Exkluzív: Asus UX30 vs. Toshiba U500 bemutató

A két újdonság elsőként nálunk mutatkozik be.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, le kell szögezni, hogy mind a Toshiba Satellite U500, mind pedig az Asus UX30 nálunk járt példánya úgynevezett mérnöki mintadarab, melyet kézzel gyártottak. Ez azért fontos, mert a végleges, kereskedelmi fogalomba kerülő modellekhez képest lehetnek és lesznek még különbségek. Ezek egy részéről tudunk, ezeket külön ki is emeljük. Ami valószínű, hogy az összeszerelési minőség mindkét gép esetében javul majd, hiszen egyedileg, kézzel nem lehet pont olyan minőséget előállítani, mint a sorozatgyártás során. (Illetve lehet, manufakturálisan, de drágán, és itt most ez nem is cél.) Ennek megfelelően ezeken a gépeken tesztprogramokat nem futtatunk, teljesítményt nem mérünk, csak az első benyomásainkat osztjuk meg az Olvasóval.

 

Nézze meg videónkat is a két új notebookról! 

 

Variációk 13 hüvelykre


Mindkét gép 13 hüvelykes kijelzőt kapott, ez a képátló-méret manapság egyre divatosabb. Még kényelmesen olvasható, elegendő szélességű ahhoz, hogy elférjen alatta egy teljes méretű billentyűzet, de még pont megfelelően kicsi és könnyű notebookot lehet kőré építeni. A felbontást illetően előjön az Asus és a Toshiba gép között az első különbség: az U500 hagyományos, 1280 x 800 pixeles panelt kapott, addig az UX30 1366 x 768 pixelen mutatja meg magát. Ez már felvezeti a két gép koncepcióbeli különbségét is.

 

Exkluzív: Asus UX30 vs. Toshiba U500 bemutató 1
Asus UX30

 

A Toshiba U500 egy erős, két magos Core 2 Duo processzort kapott, 3 gigabájt memóriával. Ez a konfiguráció mindennapi munkavégzést, erőforrás-igényes alkalmazások futtatását teszi lehetővé. Az Asus UX30 teljesítményében visszafogottabb, egy magos, alacsony energiaigényű CULV processzorral szerelték, de a megfelelő teljesítmény érdekében 4 gigabájt memóriát kapott. Az Asus gépe ennek megfelelően inkább multimédiás alkalmazások futtatására ideális, tervezésekor a hosszú akkumulátoros üzemidő és a divatos megjelenés volt szempont. A videovezérlő mindkét modellben azonos, alaplapra integrált Intel GMA X4500M HD, amely már a nagyfelbontású videókat is zökkenőmentesen játssza, komoly játékra viszont nem alkalmas. Optikai meghajtót csak a Toshiba U500-ba szereltek, a nálunk járt mintadarabban még egy tálcás egység volt, de a sorozatgyártású gépekben már slot-in, vagyis tálca nélküli olvasók lesznek.

 

Exkluzív: Asus UX30 vs. Toshiba U500 bemutató 2
Toshiba Satellite U500

 

Dizájn forradalom

Asus UX30 Forgalmazó: Asus Magyarország
Ár: 260 000 Ft

Processzor: Intel Core 2 Solo SU3500 1,4 GHz
Memória: 4 GB
Grafikus vezérlő: Intel GMA X4500M HD
Kijelző: 13,4 col, 1366 x 768 pixel
Optikai meghajtó: nincs
Wi-Fi: van
Bluetooth: van

Egyik laptop megjelenése sem tekinthető átlagosnak, a kettő közül az Asus UX30 az extravagánsabb. A készülék alja és teteje, mint egy kagylóhéj csukódik össze, és az enyhén ívelt vonalakat, a szemnek kelleme formát nem töri meg a megszokott csatlakozók látványa, ezeket ugyanis a burkolatba illeszkedő kis ajtók mögé rejtették. Az UX30 oldalán 3 USB port, egy HDMI monitorkimenet, egy fülhallgató csatlakozó, és egy Ethernet konnektor található. Van még egy kis, szokatlan kimeneti nyílás, melyből egy adatper segítségével analóg VGA monitorkimenet varázsolható.  Az Asus gép tervezőit dicséri a fém fedlap, ez mind a dizájnt, mind a minőségérzetet illetően pozitív hatással van. Ahogy említettük, a nálunk járt modellek még mintadarabok, ezért reméljük, hogy az összeszerelési minőség javulni fog a sorozatgyártás során.

 

Toshiba Satellite U500 Forgalmazó: Toshiba Magyarország
Ár: 240 000 Ft

Processzor: Intel Core 2 Duo P8800, 2,55 GHz
Memória: 3 GB
Grafikus vezérlő: Intel GMA X4500M HD
Kijelző: 13,3 col, 1280 x 800 pixel
Optikai meghajtó: van, slot-in rendszerű
Wi-Fi: van
Bluetooth: van

A Toshiba U500 mintadarabja még bordó-fekete szín-összeállítású volt, ahogy a videónkon is látszik, de hazánkba jellemzően barna színű modellek fognak majd érkezni (ez látszik a képeken). A Toshiba formatervének különlegessége a burkolat különleges kidolgozottsága. Az apró, térbeli minta enyhe érdességet kölcsönöz a felületnek, melynek következtében az matt fényű lesz, és nem is gyűjti az ujjlenyomatokat. Ügyes, látványos megoldás. Ez a minta a billentyűzet körül is megtalálható, reméljük, hogy ennek következtében a használat során a csuklótámasz nem fog majd kifényesedni. Fontos megjegyezni, hogy a boltokba kerülő barna színű gépek fekete billentyűzetet kapnak majd, nem a videón is látható fehéret.

 

Exkluzív: Asus UX30 vs. Toshiba U500 bemutató 3 

 

Zárszó


A maga kategóriájában mindkét notebook jó eséllyel szorongatja majd meg a versenytársak hasonló modelljeit. Ha a kategóriatársakhoz és a korábbi modellekhez viszonyítva nézzük, akkor a Toshiba Satellite U500 összességében egy jobban eltalált gép, mind a megjelenését, mind a konfigurációját tekintve. Ár-érték mutatója is kifejezetten kedvező, hiszen amikor forgalomba kerül, akkor 240 ezer forintért lesz majd kapható, ami a gépben rejlő teljesítményért cserébe igen jutányos.

 

Exkluzív: Asus UX30 vs. Toshiba U500 bemutató 4 

 

Az Asus UX30 árcéduláján 260 ezer forintos összeg lesz majd, ami szerünk egy picit sok. Kategóriájában versenytársa az MSI X-Slim, mely valamivel olcsóbb, de minőségében is alatta van, és az Acer Timeline sorozat hasonló méretű kiadása, ami viszont egy kiváló kvalitású, de jóval olcsóbb gép. Ennek fényében feltételezzük, hogy az UX30 valamivel alacsonyabb áron jóval sikeresebb lehetne.

LG Hom-Bot Square teszt: Egy okos és szemrevaló, de drága háztartásbeli

A Hom-Bot Square olyan funkciókat kínál, amelyek a versenytársak modelljeiből hiányoznak. Sajnos borsos árához nem társul kiemelkedő teljesítmény.

Sencor CLEENO teszt - Olcsósított robotporszívó

Az új Sencor CLEENO robotporszívó féláron kínálja ugyanazt, mint a drágább modellek.

comments powered by Disqus

Kiadó: Project029 Media and Communications Kft. - Impresszum - Hirdetési ajánlatunk - Adatvédelmi elveink - E3

Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media