Hirdetés

Hálózati adattároló extrákkal: Synology DS409slim



|

Árban ugyan nem belépő szint, de négy lemezes nas kategóriában bőven kínál annyit, hogy létezését alaposan megindokolja - nem csak a kamrában, de akár a nappaliban is.

Hirdetés

Kis energiafogyasztás, céltudatos kialakítás és adatbiztonság – ezeket még az olcsóbb kétlemezes hálózati adattárolók is nyújtják. A Synology tervezői úgy gondolták, hogy ideje elegánsan továbblépni és egy olyan négy rekeszes mini NAS-t készítettek, mely a szokásostól eltérően 2,5 hüvelykes, azaz noteszgépekben használatos merevlemezeket alkalmaz. Az eredményt természetesen egy igen kis méretű, csendes és kifejezetten halk adattároló lett, amit akár a nappaliban is elhelyezhetünk. A lemezekből akár RAID 5 vagy RAID 6 kötetet is szervezhetünk.

 

 

synology ds409slim hatoldal esata gigabit ethernet

Lemezcsere, USB, eSATA és gigabites Ethernet a hátoldalon

 

 

Hátoldalról hozzáférhető a négy SATA rekesz és egy USB csatlakozás, az erre csatlakoztatott meghajtóról az Copy gomb megnyomásával a Disk Stationre másolhatók az adatok. A hátoldalon lévő USB csatlakozás célszerűen egy nyomtatót, UPS-t vagy külső meghajtót vár. Találunk itt eSata aljzatot is, amivel gyorsabb háttértárral bővíthetjük a NAS belső meghajtói adta kapacitást. Nem maradhat el a gigabites Ethernet sem, enélkül nemigen tudnánk kihasználni a készülék teljesítményét.

 

 

synology ds409slim nas 25 mobil noteszgep laptop merevlemez

 

 
Az előlapra is jutott egy USB aljzat és egy gyorsgomb is a flash meghajtók azonnali mentéséhez

 

Kis mérete ellenére egyáltalán nem mondhatjuk gyengének a Synology DS409slim teljesítményét, melyet egy320 gigabájtos merevlemezzel kaptunk tesztre. Az egy gigabájtos (1 028 119 KB), 5 állományból álló teszt csomagot 35 másodperc alatt sikerült átmásolni a NAS megosztott mappájába. Ez mintegy 28 MB/s átviteli sebességnek felel meg, ami nem világrekord, de annyi biztos, hogy NAS kihasználja a gyakorlatban is a gigabites kapcsolatot. Engedélyezhetjük a Jumbo Frame beállítást különféle MTU értékekkel, amivel további kis mértékű gyorsulást, de akár a teljesítménycsökkenést is elérhetünk. Tesztünkben egy merevlemezzel használtuk a készüléket, de tapasztalatok szerint több meghajtóval (RAID 0 vagy 5) ennél jobb teljesítmény, 34 MB/s is elérhető, esetünkben végül 30 MB/s maximális átvitelt mértünk íráskor.

 

 

synology surveillance kamera lista
Legfeljebb 8 kamera képét rögzítheti a Synology NAS

 

 

Számos érdekes alkalmazást kínál a NAS,egy (de legfeljebb 8) IP kamerával kombinálva házi megfigyelőrendszert is építhetünk köré a Surveillance Station 2 modul révén. Bármely Motion JPEG (MJPEG) és számos (lásd a támogatási listát a gyártó oldalán) MPEG-4 kódolást használó IP kamerával képes együttműködni, MPEG-4 esetén nem csak a kép, de hang rögzítésére is lehetőségünk van.

 

 

synologynasvarazslo_.png

 

 Varázsló segít a felhasználók felvitelekor

 

Nem meglepő, ha valaki a nappaliban kívánja elhelyezni a DS409slim egységet, mivel a noteszgépekben alkalmazott merevlemezek üzemzaja minimális, hűtő ventillátora pedig legtöbbször be sem kell, hogy induljon. Ilyen esetekben érdekes bővítési lehetőség az AudioStation funkció használata, opcionális távirányítóval és USB hangfal készlettel zenei lejátszóvá alakíthatjuk a készüléket, mely AAC, M4A, MP3, Ogg Vorbis, WMA, M3U, WPL, SHOUTcast, Radioio kompatibilis. Néhány USB hangkártyát is támogat a Synology. Szokásos médiakiszolgálóként is használhatjuk a NAS-t, iTunes és DLNA-kompatibilis médiaszerver szolgáltatások aktiválhatók, PS3 és Xbox 360 konzolokkal is használható a rendszer.

 

 

synologyblog_.png

 

Komplett blog motor is helyet kapott a készülékben,

ami komolyabb webes tudás nélkül is menedzselhető

 

Van elég erő ahhoz is a készülékben, hogy weboldalunkat üzemeltessük rajta, a WebStation szolgáltatás PHP és MySQL 5.0.51 kiszolgálót tartalmaz erre a célra, amit a szokásos módon használhatunk. Nem kell feltétlenül útválasztó ahhoz, hogy a NAS kamerás és web szolgáltatásait kívülről is elérhessük, az önállóan, akár PPPoE protokollon keresztül is kapcsolódhat az internet szolgáltatóhoz és támogatja a dinamikus IP cím szolgáltatást is. Ha nem szeretnénk ennyire elmélyedni a webes fejlesztésekben, akkor egy kész megoldást, a beépített PhotoStation 3 fotóalbum- és blog motort is igénybe vehetjük, ez akár Windows felhasználói és internetes alapismeretekkel kezelhető.

 

A legnagyobb biztonságban úgy tudhatjuk adatainkat, ha legalább 2 merevlemezt és redundáns adattárolást alkalmazunk. Ha egyelőre csak egyre lenne pénzünk, de külső USB vagy eSATA meghajtó rendelkezésre áll, akkor akár rendszeres mentéseket készíthetünk arra is, így javítva az adatbiztonságot. Mentés terén PC-s backup alkalmazás, távoli és titkosított backup és Rsync kompatibilitás segít hatékonyabban kiküszöbölni az adatvesztés esélyét. A biztonságot fokozhatjuk egy USB-n menedzselhető APC szünetmentes tápegység használatával.

 

 

synology filestation

 

 
 Állománymozgatás, Zip és Rar kicsomagolás NAS-on belül, böngészőből megoldható

 

Ma már el sem lehetne adni NAS-t Bittorrent kliens nélkül, a Synology emellett eMule, FTP vagy HTTP letöltéseket is támogat, mindezek webböngészőből és célalkalmazásból is menedzselhetők. A BitTorrent kliens nem csak egy alap modell, 20 egyidejű letöltésig használható és beállíthatjuk, hogy mely állományokat töltse egy torrenten belül. Hab a tortán, hogy az állománykezelőben nem csak másolhatunk a megosztott mappák között, de akár kicsomagoltathatjuk a NAS-sal az éppen letöltött Zip és Rar állományokat, nincs szükség arra, hogy PC-ről, a hálózatot terhelve végezzük ezt el.

 

A honosított menüben rengeteg praktikus beállítás várja a felhasználót, a bátortalanabbak rábízhatják az alapfeladatokat a varázslókra. A menürendszer úgy van kialakítva, hogy szükség esetén minden kéznél legyen, a szolgáltatások bőségéről pedig könyvet lehetne írni. Tekintettel ezekre, négy rekeszes kialakítására és jó teljesítményére az ár egyáltalán nem mondható magasnak. Ha nem jelent problémát a 2,5 hüvelykes meghajtók viszonylag kis mérete, akkor igényes és sokoldalú, szobabarát megoldásra tehetünk szert a Synology DS409slim Disk Station beszerzésével. Örvendetes, hogy a nemrég bejelentett 750 GB-os és 1 terabájtos 2,5 hüvelykes merevlemezekkel tovább bővül majd a kör, a Synology ezek használatát is támogatni fogja.

 

 

Névjegy

 

 

Értékelés

pcworld ajanlata
Synology DS409slim Disk Station

 

Előny: Kiváló szolgáltatás készlet, honosított, egységes kezelőfelület, ésszerű ár

 

Hátrány: A 2,5 hüvelykes merevlemezek kapacitása alacsonyabb

 

Teljesítmény: 4,5

 

Szolgáltatás: 5

 

Ár-érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.