Hirdetés

13,3 évnyi HD-videó egy merevlemezen - mennyi egy petabájt?



|

2011-re ez már valóság lehet. De mennyi is egy petabájt? Milyen dolgok férnek el ennyi helyen? Hogyan nőtt az emberiség számítógépek iránti igénye az elmúlt években?

Hirdetés

 

Petabájtokról sokat hallottunk már, és természetesen nem szükséges bemutatni, hiszen egy ismert mértékegységről van szó, amely a terabájt után következik. Kettővel a gigabájt után, és mivel egyelőre a piacon "csak" 1-2 terabájtos merevlemezek kaphatóak, amelyek ára nagyon magas, a petabájtos HDD-k odébb vannak.

 

Vagy mégsem? A Colossal Storage 2-5 éven belül dobja piacra 1,2 petabájtos merevlemezét, 750 dollárért. De mire lesz elég egy petabájt? A mozy nevű blogoldal egy összeállításban egybegyűjtötte, mi minden fér el ennyi helyen. Azt is hozzávették a felméréshez, hogy miként alakult az emberiség számítógépek és tárhelyek iránti igénye az elmúlt években.

 

A lenti képeken grafikonokkal együtt összefoglalva is megtalálhatóak az adatok, amelyeket most szövegesen is közlünk, mert alább angolul szerepelnek majd.

 

hdd.jpg

 

A világon jelenleg 1,5 milliárd számítógép-felhasználó van jelen. 2000-ről 2008-ra a számítógépek iránti igény több mint megháromszorozódott, 342%-kal emelkedett. Az internetes felhasználók száma 1995-ben még csak 15 millió volt, 2009-re ez a szám meghaladta az 1 milliárd 596 milliót.

 

Ma az adatszerverek összessége együtt annyi energiát fogyaszt, mint maga Svédország. Míg 1998 márciusában 228 dollárt kellett fizetni egyetlen gigabájt tárhelyért, addig 2007-ben már csak 88 centet kértek ennyi helyért. Az első 1000 gigabájtos HDD-t 2007 májusában mutatta be a Hitachi. A Colossal Storage legkorábban 2011-re ígéri 1,2 petabájtos merevlemezét.

 

1 gigabájt tárhelyre 7 percnyi HD-videó fér, kétszer ennyi helyre 18 méternyi könyvespolc tartalma. Egy szabványos DVD-R lemez mérete 4,7 gigabájt. Egy petabájt egymillió gigabájtból épül fel. Ez rengeteg tárhely.

 

Egyetlen petabájton 13,3 év hosszúságú HD-videó tárolható, 1,5 petabájtra pedig 10 milliárd olyan fotó fér, amelyet a Facebookra optimizáltak. Elképesztő adat, de a Google naponta 20 petabájt adatot dolgoz fel. Ugyanez a szám kiteszi 1995-ös viszonylatokban a világ összes merevlemezének a méretét, összeadva. 50 petabájtra pedig ráfér az emberiség összes írott könyve, a történelem kezdetétől számítva, a világ minden nyelvén. Természetesen mind közelítő, kerekített érték. Ha 2011-re tényleg valóság lesz, sok dolgot tárolhatunk majd új merevlemezeinken.

 

whatsapetabyte.jpg
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.