Hirdetés

USA: az útlevél mellett Facebook-fiókot is kérhetnek a határőrök



|

Nem teljesen új a gyakorlat, de a napokban általánossá vált a jelenség.

Hirdetés

Sok mindennel lehet vádolni Donald Trumpot, de az idejének vesztegetésével biztosan nem. A politikával érdemben foglalkozó hírportálok a hétvégén már beszámoltak a fejleményről, miszerint az elnök egy átmeneti hatályú rendelettel megpróbálja megakadályozni, hogy körülbelül fél tucatnyi arab ország állampolgárai belépjenek az USA területére. Ezen túlmenően a belépési pontokon dolgozó határőrök állítólag már rendszeresen azt követelik az országba érkezőktől, hogy engedjenek bepillantást a közösségi médiás fiókjaikba, elsősorban a Facebook, a Twitter, továbbá az Instagram tartalma érdekli őket.


Hirdetés


Sajnos nem világos, hogy a határőrök milyen alapon választják ki a közösségi médiás ellenőrzésnek alávetni kívánt külföldi állampolgárokat. A "digitális motozásra" nincs specifikusan jogi felhatalmazásuk, azonban konkrétan nem is tiltják a törvények, elméletben visszautasítható. Persze a kipécézett delikvensek gyakran maguktól is együttműködnek a határőrökkel: gyakorlatilag megfélemlítik őket, nincs a közelükben egy a pártjukat fogó ügyvéd, aki védelmet nyújthatna számukra ebben a szituációban.



Mindez azonban csak a kezdet, Donald Trump stábja állítólag már dolgozik egy olyan új szabályozás vázlatán, amely nem csak hogy legálissá, de kötelezővé tenné a digitális motozást az USA-ba beutazni kívánó külföldi állampolgárok számára. Aki visszautasítaná a Facebook-fiókjába való bejelentkezést, az nem léphetne be az ország területére. Ez számos problémát vet fel, például nem világos, hogy mi történne a bevallásuk szerint közösségi médiás fiókokkal nem rendelkezőkkel a határon, másrészt pedig a határőrök miként győződnének meg ezen állítás valóságtartamáról.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: Frank Heinz)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.