Hirdetés

Legális lehet a kalóz tartalmak streamelése



|

A warez tartalmak megtekintésével lehet egyenértékű a tevékenység.

Hirdetés

Érdekes meghallgatást tartott a héten az Európai Unió Bírósága. Spanyolország és a BREIN jogvédő szervezet többek közt arra kívánnak definitív válaszokat kapni, hogy megengedett-e kalózkodásra kimondottan felkészített set-top boxokat haszonszerzési célból árulni, továbbá az Európai Unió szerzői jogi törvényei alapján jogsértő-e a kalóz tartalmak online streamelése.


Hirdetés


Az érdeklődő felek szerint mindkettő illegális, azonban az Európai Unió Bírósága nem ért egyet az álláspontjaikkal. A warezolós set-top boxok kapcsán kiemelte, hogy az Európai Bizottság szerint legális az efféle termékek árulása, hiszen csak akkor játszanak le nem licencelt tartalmakat, amennyiben a tulajdonosaik specifikusan az erre kitalált funkcionalitásukat veszik igénybe. A termékek segítségével esetlegesen végrehajtott kalózkodásért sem a gyártó, sem pedig a forgalmazó nem vonható felelősségre. Az eszközök árusításának illegálissá nyílvánítattása helyett azt tanácsolják a jogtulajoknak, hogy a kütyükön lejátszható tartalmakat biztosító forrásokat próbálják meg felelősségre vonni.



Ennél sokkal fontosabbnak tekinthető az említett felek második kérdése: legális-e a nem licencelt tartalmak online streamelése. A bíróság szerint legális, ugyanis jogilag a streamelés nem letöltésnek, hanem megtekintésnek minősül. A jogvédett tartalmak jogdíjfizetés nélküli szimpla megtekintése önmagában nem törvénybeütköző cselekedet.


Az Európai Unió Bíróságának mértékadó álláspontja valamikor a jövő év elején alakulhat ki a felek által firtatott kérdésekben.


(Forrás: TorrentFreak | Nyitókép: U.S. Embassy Kyiv Ukraine)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.