Hirdetés

EU: versenyellenes lehet az Android üzletpolitikája



|

A formális vádak szerint több módon is visszaélt a piaci helyzetével a Google.

Hirdetés

Hitelesnek bizonyultak a néhány nappal ezelőtt érkezett pletykák, az Európai Bizottság ma hivatalosan is versenyügyi vizsgálatot indított a Google ellen az Androiddal kapcsolatos üzleti praktikái miatt. Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyügyi biztosának véleménye szerint a vállalat egy olyan általános üzleti stratégia kialakítására törekedett az androidos eszközök kapcsán, amely képes megvédeni és erősíteni a domináns pozícióját a mobilok, továbbá az internetes keresők piacán.

Hirdetés


A formális vádak szerint a Google a következő módokon sértette meg az Európai Unió trösztellenes szabályozásait:

- amennyiben a mobilgyártók elő szeretnének telepíteni egyes Google-féle alkalmazásokat (elsősorban Play Áruházról van szó - a szerk.) a termékeikre, akkor kötelezően elő kell telepíteniük a Google Keresőt és a Chrome-ot, továbbá a Google Keresőt kell beállítaniuk az alapértelmezett keresőmotornak;

- a Google megakadályozza a mobilgyártókat abban, hogy az Android forráskódjára épülő, de azzal rivális operációs rendszereket futtató eszközöket dobjanak piacra;

-  Google pénzügyi előnyöket nyújt a mobilgyártók és mobilszolgáltatók számára, amennyiben azok a Google Keresőt rivális alternatíva nélkül telepítik elő a termékeikre.



Természetesen a Google-t nem érték váratlanul az Európai Bizottság vádjai, a vállalat szintén pontokba szedve kívánta kommentálni azokat; a tömörség kedvéért csak a fontos elemeiket fordítottuk le.

- A partnerekkel kötött megállapodások teljesen opcionálisak, az Android használható a Google alkalmazásai nélkül is. A komplett operációs rendszer ingyen letölthető, szabadon módosítható, az így létrehozott rendszer telepíthető a mobilokra. Többek közt az Amazon is így használja az Androidot.

- Az androidos ökoszisztéma előnyeit kihasználni kívánó vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az eszközeiken valóban fussanak az androidos alkalmazások. A Google tesztelési és jóváhagyási rendszere nélkül az egyik eszközön működő alkalmazások nem működnének a másikon, amely frusztráló volna a fogyasztók számára.

- A gyártók szabadon eldönthetik, hogy elő kívánják-e telepíteni a Google alkalmazásait a készülékeikre, továbbá más szoftvereket is kedvükre installálhatnak. Az androidos készülékek például a Microsofttól, Facebooktól, Amazontól, továbbá mobilszolgáltatóktól származó alkalmazásokat is tartalmaznak.

- Ugyan az Android ingyen használható, ám a fejlesztése, javítása, szabadalmi perekben való védelme jelentős pénzbe kerül. Ezeket a költségeket a Google indirekt módon, a készülékekre előtelepített alkalmazásokból származó bevételből kívánja fedezni.

- A felhasználók könnyen és gyorsan személyre szabhatják az eszközeikre, saját maguk alkalmazásokat telepíthetnek rá. Eddig körülbelül 50 milliárdszor telepítettek alkalmazásokat az androidos készülékekre.


"Az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül. Várakozással tekintünk arra, hogy az Európai Bizottságnak is megmutathassuk az Android rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit" - kommentálta az Európai Bizottság vádjait Kent Walker, a Google nemzetközi jogi ügyekért felelős jogtanácsosa.


(Forrás: Neowin / Neowin | Nyitókép: Horia Varlan)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.