Hirdetés

Fénybe zárva: kvantumkriptográfia



|

Sokszor halljuk, hogy elméletileg a legerősebb titkosítás is feltörhető, azonban mutatunk egy olyan eszközt, amely rácáfolhat erre az állításra.

Hirdetés

Információink titkosítására már az analóg módszerekkel zajló kommunikáció során is nagy igény mutatkozott, ám a digitális eszközök megjelenésével e funkciók fejlesztése még nagyobb hangsúlyt kapott. A különféle titkosítási eljárások mára már – legtöbb esetben észrevétlenül – mindennapjaink részévé váltak; nem tudunk úgy elküldeni egy üzenetet, hogy valamilyen kriptográfiai komponens ne vegyen részt a metódusban. Sajnos a jelenleg használt kódolások mindegyike (igaz, a gyakorlatban a hatalmas erőforrásigényeknek köszönhetően csak óriási szerencsével) feltörhetőnek minősül elméleti síkon. A tehetséges kiberbűnözőket pedig még e minimális esély is cselekvésre sarkallja, éppen ezért szükség lenne egy ténylegesen feltörhetetlen titkosítási fajtára. A vágyott tökéletes biztonság eléréséhez a modern informatika csodáit kellene kibővítenünk és kereszteznünk a kvantumfizika rejtélyes világával.

Hirdetés


A kvantum színre lép

A kvantumtitkosítás problémakörét elsőként a 70-es években vetette fel Stephen Wiesner, azonban „Konjugált kódolás” nevű szabványkérelmét elutasították. A munkásságára alapozva Charles H. Bennettnek és Gilles Brassardnak sikerült létrehoznia az első QKD (Quantum Key Distribution) protokollt, a BB84-et. A két kutató algoritmusának lényege, hogy az információ átadásához szükséges kulcsot (mint a legtöbb titkosítási eljárás esetén) csupán az üzenet küldője és fogadója ismerik, azonban a kódolt adatokat a fotonok kvantumállapotába integrálták. Ezzel a módszerrel – egy kvantummechanikai törvényszerűségnek köszönhetően – elérhető, hogy a megfigyelés során megváltozzon a lenyomozott rendszer, vagyis az áramló fénysugarakat a külső szemlélő is láthatja, sőt megfelelő eszközökkel hozzá is férhet, azonban a fizika törvényszerűségei szerint az illegális betekintéssel mindenképpen eltéríti a fotonok útját, azaz kémkedése nem maradhat titokban. Az évek során számtalan eljárást és módszert dolgoztak ki a rendszer még bombabiztosabb kialakításához, ám az alapot szinte minden esetben a Bennett és Bassard megálmodta módszer szolgáltatta.


Jövő a jelenben

A kvantumtitkosítást egyébként már gyakorlatban is alkalmazzák: 2008-ban Ausztriában megalkották az első olyan számítógépes hálózatot, amit a nevezett kódolás védelme alá helyeztek, sőt már kísérleti banki átutalás során is sikeresen alkalmazták a módszert. A titkosítási folyamat megvalósításához szükséges eszközök beszerzése (kellően borsos áron) a magánfelhasználók számára is lehetséges, azonban a különféle fizikai korlátoknak köszönhetően még csupán viszonylag kis távolságon belül hozható csupán létre segítségükkel az adatok továbbításához szükséges biztonságos csatorna. A kvantumkriptográfia használata villámgyors kvantumszámítógépek széles körű elterjedését követően válik majd igazán szükségessé, mivel a jelenleg használt PC-k viszonylag limitált kapacitása mellett a gyakorlatban feltörhetetlennek minősített titkosítások gond nélkül védik adatainkat, ám feltörésük egy, a kvantumfizika törvényszerűségeit kiaknázó gép számítási kapacitásának gyerekjáték lesz.


Valódi véletlen szám

A fotonok véletlenszerű viselkedésével a matematikai alapokon nyugvó randomszám-generálást felturbózhatjuk úgy, hogy a jelenlegi ismereteink szerinti valóban véletlenszerűen meghatározott számot kapjunk. A különböző cégek által gyártott technológiáknak köszönhetően ma már bárki megvásárolhatja az igazi random generáláshoz szükséges eszközöket, melyeket egy asztali számítógéphez kapcsolva is gond nélkül működtethetünk.



Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.