Hirdetés

StarBurn Free



|

Írtunk már nem egy lemezkészítő programról, de a StarBurn logikája, kezelése kicsit más.

Hirdetés

Korábban már jó pár ingyenes CD/DVD készítő programot mutattunk be, de mind közül a StarBurn az egyik legérdekesebb. Egyrészt azért, mert olyan funkciókat tartalmaz, melyeket eddig külön-külön kellett beszereznünk, másrészt a külseje, a felépítése is kissé szokatlan lehet. A szokásos két-négy paneles struktúra helyett oldalsávval szembesülünk, valamint minden egyes funkciót varázslókon keresztül végezhetünk el, ami elbizonytalaníthatja a profi felhasználókat. Talán mégis kezdőknek készült a program? Akkor mégis miért olyan népszerű?

 

starburn_.jpg

Ismerkedjünk egy kicsit!

Telepítés után egy központi ablak nyílik meg, a mappákat és a fájlokat mutatva, ami némileg megnyugtató. Alul az optikai meghajtók sorakoznak, ráadásul valami új, ismeretlen típus is, amelyet a program telepített. A bal oldalon lévő ikonok megegyeznek a fent lévőkkel, ezért első ránézésre feleslegesnek tűnhetnek – pedig mekkorát tévedünk! Mielőtt még elmerülnénk a részletekben, azért alaposan vegyük szemügyre, miket is tud a program: adatlemezt készíthetünk, multimédiás kiadványokat hozhatunk létre, vagy felírhatunk egy képfájlt vele. Egyéb funkciókat is találunk még, úgymint: lemez törlése, hangsávok mentése, képfájl készítése. Ha nem lenne kéznél egy hangszerkesztő alkalmazás, akkor zenét is konvertálhatunk, akár MP3-ba vagy Windows Media formátumba. Legvégül egy ritka, de annál hasznosabb funkciót fedezhetünk fel a StarPort menüben: a képfájlokat virtuális meghajtóba tehetjük, és hagyományos módon olvashatjuk, mintha fizikailag a kezünkben lett volna. Ezt a funkciót sokan használhatják majd az épphogy csak megtűrt Daemon Tools helyett, hiszen a memóriában nem foglal sok helyet, és csak akkor van használatban, ha egy képfájlt betöltünk. A StarPort még arra is képes, hogy (próbaidőn belül) a hasonló távoli megosztású meghajtókat is helyiek gyanánt kezelhessük. A teljes funkcionalitást csak fizetés ellenében érhetjük el.

 

starburn_iscsi.png

A program hálózati tárolókhoz is képes csatlakozni


Több van mögötte

A gyorsindító ikonok nem a teljes tudást tükrözik, csak azért vannak elöl, hogy a legfontosabb és a legsűrűbben használt funkciók kéznél legyenek. A bal oldali pult több apróságot is rejteget, ha egyesével nyitogatjuk ki az elemeit. A Video részben máris rálelhetünk a korábbi lemezformátumok elkészítésének lehetőségére is (Video-CD vagy SVCD), a törlésnél nemcsak a gyors, hanem a teljes törlést is választhatjuk, valamint a StarPortnál találhatjuk meg behelyezett virtuális lemezünk valódira másolásának, valamint eltávolításának lehetőségét is.

 

A meghajtókról még annyit érdemes megemlíteni, hogy a program támogatja a legújabb technológiákat, tehát a Blu-ray és HD DVD formátumokat is. A tulajdonságoknál megnézhetjük a maximális olvasási és írási sebességet, de természetesen a lemez elkészítése előtt módosíthatjuk ez utóbbi paramétert.

 

starburn_grabber.png

Zenei lemezeinket WMA formátumban menthetjük le

 

Azért a zenei lemezek digitalizálása nem éppen felhőtlen öröm, hiszen kizárólag csak Windows Media formátumban menthetjük le a lemezről a hallgatnivalót. Talán ezért építették be a programba a hangkonvertálót?

 

*

A StarBurn elsősorban kezdőknek ajánlott a sok varázsló miatt – mindazonáltal haladó lemezkészítők is hasznosnak találhatják virtuális meghajtójának és hálózaton keresztül használható távoli elérésének köszönhetően. Az ingyenes és a fizetős változat között ötszáz dollár a különbség, ezért érdemes néha szemfülesnek lenni (erről bővebben keretes írásunkban olvashatnak). Ha eddig nem tetszett meg egy íróprogram sem, tegyünk egy próbát vele.

 

 

Adatok

  • Adat-, film- és hanglemez készítése
  • HD DVD és Blu-Ray támogatása
  • Virtuális meghajtó
  • Hálózati író csatlakoztatása
  • Zenei CD-k fájlba konvertálása
  • Vista alatti működés
  • Forgalmazó: Rocket Division Software
  • Ár: ingyenes, a fizetős változat 495 dollár

 

 

Értékelés

Előny: kezdők is könnyen kezelhetik; virtuális meghajtó

Hátrány: varázslók nélkül nem lehet dolgozni

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.