Hirdetés

EU: 13 milliárd eurós bírságot kapott az Apple



|

A Bizottság szerint a cégnek 1991 óta alig kellett vállalati adót fizetnie Írországban.

Hirdetés

A jelek szerint retteghetnek az Európában üzemi mértékben adót optimalizáló multicégek. Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy az Apple írországi adózási történetének átvizsgálása során arra jutott, hogy az állam 1991 óta különleges adózási feltételeket biztosított a gyártó számára, így a helyi leánycégei masszívan kevesebbet adóztak az elvárhatóhoz képest az európai bevételeik után.


Hirdetés


Ezt a Bizottság illegálisnak ítélte, ugyanis a vállalatokkal való efféle kivételezést tiltják az EU törvényei. Az állami támogatásnak vagy törvénytelen kedvezménynek minősíthető egyedi adózási feltételek előnyt biztosítottak az Apple számára a hasonló cégekhez képest, ami unfair volt, torzította a szabad piaci versenyt. A vállalat általában 2 százalék, de 2003-ben 1 százalék, 2004-ben pedig csupán 0,5 százalék vállalati adót fizetett. Írországban jelenleg 12,5% a vállalati adó mértéke.



Mindezek után az Európai Bizottság nem csak az egyedi adózási lehetőségek nyújtásának befejezésére szólította fel Írországot, de kiadta ukázba, hogy a helyi adóhivatal bírság gyanánt gyűjtsön be 13 milliárd eurót - olyan 4 billió forintot -  az almás vállalattól. Precedens nélküli összegről van szó.


Sejthetően az Apple közreműködésével Írország fellebbezni kíván az Európai Bizottság döntése ellen. Az Apple kommentárja szerint a mai döntés több szempontból is vállalhatatlan. A cég tagadja az állami támogatással és tiltott adókedvezménnyel kapcsolatos vádakat, a hivatalos álláspont szerint technikailag mindig is legálisan adózott Írországban az európai bevételei után. Ezen felül a mai döntés szerte az Unióban megrengetheti az adózási biztonságot, vagy legalábbis Tim Cook ügyvezető igazgató szerint nem történhet meg, hogy a Európai Bizottság a tagországok adózási rendszerét felülbírálva utólag befizetendő adókat találjon ki a vállalkozások számára.


(Forrás: The Verge, Apple | Nyitókép: Shinya Suzuki)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.