Hirdetés

Fluoreszkáló nyomatokkal a hamisítás ellen



|

A Xerox UV fényben ellenőrizhető rejtjele nem igényel különleges nyomdai eljárást sem speciális tintát.

Hirdetés

Az irathamisítás elleni egyik leglátványosabban ellenőrizhető technológia a fluoreszkáló tinta alkalmazása, mely eddig speciális nyomdában volt csak alkalmazható. Ez jelentősen megnövelte az irat előállítási költségeit, hiszen az alapszínek mellett plusz egy színként alkalmazott speciális festék használatát tette szükségessé. A Xerox tudósai nemrég olyan eljárást fejlesztettek ki, melynek segítségével speciális, fluoreszkáló tinta nélkül, hagyományos, lézernyomtatás elvén dolgozó digitális nyomdarendszerekkel is készülhetnek megfelelő megvilágításban fluoreszkáló feliratok. Az új technológiának köszönhetően olcsón tehetők biztonságosabbá az értékes dokumentumok - például jogosítványok, anyakönyvi kivonatok, belépőjegyek és csekkek.

 

 

xeroxfluor_.jpg

 


A fluoreszkáló írás Reiner Eschbach, a Xerox Innovation Group kutatója, és Raja Bala színszakértő nevéhez fűződik. A technológia azt használja ki, hogy a papírgyártó vállalatok speciális fluoreszkáló hatóanyagot alkalmaznak termékeikben annak érdekében, hogy a papírok fehérebbnek tűnjenek. A két tudós felfedezte, hogy a tonerkazettákban lévő hagyományos festékporokból előállítható egy olyan összetételű festék-kombináció, amely reakcióba lép a papírban található fluoreszkáló anyaggal, és csak megfelelő sűrűségű és mintázatú rács nyomtatása esetén, szelektíven engedi keresztül a papír fluoreszcens sugárzását. Ezzel az eljárással olyan rejtett biztonsági jelek vagy kódok nyomtathatók a dokumentumokra, amelyek csak UV-fényben jelennek meg.

Az új technológiával már az értékes személyes dokumentumok is elérhető áron tehetők biztonságossá, mivel az eljárás során nincs szükség különleges tintára, vagy plusz nyomtatási fázisokra. Egy négy színű Xerox digitális nyomdarendszer a hagyományos nyomtatási folyamat részeként láthatja el fluoreszkáló azonosító jellel a dokumentumot - megnehezítve ezzel a hamisítást.


Az új technológia már Magyarországon is elérhető a Xerox DocuColor 5000, 8000 és az iGen3 színes digitális nyomdarendszerekben. A fluoreszkáló írás a személyre szabott nyomtatást lehetővé tevő Xerox FreeFlow Variable Information Suite 5.0 szoftver részét képezi, amelyet a Xerox elsősorban nyomdáknak és nagyvállalatoknak - például bankoknak és biztosító társaságoknak - ajánl.


A hazai közönség a Printexpón találkozhatott először e technológiával és egyúttal a Xerox két további biztonsági megoldásával a MicroTexttel és a Correlation marks-al. A microtext csak nagyítóval olvasható szövegezéssel látja el az iratot, mely szabad szemmel csak csíknak tűnik és a fénymásolaton már valóban csak csíkként szerepel. A Correlation mark lényege, hogy a szürkerács mintázat variálásával olyan szövegminta rejthető el a nyomaton, mely csak egy olcsó film rácsszűrőn át nézve válik szemmel láthatóvá. A Print Expo alkalmával a Xerox standján és előadásain tekinthették meg az érdeklődők ezeket a technológiákat, melyek extra költségek nélkül teszik lehetővé az értéket hordozó iratok nyomtatását.

 

 

xeroxpresent_.jpg

 


xeroxvisitors_.jpg

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.