tartalmazza, amelyekre valóban szükségünk van. Példa erre a megnyitó ablak, ahol már csak adat- és audiolemez készítése közül választhatunk. Belépés után a szokásos, kétablakos felépítéssel szembesülünk, melynek a felosztását két módon is beállíthatjuk: vagy a vízszintes, vagy a „Nero-szerű”, függőleges állapotot választva. A felírandó fájlrendszer típusa alapból ISO9660/UDF/Joliet, ennek beállítását a menükben szabályozhatjuk. Pár hasznos funkció szintén itt lelhető fel, például az író és a lemez tulajdonságai, vagy a rendszertöltésre alkalmas CD/DVD paraméterei. A régebbi verziók egyik extrája, a bedobóablak itt is megtalálható: az íróprogram ilyenkor a tálcára kerül, és a szükséges fájlokat egy kis területre kell bedobálnunk. Ez főleg akkor hasznos, ha nem találjuk a könyvtárat az íróprogramon belül.

 

cdbxp_lemez.jpg

Részletes információkat kaphatunk a behelyezett lemezről


 

Egy másik praktikus funkció a lemezkép-átalakító: ez BIN- és NRG-fájlokból ISO-állományokat készít, amelyeket egy kattintással kiírhatunk. Természetesen ISO-állományokat is létrehozhatunk, még teljes partícióról is!

 

Zene füleinknek

Annak sincs akadálya, ha indításkor nem adat-, hanem hanglemezt szeretnénk készíteni: a megfelelő fájlok kiválasztása után már írhatjuk is lemezünket. Az extrát itt a beépített lejátszó jelenti, ugyanis a hozzáadott állományokba külön program nélkül is belehallgathatunk. Ha csak az MP3-állományokat kívánjuk felírni, de a Windows Media-fájlokat nem, használhatunk fájlszűrőt, ahol több típust is megadhatunk. A beépített borítókészítővel CD- vagy DVD-tokokat nyomtathatunk pár kattintással. Ha fájlok helyett lemezt szeretnénk másolni, arra külön menüpontot találunk, ahol a forrás és a célmeghajtón kívül csak egy-két paramétert állíthatunk be (például az adatelfogyás elleni védelmet).

 

cdbxp_audio.jpg

 

Kincsesláda kis hibákkal

Ahány ház, annyi szokás” – ez a mondás igaz erre a programra is, mert pár furcsaságra mindenképpen oda kell figyelnünk! Első dolgunk legyen az Írás gomb melletti nyílra kattintani, majd a Beállítások megjelenítését választani, különben a program minden kérdezés nélkül lemezkészítésbe kezd. A másik érdekesség, hogy néha nem frissíti a lemezinformációkat a képernyő alján, de ezt az író újbóli kiválasztása után már megteszi. Tesztünk írásakor a Video-DVD készítő ablakban banális hibára bukkantunk: ha megadtuk a fájlokat tartalmazó könyvtárat, inaktívvá vált a szükséges gomb. Valószínűleg ez a hiba javítva lesz egy későbbi alverzióban. Pár funkció kikerült a szoftverből, mint például a zenei lemezek digitalizálása, de ezekre a funkciókra találunk sokkal professzionálisabb és ingyenes programokat. A CDBurnerXP-ről mégis kijelenthetjük, hogy a jelenlegi legjobb ingyenes lemezkészítő program.

 

cdbxp_borito.png

Része a programnak egy egyszerű lemezborító-készítő is


 

Adatok

  • Adat- és audiolemezek készítése
  • Blu-ray és HD DVD támogatás
  • Lemezek másolása
  • Bedobóablak használata lemez-összeállításkor
  • Borítókészítő
  • ISO-lemezkép készítése és írása
  • Lemezképek konvertálása
  • Bootolható lemezek készítése
  • Magyar kezelőfelület
  • Vista kompatibilis
  • Ingyenes

 

Értékelés

Előny: könnyen kezelhető, csak a szükséges funkciókat kínáló felület

Hátrány: apróbb hibák, nem ír video DVD-t

Teljesítmény: 85

Szolgáltatás: 85

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.