Hirdetés

Megint forró a talaj a Spotify talpa alatt



|

Olcsóbban szeretné licencelni a zenéket, büntetheti az exkluzívokat kiadó zenészeket.

Hirdetés

Komoly pofonok szállnak a zenestreamelő szolgáltatások háborújában, a zeneiparban sokak által az első számú közellenségként számon tartott Spotify több fronton is vért izzad a sikerért. A vállalatnak jelenleg három nagy zenekiadóval sincs hosszabb távú licencmegállapodása: a Universal Music-kal bő egy éve, a Warner Music-kal az idei év elején, míg a Sony Music-kal pár hónapja járt le a szerződése. Ettől függetlenül mindhárom cég tartalmait kínálja a felhasználóknak, átmenetileg havonta megújítandó szerződéseket kötött a kiadókkal.


Hirdetés


A hosszú távú új szerződések megkötésének útjában természetesen a pénz áll: a zenekiadók százalékosan kifejezve nagyobb kifizetéseket szeretnének, míg a Spotify csökkentené egy picivel az értékeket. Állítólag nincs hatalmas vészhelyzet, ugyanis az összes fél meg van győződve arról, hogy előbb-utóbb sikerül dűlőre jutni. A kiadókon keresztül az Apple is nyomást gyakorol a Spotify-ra, hiszen egyes zeneipari döntéshozókkal nagy egyetértésben (bár némileg eltérő üzleti megfontolásból)  a vállalat is abszolút ellenzi a zenestreamelő ingyenes előfizetését.



Időközben a Bloomberg zeneipari forrásokra hivatkozva lehozta, hogy a Spotify bünteti a rivális Apple Music és Tidal zenestreamelő szolgáltatásokban átmenetileg exkluzív tartalmakat kiadó zenészeket, a problémás dalaik vagy albumaik Spotify-on való elérhetővé tétele után ugyanis azokat nem teszi be automatikusan a népszerű lejátszási listákba. A Spotify szerint ugyan az efféle exkluzivitási szerződések fogyasztóellenesek, azonban a Bloomberg információi helytelenek, nem büntetnek senkit a praktika miatt.


(Forrás: 9to5Mac, Engadget | Nyitókép: Paul Hudson)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.