Websuli: minden, amit az SSL-ről tudni akartál



|

Veszélyes hely az internet, így minden elérhető biztonsági funkcióra szükséged lesz, ha saját weboldalt készítesz. Szerencsére az SSL a segítségedre siet!

Ha maga az SSL kifejezés nem is ismerős, azt garantáljuk, hogy találkoztál már vele webböngészésed során, ha pedig szeretnél egy saját weboldalt, akkor kiemelten fontos lehet a használata.

Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit az SSL-ről tudni érdemes és arról is mesélünk, hogy saját weboldaladon miért kiemelt fontosságú ez a biztonságos csatornát kínáló tanusítvány.

Mi az az SSL?

A kifejezés egy rövidítés, mely az angol Secure Sockets Layer szavakat takarja. Ha valahol e három betűvel találkozol, akkor ez röviden azon biztonsági protokoll jelenlétére utal, ami a weboldalak információ-áramlásának védettségét garantálja. Vagyis, ha fellépsz egy honlapra és beütöd a felhasználónév-jelszó párosodat, esetleg rendelsz egy webshopon keresztül a bankkártyád használatával, akkor az SSL akadályozza meg azt, hogy az illetéktelenek az adatcsomag áramlása során bepillantást nyerhessenek ezekbe az érzékeny információkba.

Tehát ez a protokoll az, ami hatalmas mértékben hozzájárul az online biztonságérzetedhez.

Jónéhány különféle típusával találkozhatsz a webszolgáltatód kínálatában, de alapvetően három főkategóriája van az SSL tanúsítványoknak: a DV (Domain Validation - domain hitelesítés), az OV (Organization Validated - szervezeti hitelesítés), valamint az EV (Extended Validation - kiterjesztett hitelesítés), melyek általában eltérő védettségi szintet kínálnak, azonban a böngésző és a szerver közötti biztonságos adatáramlást mindegyiktől megkapod.

Az alapszíntű védelmet akár ingyenesen is elérheted a Let's Encrypt oldalnak köszönhetően, azonban az élesítéséhez némi webfejlesztői ismeretre mindenképp szükséged lesz, illetve ezt az ingyenes tanúsítványt 90 naponta meg kell újítanod. Természetesen akadnak szolgáltatók, ahol a DV élesítése esetén sem kell fizetned, ezen hitelesítéshez csupán annyit kell bizonyítanod, hogy a tiéd a domain, ennek köszönhetően pedig a DV a leggyorsabban aktiválható hitelesítési forma. Az OV esetén már céges információkra is szükség van, míg az EV egy teljes átvilágítást igényel. Alapvető tevékenységekhez tehát elég ugyan a DV, de arra figyelned kell, hogy használata esetén az aldomainekre például már nem lesz érvényes a titkosítás. Vizuális jele is van annak, hogy egy felület az SSL valamilyen formáját használja, ezek közül a leginkább szembetűnő a https:// kezdetű webcím. Ezen kívül a legtöbb böngésző a címsorban egy lakatot is megjelenít a titkosítás jelzésére, melyre kattintva extra információkat is kapsz a védettség mértékéről és a tanúsítvány lejárati idejéről is.

Kell ez nekem?

Annak ellenére, hogy a weboldalad nem folytat kereskedelmi tevékenységet, még érdemes lehet elgondolkodnod az SSL aktiválásán - az extra költségek ellenére is -, hisz komoly hátrányt jelenthet, ha nem használod ezt a biztonságos kapcsolatot kínáló protokollt. Ma már ugyanis szinte kivétel nélkül egy "Nem megbízható" jelzővel címkézik fel azokat a felületeket a böngészők, ahol nincs https, a teljes képernyőt betöltő figyelmeztető üzenet pedig erősen elrettentő lehet egy laikus látogató számára.

Ezen kívül keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából is kiemelten fontos az SSL használata, hisz a keresőmotorok hátrébb sorolják azokat az oldalakat, melyek nem kínálják fel a biztonságos adatáramlást. Ily módon pedig szinte lehetetlenné válik az, hogy egy Google-keresés felhasználókat csábítson az oldalad felületére.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.