Hirdetés

100 ezer forintos PC – szeptember



|

Rengeteg új hardver érkezett, a gyártók rákapcsoltak az idei szezonra, mi pedig megnéztük, mit lehet ma 100 ezer forintból összerakni, ha csak új komponensekből építkezünk.

Hirdetés

Szép, kerek lélektani határ a 100 ezer forint notebookokvásárlásnál és asztali PC-építésnél egyaránt. Ennyi pénzből notebookot csak olyat kapunk, ami Celeron, Pentium vagy Atom-alapú, kevés a memóriája, rossz a kijelzője, elavultak a komponensei, olcsó műanyagból készült és nem túl acélos. Persze ettől még jól lehet használni alapfeladatokra, sőt, kicsit felturbózva még sokáig jól használható (több RAM, SSD, Wi-Fi ac kártya), de ha teljesítményt is szeretnénk, bizony az asztali PC jobb választás lehet. Itt jövőtálló, a későbbiekben egyszerűen bővíthető, gyorsítható gépet építhetünk, ami az indulás pillanatában még lehet, hogy szerényebb teljesítményű, de néhány egyszerű bővítéssel vagy cserével bivalyerős csúcsgépet faraghatunk belőle. Persze a kezdeti teljesítmény sem olyan harmatos, mint egy notebook esetében, már egy 100 ezer forintos PC is van olyan erős, mint mondjuk egy 160-200 ezer forintos notebook. Ami fájó pont, hogy itt a billentyűzetet, egeret és monitort még külön kell megvásárolnunk, bár ennek jó oldala, hogy mindegyiket szabadon, saját igényeinkhez szabhatjuk. Megnéztük, a sok új platform, CPU és komponens megjelenése után milyen gépet tudunk összeállítani az őszi-téli csúcsszezon előtt.


Hirdetés


A 100 ezres PC

A konfiguráció összeállításánál figyelembe vettük, hogy később még sokáig bővíthető legyen a gép, ezért nem elavult, zsákutca platformot választottunk, illetve azért az sem kerülte el a figyelmünket, hogy már az első pillanatban se legyen kiábrándítóan lassú az új PC, ami azért ronda sem lehet, így nem spóroltunk a házon sem.



Alaplap: A gépnél Intel platformot választottunk, bár tisztában vagyunk vele, hogy belépőszinten az AMD-nek nagyon jó ajánlatai vannak, amelyek indulásnál még jobb teljesítményt is nyújtanának jelentősen erősebb integrált GPU-val (FM2+ platform). Az Intel LGA-1151-es vonalon elindulva logikus döntés lenne sokak számára az olcsó H110-es alaplap, de ez a chipkészlet egy bűn. 1 DIMM/csatorna, az összes, hasznos újdonság, ami egy 2016-os PC-től elvárható lenne, hiányzik belőle, csökkentett teljesítmény, gyenge komponensek és elavult, nem túl jó alaplapi vezérlők. Éppen ezért feljebb ugrottunk eggyel és egy micro ATX-es B150 lapot választottunk, amelyen már M.2 foglalat is van, ha esetleg valamikor majd NVMe SSD-re váltanánk a jövőben. Az Asus B150M-A/M.2 lapja igazán jól sikerült, mert a minőségi komponensek mellett egy M.2 foglalat, sőt, még egy USB Type-C csatlakozó is belefért a barátságos árba. Ebbe az alaplapba később bátran tehetünk majd Core i5/i7 processzort, sokkal több memóriát, erős videokártyát stb.



Processzor+memória: A processzornál a Core i3-at vettük célba, de a 6100-as modell egyelőre még nagyon drága és ha minden úgy marad, ahogy a Haswell esetében, várhatóan 30 ezer forint alá nem is fog beesni az ára soha sem. A Pentiumokból viszont sikerült a majdnem legerősebbet, egy G4500-as modellt beszereznünk, amely kellően erős a mindennapos feladatokhoz, ha pedig játék PC-t szeretnénk később faragni ebből a konfigurációból, hát egy középkategóriás kártyát még akár el is visz ez a CPU.



Ha tartanánk magunkat a PC-gyártók bevett receptjéhez, a memória egyetlen, 4 GB-os modul lenne, de ez előnytelen és lassú, ezért inkább belepréseltünk az árba egy HyperX csomagot, amely két darab 4 GB-os modulból áll. Ráadásként passzív hűtést is kapunk, ami igazán jól mutat.



SSD, ház, tápegység: Eddig ígéretesen épül fel a gép, de itt szokott jönni a legnagyobb baklövés a kész konfigurációknál: megfojtják az egészet egy 5400 rpm-es HDD-vel. Nos, mi inkább beérjük 240 GB tárhellyel, azonban ez igazán gyors és megbízható SSD legyen: egy Kingston UV400-as modell. Erről már száguldani fog a Windows és minden programunk, később pedig egyszerűen adhatunk rendszerünkhöz másodlagos HDD-t a nagyobb fájlok tárolására.



Egy 2016-os PC nem lehet ronda, ezért egy nem túl drága, de jó elrendezésű, USB 3.0 előlapi kivezetéssel felszerelt Zalman T3 dobozra esett a választásunk. Ennél sokkal masszívabb, jobban megépített és szebb házak is vannak, de ezeket már 10 ezer forint felett kell keresnünk.
A tápegységnél nem lehet kompromisszum, ezért FSP Hexa+ 400 Wattos, jó hatékonyságú, csendes és kellően erős modellt választottunk, ami még egy utólag beszerelt videokártyát és HDD-t is könnyedén elbír.



Mindez 97 ezer forint alatt összejött, ami igazán vonzó ár egy jól bővíthető, de már indulásnál is kellően gyors gépért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.