Hirdetés

Hallgatható a világ első számítógéppel generált zenéje



|

Sikerült helyreállítani a BBC által 1951-ben rögzített felvételt.

Hirdetés

A hányatott sorsú Alan Turing minden idők egyik legismertebb matematikusa és informatikusa, az Enigma kódjainak feltörése során végzett munkája a spekulációk szerint két évvel rövidítette le második világháborút. Azt viszont eddig mi sem tudtuk róla, hogy ő volt az első, aki a laborjában lévő Manchester Mark I típusú számítógépén (képünkön) értesítési hangok programozásával kísérletezett. Túlságosan nem kötötte le a téma, ám a Manchester Mark II prototípusának kézikönyvében beszámolt a hangprogramozási lehetőségről.


Hirdetés


A kézikönyv Christopher Strachey kezében is megfordult, az akkoriban tanárként dolgozó zenésznek pedig sikerült rávennie Turingot, hogy egy éjszakára biztosítson hozzáférést a géphez. Reggelre sikerült leprogramoznia a brit nemzeti himnuszt, amellyel akkora elismerést váltott ki, hogy néhány héten belül kódolói állást kapott a laborban.



Néhány hónappal később a BBC rögzítette a számítógép által kiadott hangot, méghozzá a "Baa Baa Black Sheep" gyermekdal, továbbá Glenn Miller "In the Mood" című slágerének programozott verziójával együtt. A brit nemzeti himnusz 1951-es felvételét most sikerült helyreállítania és remasterelnie két új-zélandi kutatónak, ez tekinthető a világ első tisztán számítógép által megszólaltatott zenéjének.


(Forrás: The Verge, The Guardian)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.