Hirdetés

10 ok, hogy te is megtanulj 3D modellezni



|

Szabadon szárnyalhat a fantáziád, a tudást hasznosíthatod a háztartásodban és egy jól fizető új szakmára is szert tehetsz - összegyűjtöttünk 10 érvet a 3D modellezés mellett.

Hirdetés

A 3D nyomtatást felkapó hype-nak hála egyre többet hallunk a 3D technológiákról és olyan újításokról, amelyek nem jöhettek volna létre 3D nyomtatók és 3D modellezői tudás nélkül. Természetesen mi is a kezdetektől figyeljük a területet, ami alaposan be indította a fantáziánkat. Nem véletlen, hogy immár második éve próbálgatjuk a technológiát saját tesztek során és az általunk szervezett gyerektáborokban is. A jövő legtöbb szakmájához hasznos tudást jelentő 3D tervezés elsajátítására barátaink a 3D Akadémiánál összegyűjtöttek 5 indokot, amit most nem átallunk saját ötletekkel kiegészíteni.  A 3D Akadémián egyébként jövő héten indul 3D modellezés képzés, így nem érdemes sokat gondolkodni, ha felcsigáznak az érvek.

Kezdetnek jöjjenek a 3D Akadémia csapata által gyűjtött érvek:


1. Bárhova nézel, 3D terem!

Az IKEA katalógusától kezdve, a reklámfilmeken keresztül az adatmegjelenítésig alkalmazzák a 3D-t, sok esetben már el sem tudjuk dönteni, hogy valóság vagy csak egy render, amit látunk.


2. Ez lehet a második szakmád

Ennek megfelelően egy 3D tervező program ismerete keresett szakmát és technikai szakértelmet jelent, amellyel olyan változatos szakterületeken lehet elhelyezkedni és karriert építeni, mint például az építészet, belsőépítészet, alkatrészgyártás, terméktervezés, divat, média vagy a filmipar.


3. Hétköznapi könnyebbségek

A legtöbb embernek a költözés egy stresszes és több körben is izzasztó "szórakozás". Egy 3D modellező program segítségével újabb és újabb egésznapos torna helyett, képes lehetsz háromdimenzióban pontos méretekkel felvázolni a bútoraid és a szobákat, majd ebben a térben kattintásokkal addig tologatni a tárgyakat, amíg megfelelnek az elképzeléseidnek. Isten véled, bútortologatás! Üdvözlünk, felhőtlen játék a színekkel és elrendezésekkel!


4. Legyél Te is feltaláló!

Akár látványtervezés, akár egy kinyomtatott prototípus, 3D modellezéssel egyszerűen létrehozhatod az elképzeléseid és tesztelheted a népszerűségüket ezzel minimalizálva a pénzügyi kockázataid.


5. Lepd meg barátaid valami igazán személyessel!

Egy kreatív 3D modellező akár otthon, a fotelból megoldja az ajándékozás kérdését. A kedvenc állatot vagy egy közös poént 3D-ben kombinálni egy telefontokkal, sörnyitóval vagy egy ékszerrel mindig nyerő ötlet.



És íme a mi érveink:

6. Építsd meg a saját fantáziavilágod!

Mi nagyon kedveljük a fantázia világokra épülő játékokat. Arról inkább nem érdemes vitát indítani, hogy melyik játék a jobb, viszont abban megegyezhetünk, hogy a legjobbaknak gyönyörű képi világa van. Mondhatjuk, hogy ez egy külön művészeti ág, amely kicsit néha olyan érzéssel tölt el, mintha valódi lenne és valakinek az agyában sétálgatnánk. Mi egyértelműen szívesen sétálgatnánk a saját agyszüleményeinkben, a saját hegységeinkben, szurdokaink útjain, olyan várak, hősök, szörnyek és tündérek között, amelyek az általunk alkotott virtuális valóság részei. Emellett ott vannak a különböző, iszonyatosan izgalmas VR alkalmazások is, amelyek nem is létezhetnének profi 3D tervezők nélkül.


7. Új szaki a ház körül 

Nem titok, hogy a nők imádják a kétkezi férfiakat. Alap elvárás azon kívül, hogy kitereljük helyettük az éjjeli lepkéket a lakásból, hogy ne riadjunk vissza a ház körüli javítási teendőktől sem. Ehhez persze sok esetben elég az alap szerszámkészlet (amit most érdemes beszerezned, ha még egyedülálló vagy), de van, hogy kézzel fogható tárgyakra van szükség a probléma eliminálásához. Egy-egy törött alkatrészt könnyen pótolhatunk 3D modellezés és nyomtatás segítségével, így akkor sincs baj, ha már nem beszerezhető, nagyon drága lenne vagy épp 3 hónapot kellene várni egy, a toalett működéséhez elengedhetetlen pöcökre.


8. 3D modellezés a garázsban 

RC autók, drónok, robotok, makettek, cosplay…Számtalan kétkezi hobbiban nyit ki új kapukat a 3D modellezés és nyomtatás lehetősége. A távvezérlésű járműveket fejlesztők már most jelentős mértékben építenek a 3D technológiákra. A Thingiverse.com oldalon bőségesen találunk egyedi GoPro függesztéseket, drón és RC autó alkatrészeket, Raspberry Pi és Arduino tokokat és tartó konzolokat. A magunk által tervezett alkatrészekkel ennél hétköznapibb tárgyakat is alkothatunk: egyedi elágazásokat nyomtatva különleges polcrendszert, asztal, széket készíthetnek a barkácsolók, a makettezők új méretarányokban gondolkodhatnak, a lakberendezők pedig egyedülálló lámpákkal, kilincsekkel, képkeretekkel (és még sorolhatnánk) dobhatják fel az otthonukat.


9. Kezdj vállalkozásba otthon!

Ha már tudsz 3D modellezni, igazából nehéz lesz megállni, hogy ne fektess be egy megfizethető árú, asztali 3D nyomtatóba, mint például a CraftBot PLUS magyar fejlesztésű gépbe. Legalábbis mi inkább itt figyelmeztetünk erre a kockázatra. Egy könnyen kezelhető, megbízható 3D nyomtató szerencsére már egy felső-közép kategóriás laptop áráért beszerezhető. Az egyszeri nagyobb kiadással szemben az érem másik oldala viszont az, hogy ismerősi körünkből (mert úgyis sokat fogunk beszélni legújabb drágaságunkról) egyre több megrendelés fog érkezni. Erről a start mezőről ambícióinktól függően elindulhatunk az önfenntartó 3D nyomtatás (az alapanyagköltség kitermelése), vagy akár egy jövedelmező vállalkozás építése felé mellékállásban.


10. Taníts valami izgalmas és hasznos dolgot a gyerekednek!

Hidd el, szeretni fogja. Sok szülő még mindig elutasítja a digitális eszközöket. Azt gondolják, hogy a gyerekek azokat csak chatelésre vagy buta játékokra szeretik használni, ami egyáltalán nem igaz. Egy gyereket legalább annyira leköt és talán még jobban motivál, ha számára érdekes feladatokat oldhat meg és valamilyen alkotó tevékenységre használhatja a számítógépét. A HelloWorld táborok szervezőiként ezt első kézből mondjuk. A gyerekek imádnak tanulni - a kérdés csak annyi, hogyan fogalmazzuk meg az adott témát, hogy az számára is érdekes legyen. A legtöbb fiatalnak már az elég, hogy tudja: amit háromdimenzióban megrajzol, azt valódi tárgyként a kezébe veheti majd!


Ráadásul a világ csak egyre nagyobb mértékben fog IT megoldásokra támaszkodni, amikről érdemes tanulni, ha szót akarunk érteni a fiatalabb generációkkal. A 3D modellezés, programozás, robotika ismerete egyelőre előny, de idővel alapelvárássá fog válni, akárcsak mostanra az Microsoft Office készségszintű ismerete vagy az angol nyelv. A hozzáértő szakemberekből már most hiány van a munkaerőpiacon, amit újabb és újabb tanfolyamok megjelenése vagy például a 3DTech az Iskolákban programhoz hasonló kezdeményezések igyekeznek áthidalni.

Mi ezeket az ész és néhol érzelmi érveket láttuk meg a 3D modellezésben. Ha inkább azokat az érvek ragadtak meg, amelyek végeredménye a 3D nyomtatást is magába foglalja, akkor érdemes olyan helyen tanulj modellezni, ahol ezt a gyártástechnológiát is jól ismerik. A 3D nyomtatókkal és szkennerekkel felszerelt FreeDee 3D Akadémián éppen most indul olyan 3D modellezői tanfolyam, ami a terméktervezésre és a 3D nyomtathatóságra fókuszál. Ha inkább a számítógépes látványtervezés és a VR érdekel, akkor olyan modellező programot érdemes elsajátítani, amely azokra az erősségekre helyezi a hangsúlyt.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.