Hirdetés

A PC Master Race csillogó páncélja



|

A PC-s gamerek előszeretettel dörgölik a konzolosok orra alá, miért is jobb játékra számítógép, a Windows, mint játékplatform. Összeszedtük és boncolgattuk kicsit az érveket.

Hirdetés

A PC Master Race-be tartozni igazi kiváltság: az embert jó érzés tölti el, hogy valami elit klubba tartozik, holott csak arról van szó, hogy szerencsés tulajdonosa lett egy viszonylag drága, nagy és bonyolult asztali PC-nek, vagy kisebb, de sokkal drágább gamer notebooknak, ami hardveresen sokkal erősebb, mint egy 100-150 ezer forintos konzol.

De mit nyer vele és ez mennyibe kerül, arról nem is beszélve, hogy vajon ki is használható mindez, vagy csak olyan szolgáltatásokat, extrákat szedtek össze a fórumokon oly hangos PC gamerek, amik konzolon nem érhetők el?

60+ fps

A 30 fps valóban érezhetően lassú, feltéve, hogy olyan játékkal játszunk, ahol ez nagyon zavaró. Ez főleg akkor gond, ha nagy az ingadozás és akár 5-10 fps-re is leesik a sebesség, máskor pedig 40-50 fps-t is kapunk. A 60 fps vagy ennél jobb teljesítmény PC-n elérhető, ehhez különösebb varázslatra sincsen szükség és sok játékmotor támogatja, azonban van egy akadálya: igen erős videokártya kell hozzá. A 60+ fps-hez a belépő egy RX 470, ha viszont minden játékban, maximális részletességgel szeretnénk ezt, akkor GTX 1060 vagy akár egy GTX 1070 is elkel majd, ezek pedig drága kártyák.

A monitorválasztáson is sok múlik. Ha már Master Race, hát nem érdemes 60 Hz-es modellt választani. A 144 Hz-es gamer monitorok sokkal jobbak, szebb, folyamatos látványt kapunk, ha pedig adaptív frissítés is van, hát tökéletes lesz az élmény. Persze mindegyik ilyen komponens egy kisebb vagyon.

FHD/4K

A konzolok sokszor visszavesznek a felbontásból, hogy tartsák a sebességet. Ez nem szép, a PC pedig nem teheti meg, hiszen közelebb is ülünk a kijelzőhöz. 27 colnál sokaknak már a full HD is kevés, ám ebben a felbontásban még egy megfizethető, középkategóriás VGA is szép teljesítményre képes.

Az új őrület az ultra HD, a konzolok is ebbe az irányba mozdultak el. PC-n mindez már régen elérhető és nagy képátló mellett valóban hatalmas élmény a 4K-s játék, de ne feledjük, hogy ez 4× annyi pixelt jelent, mint a FHD, amihez nagyon-nagyon erős videokártya kell, hogy ne zuhanjon be a sebesség 30 fps alá.

Részletgazdag grafika

Szerencsére több játékfejlesztő is engedi a maximálisra pumpálni a játékok részletességét a beállításokban. Ez szép dolog részükről, a konzoloknál ilyen nincsen, azonban PC-n is csak akkor ajánlott nagy mellénnyel itt mindent maximálisra húzni, ha valóban az ajánlottnál is erősebb PC-nk van. Ez az új játékoknál 100 ezer forintos vagy erősebb videokártyát és Core i5 CPU-t jelent, vagyis a középkategória tetején kell körülnéznünk.

Modok

A módosításokkal rengeteget lehet javítani, változtatni a játékokon és ebben valóban nagyon jó a PC. Például egy-egy játék grafikáját tornázhatjuk már-már élethűvé, új küldetéseket, modelleket, pályákat stb. adhatunk hozzá. Mindez hétköznapi a PC-s világban, a konzolokon még csak most kóstolgatják.

Ingyen játékok, kiárusítások

A PC-sek sokszor azzal érvelnek, hogy ugyan a hardver kezdetben drágább, később viszont a játékok a töredékébe kerülnek. Ez részben igaz, de amikor a megjelenés napján csapunk le egy AAA-kategóriás címre, csak pár ezer forintot spórolhatunk. Az igazi akciók azonban valóban gyakoribbak PC-n és a játék megjelenése után hamarabb eljönnek. Ilyenkor már 50-70%-ot is spórolhatunk, csak legyünk türelmesek és várjuk ki az akciókat.

Az olcsó játékok mellett több cég is kínál havi szinten ingyenes játékokat. Például a Ubisoft vagy az EA rendszerében is találunk ilyet, érdemes ezekre is figyelni. Egyik sem mai alkotás, de ki lehet fogni igazán élvezetes címeket.

Azért azt se feledjük, hogy a konzoloknál egy nem túl magas összegért cserébe havonta kapunk teljes játékokat ingyen az egyéb extra szolgáltatások mellett. Ezek a játékok pedig nem túlságosan rossz, régi és szégyellni való címek.

Ingyen multiplayer

A többjátékos üzemmódért PC-n nem kell fizetni - ez azonnali, világszintű lázadást váltana ki. Konzolon megszokták már a játékosok, de ahogy fent is írtuk, az éves előfizetés nem olyan vészes, tekintve, hogy ezért cserébe sok játékot is kapunk.

Ti melyik oldalon álltok? Csakis PC Master Race, esetleg megláttátok a jót a konzolokban, vagy hisztek abban, hogy lehet egyszerre mindkét táborba tartozni és kihasználni mindegyik platform előnyeit?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.