Hirdetés

7 akkumulátor tipp



|

Még ha nincs is szem előtt az akis, fontos szerepet tölt be a kütyüjeink életében. Töltsük őket gyorsabban és okosabban.

Hirdetés

Habár rengetegen kritizáljuk az okostelefonokba épített akkumulátorok élettartamát, azok valójában mérnöki csodák. A milliméter vastagságú akkuk energiát tárolnak melyet az elődjeik nem voltak képesek. Igen, még mindig gyorsan merülnek és a legtöbb mobilt egy nap után tölteni kell, ám ez legalább annyira szoftveroptimalizációs probléma, mint amennyire a mobilok vékonysága fizikai korlát szab a beszerelhető akkumulátor kapacitásának. Az egy napos üzemidő gyakran szűkös, ráadásul az idő múlásával még ennyit se fognak bírni az akkumulátorok. Pont emiatt fontos, hogy megfelelően bánjunk velük. Tippjeinkkel segítünk, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki a mobiltelefonod akkumulátorából.

 

 

Mikor

 töltesz, használd a gyári töltőjét, mivel az tölti majd fel a leggyorsabban.
Az iPadek, az androidos táblagépek prémium kategóriája és a Windows-os tabletek hatalmas kapacitású akkumulátorokkal rendelkeznek. Ezért a gyártók olyan töltőt pakoltak a dobozukba, melyekkel nem kell napokig tölteni őket. Az iPad töltője 2100mA tud leadni, ami több mint a duplája annak, amit egy tipikus USB port ki tud préselni magából. Az iPad töltőjével körülbelül 5 óra alatt fel lehet tölteni egy teljesen kiapadt iPad akkumulátort, de ugyanez egy iPhone 5 töltővel, mely csak 1000 mA-t tud leadni, megközelítőleg 10 óráig tart. Egy átlagos szivargyújtós töltőnek pedig 24 órára van szüksége mindehhez.

 

 

A fentiekből jól látszik, hogy ha gyorsan szeretnéd feltölteni a táblagéped, akkor az eredeti töltőt érdemes használni. Egyes eszközöknél a lassú töltést más is eredményezheti. Amennyiben a készülék olyan áramkört kapott, mely az azonosító chippel ellátott töltőt hivatott felismerni, akkor az azonosító chip nélküli töltőkkel csak lassabban tölthető a készülék, mivel az áramkör nem engedi az akkumulátor számára, hogy kihasználja a töltő teljes kapacitását. Vagyis lassabb lesz a töltés. Erre az esetre nagyon jó példa az iPad 4 és a Samsung Galaxy Tab 10.1 töltője. Hiába képes a Samsung töltője ugyanannyi mA-t leadni, mint az iPad 4 gyári töltője, az azonosító chip híján a töltés 19 óráig tart. De ez visszafelé is igaz. Az iPad 4 töltője 15,5 órán keresztül pumpálta az energiát a Samsung Galaxy Tab 10.1-be. Ugyanezt a feladatot a gyári töltő 4 óra alatt elvégzi.

 

 

1, A telefonok többsége nem igényel gyári töltőt

Az okostelefonok kisebb akkumulátort hordoznak magukban, ezért nincs feltétlenül szükség a gyári töltőre. Egy általános USB-s töltő is megfelel és a töltés sem tart sokkal tovább, mint a gyári darabbal. A különbség maximum egy óra és minimum 10-20 perc lehet. Ezért ha nem találod a telefon töltőjét és még rengeteg más dolgod is van, mondjuk épp egy rövid hétvégi kiruccanásra készülsz, akkor az út előtt és alatt nyugodt szívvel használhatsz más fali töltőt is.

 

 

 

2, Ha nincs kéznél fali töltő, használd az USB aljzatot vagy az USB hubot


Amennyiben nincs a közelben fali töltő, vagy sokáig ügyködsz a számítógépeden, a készülékeidet a gép USB aljzatán keresztül is töltheted. Ez a töltési mód fájdalmasan lassú, pláne a nagy akkumulátorok esetében. Mindjárt el is áruljuk miért. Két fajta USB 2.0 aljzat található a gépeken. Az egyik a hagyományos, mely mindössze 100 mA-t ad le a másik pedig a töltésre használható verzió, mely ennek ötszörösét, vagyis 500 mA-t ad le. Ez az egyik oka annak, hogy amikor egy nagy akkumulátor kapacitású eszközt dugunk egy USB portra, a készülék iszonyatosan lassan tölt. A másik az, hogy több esetben a gyártók nem jelölik, hogy melyik a hagyományos és melyik a töltésre is használható aljzat. Ekkor vagy végig kell próbálgatni mindegyik aljzatot, vagy meg kell nézni a kézikönyvet, hogy kiderüljön melyik port mire képes.

 

USB 3.0 esetében kissé más az aljzat fekvése. Ez a port sokkal több energiát képes átvinni az USB 2.0-s verziónál. Azonban a 900 mA csak akkor vándorol át a másik eszközbe, ha azon is USB 3.0 port található. Amennyiben egy USB 3.0 aljzatra egy USB 2.0-s eszközt kötünk, maximum 500 mA vándorol majd a kábelen.

Amennyiben egy adapter nélküli USB hubot használsz, arról nem érdemes tölteni még a mobilod sem, mert a hub az aljzatok között elosztja az áramot. A végeredmény pedig az, hogy egy aljzatban sem lesz elég szufla a töltéshez. Egy hálózatra dugott hub portjai ellenben teljes kapacitással állnak a rendelkezésre. Töltésre ezért az utóbbi hubot javasolnánk.

 

3, Elveszett a telefon vagy a táblagép MicroUSB kábele?

Nem gond, töltésre bármelyik kábel használható amelyik microUSB csatlakozóban végződik. Ezalól azok a készülékek a kivételek, melyek speciális aljzatot kaptak. Ilyenkor ha nincs meg a kábel, akkor be kell szerezni egy másikat.

 

 

4, Az első töltés még mindig fontos


Az első töltés minden eszköznél fontos. Ekkor kondicionálódik az akkumulátor és az eszköz számára is kiderül, hogy viselkedik az akkumulátor. Mikor először töltöd a készüléket, 12 órán keresztül nyugodtan hagyd töltőn. Töltés után pedig engedd, hogy alaposan merüljön az akkumulátor, de teljesen ne merítsd le.

 

 

5, Nyugodtan töltőn hagyhatod a készülékeket


A modern mobilok akkumulátorai rendelkeznek olyan áramkörökkel, melyek képesek szabályozni az áramfelvételt. Ezért hosszabb időszakokra is töltőn hagyhatjuk a telefonokat. Nem gond ha fáradtan esünk haza, felrakjuk töltőre a telefont és elalszunk. Mikor az akkumulátor tele van, az akkumulátor menedzselő vezérlő áramkör leszabályozza az áramot, így az akkumulátor teljesen feltöltve marad, de nem lesz túltöltve. Az utóbbi nem lenne túl jó dolog, hiszen egy túltöltött Litium Ionos akkumulátor felrobbanhat.

 

6. Alkalmanként érdemes lemeríteni az akkumulátorokat, majd újratölteni azokat
A modern lítiumionos akkumulátorok nem szenvednek a memória effektus problémától, mely megpecsételte a régebbi nikkel kadmium akkumulátorok sorsát. Nyugodtan újra lehet tölteni az akkumulátorokat akkor is, ha nem merültek le. Mindemellett a gyártók azt javasolják, hogy havonta legalább egyszer érdemes az akkumulátorokat teljesen lemeríteni, majd feltölteni, mivel ez segít megtartani az akkumulátor kémiai összetételét.

 

 

7. 2-3 évente érdemes akkumulátort cserélniAhogy az akkumulátorok öregszenek, annál kevésbe képesek megtartani a töltést. Ebből kifolyólag a készülék üzemideje is csökken. Ez a fokozatos, de elkerülhetetlen folyamat az akkumulátor belső kémiai változásainak a vetülete. A legtöbb akkumulátor jó pár évig bírja. Az Apple állítása szerint az iPad akkumulátorok 1000 töltés után is megtartják a maximum töltés 80 százalékát. A többi gyártó is hasonló képpen vélekednek a készülékeikbe szerelt akkukról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.