Hirdetés

Rádión szólhatnak be az autókba a svéd mentősök



|

Csak egy RDS-t támogató rádióra van szükség a mutatványhoz.

Hirdetés

Ha minden jól megy, akkor idővel világszerte könnyebbé és biztonságosabbá válhat a mentőautókat vezetők munkája. Az idei első negyedévben egyes stockholmi rohamkocsikban tesztelési jelleggel elérhetővé válik a helyi műszaki egyetem diákjai által fejlesztett EVAM tájékoztató rendszer, amely képes jó előre felhívni az autósok figyelmét az éppen kivonuló mentőautók közeledésére.


Hirdetés


Ehhez csak egy RDS-t támogató autórádióra van szükség a járművekben. Az EVAM távolról átveszi az irányítást a kocsi hangrendszere felett, majd egy előre felvett figyelmeztető hangot sugároz a sofőröknek, és szöveget jelenít meg a rádiójuk kijelzőjén. További érdekesség, hogy elméletileg CD lejátszása vagy Bluetooth-os zenestreamelés esetén is működik a megoldás, azaz a sofőröknek nem kell konkrétan rádióadást hallgatniuk ahhoz, hogy megkapják a mentőautóról sugárzott üzenetet. Az egyetem tájékoztatása alapján a svéd utakat koptató autók nagyjából kétharmadával kompatibilis a rendszer, a sofőrök 10-15 másodperccel a mentőautó közvetlen közelükbe érkezése előtt kaphatják meg a jelzést.


A remények szerint az EVAM megkönnyíti majd a mentőautók sofőrjeinek a dolgát: egyrészt várhatóan kevesebbszer kell lelassítaniuk a kivonulás során, másrészt pedig biztonságosabban lesznek képesek nagy sebességgel közlekedni.


(Forrás: Engadget, KTH | Nyitókép: Gary Lerude)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.