Hirdetés

A DDR4 (fényes) jövője



|

Lassan, de biztosan szorítja ki a DDR3-at az új memóriaszabvány, kérdés viszont, hogy mikor érdemes váltani és meddig tart ki a DDR4, mielőtt jön az utód.

Hirdetés

A jövőbelátó IT-tudorok szerint már nem lesz újabb DRAM-szabvány, helyét egy más technológia alapján működő tároló veszi át. A futurisztikus elképzelés mellett azonban a memóriagyártók inkább nekiálltak mégis kifejleszteni egy újabb DRAM-szabványt, ami a sorban, számozás szerint az ötödik lesz (valójában sokkal több változat jelent már meg). A DDR5-ről azonban már megírtuk, hogy majd csak 2020-ra várható, de akkor mi várható még a hátralévő kb. 4 évben?


Hirdetés


DDR3 vs DDR4

A DDR5 még nagyon messze van, ráadásul szerverekben debütálhat, azonban addig éppen elég dolga lesz a DDR4-nek, hogy meghódítsa a felhasználókat. A DDR3 viszonylag sokáig uralta a piacot és többször is láttuk, milyen olcsó is lehet a memória, ha nem fenyegeti a gyártókat természeti katasztrófa és gyártási nehézség.



A DDR4 2014-ben érkezett és sokáig nagyon drága volt. Ez persze olyan kevés embert érintett, hogy nem is lett belőle ügy, hiszen a DDR4-et csak a méregdrága Intel HEDT (High End Desktop) platform használta a szervereken kívül. A Skylake-szériával váltott le az új memóriaszabvány elérhető alternatívába és nagyjából az idén indult el a DDR4 RAM-modulok árának csökkenése is. Mára el is jutottunk oda, hogy kapacitást nézve nagyjából azonos áron van a DDR3 modul a DDR4-essel. A DDR4 ehhez képest alacsonyabb fogyasztást ígér, ami notebooknál kiemelten fontos, ráadásul a sávszélesség is jobb. Ez utóbbi hallatán azonban ne csillanjon akkorát a szemünk: a ma általános DDR4-2133 a PC összteljesítményét tekintve szinte észrevehetetlen a DDR3-hoz képest.


A fordulópont

A DDR3-DDR4 tehát most fej-fej mellett vannak, bár talán még mindig inkább a DDR3 fogy egy kicsit jobban, ami részben annak is köszönhető, hogy a Skylake CPU-k kezelik a DDR3L modulokat is, az ehhez készült alaplapok pedig szép számmal képviseltetik magukat a piacon. Az árazás már rendben van, de még mindig csak Intel platformon van szükség DDR4-re. Az AMD az AM4 foglalatnál hozza be az új memóriaszabványt, ami az integrált Radeon miatt különösen fontos döntés.



A DDR4 másik fontos feladata, hogy az idő múlásával növelje a sebességet. Az effektív 2133 MHz-es sebesség után a Broadwell-E már a DDR4-2400-at kezeli, de ez még mindig csak az alja a szabványnak. Remélhetőleg egy-két éven belül elérjük a JEDEC memóriaszabványokért felelős testület által ígért 3200 MHz-es effektív órajelet, ami már jelentősen gyorsabb lesz, mint amire a DDR3 képes volt.
A sebesség mellett a fogyasztás és ár csökkenésére is számíthatunk. A DDR4 chipek sokáig 20 nm-en készültek, azonban idén áprilistól a Samsung már átállt 10 nm-es gyártásra, ami 30%-kal hatékonyabban gyártható - remélhetőleg itt a költségekre is céloztak. Az mindenesetre biztos, hogy az új DRAM chipek már 3200 MHz-re is képesek, illetve az eddigi megoldásoknál 10-20%-kal kevesebbet fogyasztanak és kevésbé is melegszenek.



Végül még a kapacitás növelés a fontos tényező. Manapság az általános a 8 GB RAM, ami azért a legtöbb feladathoz elegendő, ám ez könnyedén megváltozhat az árak mérséklődése és a modulonkénti kapacitás növekedésével. A DDR4 modulok 4 GB-tól egészen 128 GB-osig terjedhetnek, így még a DDR4 érában várható, hogy a 16/32 GB RAM válik általánossá, a prémium PC-kbe, eszközökbe pedig ennek többszöröse is kerülhet - elérhető áron. Reméljük, ettől nem kényelmesednek el a szoftverfejlesztők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.