Hirdetés

Már nem kamerázhatsz a drónoddal Svédországban



|

A legfelsőbb bíróság szerint repülő térfigyelő kameráknak minősülnek.

Hirdetés

A svéd média beszámolói alapjában az ország legfelsőbb bírósága néhány kivételtől eltekintve betiltotta a drónokról történő fotózást és videorögzítést, ugyanis a bíróság szerint ezek a cselekedetek megfigyelésnek minősülnek, a quadrocopterek gyakorlatilag repülő térfigyelő kamerák. Ha valaki megfigyelésre kívánja használni a drónját, akkor hatósági engedélyt kell kérnie a kamerázáshoz, ennek során pedig bizonyítania kell, hogy bűn- vagy balesetmegelőzési célból kíván kamerázni a quadrocopterével.


Hirdetés


A svéd drónos közösség természetesen alaposan kiakadt az ítéleten, hiszen a döntés nincs összhangban a meglévő törvényekkel, a legnyilvánvalóbban a publikus helyeken való szabad fotózást és videorögzítést lehetővé tevő szabályozással megy szembe. Újságírói kivétel sincs, így például a média munkatársai sem használhatnak quadrocoptereket a munkájuk során.



Az ítélet további érdekessége, hogy formálisan a megyei közigazgatási szerveknek kellene ellenőrizniük a szabály betartását, ők jelenthetik a rendőrségnek az illegális megfigyelést. Ez persze csak egy formális nyomozási eljárás megindítására elég, a rendőrségnek ezután nem csak a tettest kell megtalálnia, de bizonyítania kell a törvénysértést is. Az UAS Sweden drónos szövetség szerint az ítélet szimplán nonszensz, a gyakorlatban csak a helyi drónpiac tönkretételére, és ezáltal több ezer munkahely veszélybe sodrására alkalmas.


(Forrás: Engadget | Nyitókép: Simon Jardine)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.