Hirdetés

Jövőre jöhetnek a legolcsóbb netcsomagok



|

Legalább 15%-kal kell leszorítani az árat, csökkenhet az internet forgalmi adója.

Hirdetés

Jövőre két pozitív változás is történhet a magyar internetszolgáltatási piacon. A potenciálisan mindenkit érintő újdonság, hogy 2017-ben a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkenhet az internet forgalmi adója. Remek kérdés, hogy pontosan mi történhet az ötlet megszavazása és életbe lépése esetén: talán csak arányosan csökkenek majd az előfizetési díjak, talán azonos árakon többet nyújthatnak a szolgáltatók; elméletben több forgatókönyv is lehetséges.


Hirdetés


A másik fontos változás, hogy 2017-től kezdődően a netszolgáltatóknak jó eséllyel kínálniuk kell majd egy Digitális Jólét Alapcsomag névre keresztelt előfizetést. A csomag konkrét paramétereinek - például maximum átviteli sebességek, mobilnet esetén az adatforgalmi keret - meghatározását a szolgáltatókra bízná a kormány, részben pusztán technikai okokból, részben pedig piaci versenyeztetés céljából. Egyelőre annyi világos, hogy a szolgáltatók jelenlegi legolcsóbb csomagjaihoz képest a Digitális Jólét Alapcsomagnak minimum 15 százalékkal kell majd olcsóbbnak lennie.



Az újfajta alapcsomag célja, hogy a netelőfizetéssel jelenleg anyagi okból nem rendelkezők minél nagyobb táborát sikerüljön felcsábítani a világhálóra. A csomagot a netelőfizetéssel legalább egy éve nem rendelkezők igényelhetnék, maximum 2+1 éven keresztül: az első két év az összes érintett számára járna, míg a kormány által ingyen biztosított digitális képzésben résztvevők további egy éven keresztül maradhatnának a programban. A rendszeres internethasználók aránya hazánkban 65-70 százalék, a kormány szeretné hozzáigazítani az értéket az európai uniós 80-85 százalékos átlaghoz. A projektért felelős Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos az USA-ban mért 95 százalékot tartja az ideális aránynak.


Remek kérdés, hogy a minimumként előírt 15 százalékos árcsökkentés (plusz ezzel párhuzamosan az esetleges áfacsökkentés hatása) mennyire jelentene megoldást a Digitális Jólét Alapcsomaggal megszólítani kívántak számára. Megfigyeléseink alapján általában nem havi néhány száz forinton múlik, hogy belefér-e a háztartások büdzséjébe az internetkapcsolat előfizetési díja.


(Forrás: Index, kormany.hu | Nyitókép: INPIVIC)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.