Így dobd fel WordPress-oldaladat!



|

Ha egy honlap nyers váza már rendelkezésedre áll webes tárterületeden, mielőtt a nagyközönség számára is elérhetővé tennéd, lesz vele némi dolgod.

Ha követted az elmúlt hetekben Forpsi Websuli sorozatunkat, akkor bizonyára készen állsz arra, hogy saját oldalt indíts. És hidd el, ez nem olyan nehéz, mint amilyennek első látásra tűnhet.

Pillanatok alatt üzemkész honlapot varázsolhatsz webtárhelyedre a világ legnépszerűbb tartalomkezelőjének segítségével. Mielőtt viszont nagy erőkkel belefognál a blogodra készülő tartalmak gyártásába, vagy feltöltenéd termékekkel webáruházadat, szükséged lesz pár kiegészítőre, amelyekkel ízlésednek - és látogatóid elvárásainak - megfelelően alakítod a környezetet.

Fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a telepített kiegészítők, a kiválasztott oldalsablon és a célközönség igényei között, mert ha vadul telepítgetni kezdesz minden bővítményt, amiről úgy gondolod, hogy kicsit is hasznos lehet, akkor pillanatok alatt lassúvá és átláthatatlanná, emiatt pedig használhatatlanná váló környezet fogad majd nyitólapodon.

Mivel számos plugin és téma elérhető WordPress alá (és ezek jelentős része ingyenes), kezdőként könnyedén magával ragadhat a forgatag. Épp emiatt sorra vesszük azokat a kiemelten fontos komponenseket, amelyekkel mindenképp érdemes számolnod.

Számít a külső

Még a kiegészítők installálása előtt javasolt megszabadulnod a WordPress alapértelmezett témájától, és egy olyanra cserélned, amely maximálisan igazodik honlapod funkcionalitásához. Egy ügyesen megválasztott sablonnal ugyanis számos alapértelmezett extra funkció is érkezik, amelyeket egyébként többféle forrásból kellene összevadásznod.

Utóbbi akár kompatibilitási problémákat is szülhet, arról nem is beszélve, hogy a sok komponens komolyabb biztonsági kockázatot jelent. Oldalad adminisztrátori felületén belül a Megjelenés menüpont, Sablonok opciója alatt az Új hozzáadása feliratra klikkelve érheted el a témákat (de akár a hu.wordpress.org/themes oldalon keresztül is beszerezheted őket).

A közel 4000 különböző oldalkép tengerében kulcsszavas kereséssel vadászhatsz a neked legszimpatikusabb témákra.

Szűkítheted a találatok számát még tulajdonságok alapján és tartalom szerint is, elvégre jelentősen más megközelítést követel meg egy fotós portfóliót bemutató felület és egy oktatási célokat szolgáló weblap.

A kiválasztott külalakot a Telepítés-gombra kattintva mentheted el, majd miután a saját sablonlistádban előkerested, a Bekapcsolás-gombra kattintva élesítheted és természetesen igényeid szerint testre is szabhatod.

Extrákkal bővítve

Alapvetően széles skálát fednek le az egyes kiegészítők, a galériáktól kezdve a webmarketinghez kötődő opciókon át a különféle űrlapalkalmazásokig szinte mindent megtalálsz a virtuális áruházban, amire szükséged lehet hosszú távon.

Ha szeretnél alaposabban is körülnézni a több tízezer kiegészítő között, akkor a WordPress adminisztrátori felületének oldalsávján keresd meg a Bővítmények menüpontot, majd válaszd az Új hozzáadása lehetőséget.

Itt szintén bevetheted szűrésre a kulcsszavas keresést, és segíthetnek a felfedezésben a Népszerű és az Ajánlott füleken bemutatott listák is. A bővítményekről természetesen rengeteg információt kapsz (gyakorta magyar nyelven is), ha felkeresed az adatlapjukat.

Itt a legfontosabb, amire figyelned kell, a letöltők száma, a kompatibilitás és a legutóbbi frissítés dátuma, mert egy folyamatosan megújuló és népszerű kiegészítővel nehezen lőhetsz mellé. Természetesen a témákhoz hasonlóan a bővítményeket is elérheted az adminisztrátori környezeten kívülről (hu.wordpress.org/plugins), az innen letöltött komponenseket FTP-kapcsolaton keresztül kell hozzáadnod honlapod szerkezetéhez.

Csak a legfontosabbak

A hatalmas kínálatnak köszönhetően nem egyszerű az indulás, de mutatunk néhány elengedhetetlen komponenst, amelyek hasznos társaiddá válhatnak webes tevékenységed során. Első lépésként érdemes a biztonsággal foglalkozni, és felhúzni honlapod alapvető védelmi vonalait. Ebben komoly szerepet játszik a Wordfence plugin, amelynek ingyenes funkciói között megtalálhatod az oldal köré felállítható tűzfalat és weboldalad folyamatos biztonsági monitorozásának lehetőségét is.

Ha szeretnéd, hogy tényleg eljusson a lehető legnagyobb célközönséghez, akkor a keresőoptimalizálást (SEO) sem hanyagolhatod el. Ebben főként a Yoast funkciókínálatára számíthatsz, jól fog jönni, hogy a fejlesztők blogján számos ismeretanyagot is találsz professzionális kezeléséhez. Természetesen nem csak egyéni funkciótelepítésekkel bővítheted honlapod repertoárját, mivel jó néhány "svájci bicskaként" működő, multifunkciós plugin is létezik, közülük szolgáltatáskínálat tekintetében a JetPack nyújtja talán a legtöbbet.

A húsznál is több pluszopciót magában foglaló kiegészítő nem élesít mindent, ehelyett a felhasználóra bízza, hogy kiválassza, melyek azok az elemei, amelyekre tényleg szükség lehet. Telepítésével többek között olyan extrákhoz jutsz, mint a feliratkozási és megosztási opciók, az oldalstatisztikák, az alapvető védelmi funkciók, valamint a biztonsági mentés.

Ha egy üzlet beindul

A bővítmények és a témák tallózása során könnyűszerrel rábukkanhatsz olyan komponensekre is, amelyek részben vagy teljes egészében fizetős szolgáltatásként kínálják fel számodra funkcióikat.

Természetesen a legtöbb ilyen kiegészítő helyettesíthető ingyenes megoldásokkal, ezekkel azonban csak addig érdemes foglalkoznod, amíg az oldalad nem kezd hasznot termelni.

Onnantól, hogy már bevételt hoz, abból pedig még marad is valami a kiadáson felül, érdemes lehet az extra funkciókra befizetned (plusz védelem, profi űrlapok, esetleg egy egyedi dizájntéma, amivel kitűnhetsz a hasonló kialakítású honlapok közül).

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.