Facebook blog: variációk egy témára 1.

Különböző Facebook kliens létezik a Sony Ericsson készülékeire, a Nokia Symbian oprendszerű telefonjaira, illetve az iPhone-re, sőt a Facebooknak van mobilos oldala is. Ezeket mutatom be.

Az előző posztban ott fejeztük be, hogy ha valaki igazán ki akarja aknázni a Facebookban rejlő lehetőségeket, akkor a megoldás a mobiltelefon. Vagyis kell egy mobilos Facebook-alkalmazás, egy kényelmes, jól használható kezelőfelület, amelyen lehet státusz-üzeneteket, kommenteket írni, képeket feltölteni, és természetesen követni mások megosztott tartalmait. Nézzük, milyen lehetőségek vannak!

 

Facebook blog: variációk egy témára 1. 1 

 

1. A Facebook xHTML oldala

 

Az m.facebook.com címen elérhető oldal megjelenik a legtöbb ma használatos mobiltelefon böngészőjében. Nagy előnye, hogy gyártó- és típusfüggetlen, vagyis ugyan azt a felületet látjuk egy Nokia vagy egy Samsung telefonon is. Más jó tulajdonságát nem nagyon lehet kiemelni ennek a nem túl fejlett szolgáltatásnak, ugyanis a Facebook funkciói közül szinte csak az üzenőfal érhető el általa. Ezen kívül látjuk, ha valaki ismerősnek jelöl, láthatóak az eseménymeghívások, és még néhány értesítés. Nem látszanak viszont a képek, és a megosztott linkek, az egész felület végtelenül egyszerű, minden grafikától mentes, a használat a puritán kialakításnak köszönhetően pedig kényelmetlenül lassú és nehézkes. Például az üzenőfal frissítését nekünk kell manuálisan elvégezni, nem beszélhetünk egy dinamikus felületről.

 

Facebook blog: variációk egy témára 1. 2 

 

Facebook blog: variációk egy témára 1. 3 

 

Ha a hozzáférés lehetőségét nézzük, akkor mutatkoznak meg a Facebook mobil oldalának pozitívumai. Mivel már a legolcsóbb mobilokon is használható, és nem kell más hozzá, csak egy adat-előfizetés. Így az az összeg, amiért mobilon hozzáférhetünk a Facebookhoz (szándékosan nem írom azt, hogy elérhető a Facebook-élmény), nagyjából 15-21 ezer forint körül van.

 

2. Sony Ericsson Facebook alkalmazás

 

Facebook blog: variációk egy témára 1. 4   Facebook blog: variációk egy témára 1. 5

 

A Sony Ericsson Facebook megoldása a C510-esen, és az azóta megjelent modelleken működik. A Java alapú program önállóan fut, vagyis nem a böngészőben jeleníti meg az oldalakat, ennek megfelelően egyedi grafikai megoldással, és kezelőfelülettel rendelkezik. Természetesen a kezelése nagyban hasonlít a webes Facebook-éra, a középpontban itt is az üzenőfal áll, de a mobil webes megoldással szemben itt látszanak a feltöltött képek, linkek, és egyéb változások is. Természetesen elérhetőek az értesítések, az üzenetek, az ismerősök, stb. A frissítési intervallum több opció közül választható, egy ritkább, pl. hat órás beállítással kisebb a szükséges adatmennyiség, mintha 5 percenként keresne a program frissítéseket.

 

Facebook blog: variációk egy témára 1. 6   Facebook blog: variációk egy témára 1. 7

 

A Sony Ericsson alkalmazásának a különlegessége a telefon kezdőképernyőjén található körhinta-szerű megoldás. Itt a háttérben váltakozik folyamatosan a tíz legfrissebb állapotbejegyzés a közzétevő fényképével együtt. Ha aktív a háttérben a Facebook program, akkor a bal oldali funkciógombbal hozható elő az alkalmazás, ekkor magunk is lapozhatjuk a frissítéseket, és megoszthatjuk a saját üzenetünket is ismerőseinkkel.

 

A program a kedvezőbb árú Sony Ericsson modelleken is elérhető, pl. a C510 jelenleg a Pannonnál, akciósan 29 990 forintért kapható, két éves számlás előfizetéssel.

 

A következő részben megmutatom majd a Nokia S60 platformjára készült Facebook alkalmazást, és az iPhone, illetve a BlackBerry készülékek megoldását, illetve röviden összehasonlítjuk majd a lehetőségeket.

 

SE Hungary on Facebook

Spórolj tartósan: rezsicsökkentés házilag

Mindössze néhány beállítással te is tehetsz azért, hogy már a következő villanyszámlád alacsonyabb legyen. Megmutatjuk a leghasznosabb PC-trükköket.

Facebook VR: a felhasználók készítik majd a tartalmat?

A jövőben pillanatképek helyett egész élményeket oszthatnánk meg.

comments powered by Disqus