Hirdetés

EU: illegális lehet jogvédett tartalmat linkelni



|

A jövőben könnyedén problémákat okozhat a bíróság döntése.

Hirdetés

A digitális jogvédelemmel foglalkozó aktivisták heves tiltakozása ellenére az Európai Unió Bírósága úgy döntött, hogy az illegálisan elérhetővé tett tartalmakra való puszta linkeléssel is sérthető a szerzői jog. Az eljárás során a Sanoma Media holland kirendeltsége perelte a szintén holland GeenStijl internetes kiadványt, ugyanis az 2011 októberében linkeket osztott meg a Sanoma által kiadott helyi Playboy magazinból előzetesen kiszivárgott fotókra.


Hirdetés


A Sanoma első körben csak felszólította a kiadványt az eredeti link eltávolítására. A GeenStijl nem csak hogy nem tett eleget a kérésnek, de az idő múlásával folyamatosan frissítette az érdeklődő netezők számára a fényképek elérésére használható hivatkozást. A kiadvány azzal védekezett a bíróságon, hogy a képek közvetett elérhetővé tétele miatt nem sértette meg a Sanoma szerzői jogait, csupán hírértékű információról számolt be.



A bíróság nem értett egyet az érveléssel, ugyanis az egyik EU-s szerzői jogi direktíva lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy meghatározzák a tartalmaik nyilvános publikációjának helyét. Ezen felül a GeenStijl közvetlenül profitált az illegálisan elérhetővé tett tartalomból, eleve a bevételének maximalizálása céljából nem tett eleget a Sanoma kérésének.


A bíróság döntése alapvetően jogosnak tűnik, hiszen erősen vitatható, hogy a kiszivárgott tartalom konkrét belinkelésétől való eltekintés milyen módon okozott volna sérelmet a publikum számára, a sztorit enélkül is meg lehetett volna írni. Azt is tudták jól a szerkesztők, hogy a Sanoma engedélye nélkül váltak elérhetővé a fotók. A problémát a bíróság precedensértékű jogtechnikai indoklása jelenti, ugyanis nagyon sok mindent bele lehet rosszindulatúan magyarázni; elméleti síkon akár azért is csávába kerülhet valaki, ha a webhelyén megjelent hirdetésekben nem licencelt tartalmakat használtak a reklámozók.


(Forrás: The Verge, EFF)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.