Hirdetés

GYIK: Windows 7 RC letöltés



|

Honnan lehet letölteni? Mi a minimális gépigénye? Lehet-e a Windows 7 bétájáról RC-re frissíteni? Kérdések és válaszok a Windows 7 RC letöltésével és telepítésével kapcsolatban.

Hirdetés

A Microsoft elérhetővé tette legújabb operációs rendszerének, a Windows 7-nek RC (Release Candidate) változatát, amely korábbi bejelentésük szerint az utolsó nyilvános kiadás lesz a végleges verzió megjelenése előtt.  Ennek apropóján összegyűjtöttük azon kérdéseket, amelyek a tesztelőknek fontosak lehetnek, s igyekszünk megválaszolni is azokat.

 

win7_asztal.jpg

 Egy az új témák közül

 


Mikor és honnan tölthetem le a Windows 7 RC-t?

Az RC-t már letölthető a Windows 7 oldaláról. Fontos, hogy nem kell feltétlenül sietni, hiszen majd egy hónapig élni fog a link.

Mekkora fájlt kell letöltenem?

A Windows 7 7100 buildjének (RC) image fájlja 32 bites változatnál körülbelül 2,4 GB-ot, a 64-bites kiadásnál 3,1 GB-os fájl letöltését igényli. Mivel image fájlról van szó, ezért hacsak nem szeretnék pendrive-ról telepíteni a rendszert, azt írjuk ki DVD-re, amelyről már telepíthetjük az operációs rendszert.

Fogják bírni a Microsoft szerverei a rohamot?

Jelenleg úgy tűnik, hogy igen. Így nagy valószínűséggel nem fog megismétlődni a januári eset, mikor a Windows 7 bétáját egyszerre annyi felhasználó akarta letölteni, hogy a nagy rohamban már a szerverek nem voltak képesek kiszolgálni a kéréseket. Akkor másfél nap kellett ahhoz, hogy új szerverekkel kiküszöböljék a problémát. Vagyis úgy tűnik, hogy a redmondi szoftvercég felkészült a rohamra. Pedig pár napja a jelek még arra mutatnak, hogy ismét gond lehet a letöltéssel, hiszen az április 30-i megjelenés után az MSDN és a TechNet előfizetői is elegek voltak ahhoz, hogy megfektessék a szervereket. A Windows 7 RC-vel egy időben jelenik meg a Windows Server 2008 R2 (más néven Windows 7 Server) és az elmúlt hetekben nagy visszhangot kapó XP Mode alkalmazás bétája is, amelyek csak további forgalmat generálnak.

 

win7re_install.jpg

 Akcióban a Windows 7 RC telepítője

 


Meddig használhatom az RC-t?


Eddig több hír is napvilágot látott a Windows 7 végleges megjelenését illetően, s azok alapján gyaníthatóan valamikor ősszel, még a karácsonyi szezon előtt jelenhet meg a boltokban a dobozos verziója. Érdekesség, hogy habár az RC-t csak tesztelés céljából adja ki ingyenesen a redmondi szoftvercég, azt a tesztelők jóval a végleges Windows 7 megjelenése után is használhatják: 2010 júniusáig ingyenesen. Persze azzal legyünk tisztában, hogy nem végleges kódról van szó.

Van magyar verzió?

Sajnos nincs, de talán az országunk méretéből adódóan ez érthető is. Az RC csak angol, német, francia, japán és spanyol nyelven érhető el. A béta arab és hindi lokalizált verziói kikerültek, a helyükre a francia és spanyol verziókat raktak a fejlesztők.

Maximalizálva van a kiadható licencek száma?

Nincs, vagyis bárki letöltheti. A béta verzió tanulságai alapján ugyanis eltörölték a limitet. Anno ugyanis 2,5 millió kiadható licencet határozott meg a Microsoft, a nagy érdeklődés miatt azonban azt kénytelen volt eltörölni. Licenc kulcsokhoz egyébiránt a bétánál már megismert módon juthatunk. Vagyis a letöltés megkezdése előtt be kell jelentkeznünk Live ID azonosítónkkal (a Live Messenger is azt használja), hogy kulcshoz jussunk.

Mi az RC minimális gépigénye?

Fontos tudni, hogy a most kiadott RC a végleges Windows 7 legokosabb, Ultimate változatának felel meg, így gépigénye is magasabb, mintha Windows 7 Home Basic kiadásról lenne szó. Ennek megfelelően a tesztelőknek minimum egy 1 GHz-es processzorral, és egy DirectX 9 kompatibilis WDDM 1.0-ás videokártyával kell rendelkezniük. Valamint ezen felül a 32 bites rendszereknél 1 GB RAM és 16 GB tárhely szükséges, míg 64 bitnél ugyanehhez 2 GB RAM és 20 GB tárhely kell. Valamint ha szeretnénk a Windows 7 XP Mode-ját is kipróbálni, akkor ahhoz 2 GB RAM-ra és további 15 GB tárhelyre lesz szükségünk.

Mac-re is telepíthetem?

A válasz igen, a Mac OS X virtuális gépének segítségével. A VMware anno a béta megjelenésekor részleten leírta, hogy miként kell virtuális gépre telepíteni a Windows 7 tesztverzióját. Az ott leírtak jelen helyzetben is tökéletesen használhatók.
 

 

win7_easyt.jpg

 Mentsük át adatainkat

 


Frissíthetem a Windows 7 bétáját RC-re?

Meg lehet próbálni, de nem fogja hagyni a rendszer. Vagyis ha a Windows 7 béta partíciójára szeretnénk telepíteni az RC-t, akkor az csak a teljes partíció törlése után megoldható. Öröm az ürömben, hogy ekkor a Windows régi bétánk dokumentumait átmenti, amit utána a meghajtóján a Windows.old mappában érhetünk el.

XP-ről, Vistáról frissíthetek-e?

Vistáról igen, XP-ről nem. Vagyis ha még a 2001-es platformot használjuk, akkor a telepítés előtt érdemes lementeni a partíción található adatokat. Mindezt az Easy Transfer eszközzel is megtehetjük, ha egyszerűen szeretnénk átmenteni adatainkat.

Meglévő rendszerem mellé hogyan telepítsem?

Ha régi rendszerünket és a Windows 7-et egyszerre szeretnénk használni, akkor például az ingyenesen letölthető AESUS Partition Managerrel hozzunk létre neki egy minimum 20-25 GB-os tárhelyet, majd telepítsük a létrehozott partícióra a Windows 7 RC-t a meglévő platformunkból. A gép elindulása után így választhatunk majd, hogy melyik operációs rendszerünket szeretnénk használni.

 

 

win7_featuresoff.jpg

 Kikapcsolható szolgáltatások

 


Mi változott a bétához képest?

Röviden sok minden, a Windows 7 RC-n látszik, hogy sokat csiszolgattak rajta a januárban kiadott bétához képest. Talán a legfontosabb újdonság a Windows folyamatok és szolgáltatások letiltásához és újraindításához használható "Turn Windows features or on off", amit nagy valószínűség szerint az IE8 ellen zajló uniós vizsgálat miatt került be a rendszerbe. Segítségével ugyanis kikapcsolhatunk olyan beépített alkalmazásokat, mint az Internet Explorer 8-at, Windows keresőjét, vagy az indexelő mini alkalmazást. Érdemes kipróbálni, főként ha rendszerünkön szeretnénk egy kicsit gyorsítani. Persze ez csak csepp a tengerben, hiszen a Windows 7 egyik fejlesztője 36 pontba szedte mindazon elemeket, amelyek újdonságok az RC-hez képest.

Végezetül, ha még bármilyen kérdése felmerülne még a Windows 7 RC letöltésével és telepítésével kapcsolatban, akkor tegye fel nekünk kérdését vagy lentebb, vagy a PC World Windows 7 fórumában!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.