Hirdetés

A legjobb videokártya-vételek



|

Végre felkavarodott az állóvíz a VGA-piacon, mi pedig meg is néztünk már jó pár új kártyát. Megmutatjuk, melyik kategóriában melyik az igazán jó vétel.

Hirdetés

Sokáig kivárásra intettünk mindenkit, aki videokártyát akart frissíteni gépében, mert a régi, sokszor már évek óta piacon lévő GPU-k végre nyugdíjba mentek, hogy megérkezhessenek a legújabb fejlesztések. Az AMD és az Nvidia is teljes gőzzel vágott bele a megújításba, de mindkét cég más-más területet célzott meg. Az AMD új kártyái közül van olyan, amit már 40 ezer forint alatt megkapunk, az Nvidia pedig a felső szegmensben mutatott valami egészen újat. végigmentünk, milyen kártyát érdemes ma választani a különböző árszegmensekben.


Hirdetés


A legfontosabb szempont persze nem más, mint a teljesítmény/forint mutató, ami alapján a külföldi teszteken sokszor egészen más kártyák jönnek ki győztesként. Nálunk a magyar árakkal néha teljesen más a helyzet, a 200 dolláros kártya akár 100 ezer forint is lehet és olyan is akad, hogy egy-egy, egyébként drága modellt nagyon akciósan be lehet szerezni.



Belépőszint

Amennyire népszerű, annyira elhanyagolt kategória az 50 ezer forint alatt VGA-k piaca. A GeForce GTX 750 Ti itt legtöbbször nyert is, mert egyszerűen minden más sokkal rosszabb vétel volt nála. A 35 ezer forint körüli kártya azért HD játékra még elegendő némi állítgatás után, miközben az R7 370 nem érte meg a felárat, a GTX 950 pedig sokkal drágább maradt. A Radeon RX 460 érkezett most meg az AMD istállójából és szerencsésen alacsony áron nyitott. Az új, Polaris GPU szépen teljesít, különösen DX12 és Vulkan alatt, a fogyasztása nem vészes, a hőtermelés sem borzalmasan magas és azért HD-felbontás mellett a maximális részletesség sem elérhetetlen, sőt, néhány játék full HD-ben sem fog szaggatni. Mindehhez a Sapphire RX 460 Nitro OC 2 GB kártyája 38 ezer forint, ami igen jó ajánlat csendes hűtéssel és gyári tuninggal.



Középkategória

A GTX 960, majd a Radeon R9 380 után most itt is váltás van, mégpedig minőségi előrelépés! Az 50-90/100 ezer forintos kategóriát több részre bontva a belépőnél mindjárt itt találunk Radeon R7 370-eket 4 GB-tal, amiket messze kerüljünk el. A 2 GB-os GTX 960/R9 380 is lejárt lemez már, bebizonyosodott, hogy középkategóriában, FHD maximális részletesség mellett az új játékok már meghálálják a 4 GB-ot és ha jól választunk, nem is kell túl sokat ráfizetnünk (pár ezer forint a 2 GB-oshoz képest). De ez az új kártyáknál nem is kérdés, mert a belépőnél ajánlható RX 470-ből amúgysem készült 2 GB-os, ellenben a Sapphire 4 GB-os modellje csak 63 ezer forint. Ezzel a kártyával nem probléma bármilyen játékot maximális részletesség mellett is FHD-ben játszani.



Ha már 70 ezer fölé merészkedhetünk, mindjárt szembe találjuk magunkat a 3 GB-os GTX 1060-okkal. Itt van mindjárt a Gigabyte Windforce OC-je 71 500 Ft-ért, a Mini-ITX verzió 73 300 Ft-ért, de eVGA Gaminget és MSI Armort is kapunk 75 ezer forint alatt. Ezek a kártyák kicsit gyengébbek, mint a 6 GB-os GTX 1060, de nem sokkal és még így is nagyon erősek - jobban megérik, mint a szintén vonzó áron, 85 ezer Ft körül kapható GTX 970-ek.



Ugyan már 100 ezer forint alatt is van egy-egy GTX 980, a következő lépcsőfok mégis a GTX 1060 6 GB és az RX480 - mindkettő nagyon jó vétel, bár mi itt inkább egy jól árazott, GTX 1060 6 GB-ot választanánk. Az Asus, Gigabyte, MSI stb. kínálatában is van 90 ezer forintért ilyen kártya, gondunk pedig jó darabig nem lesz semmivel, akár WQHD-felbontás mellett sem.


Csúcskategória

A 100 ezer forint alatti zsúfoltság után hirtelen letisztul a mezőny, ahogy haladunk a drágább modellek felé. Persze ehhez az is kell, hogy a régi, elavult csúcskártyákat kizárjuk a képletből. Bármennyire is tetszik a Polaris DX12/Vulkán teljesítménye és a Fury-k HBM memóriája, mégis a GeForce GTX 1070 az igazán jó vétel, ráadásul a kezdeti, 170 ezer forintos ár mára sokat szelídült. Ennek eredményeként 140-150 ezer forint környékén kapunk már MSI, Gigabyte, eVGA kártyákat, sőt, a Gainward egyedi hűtéses Bliss GTX 1070-e már 136 ezer forintért a miénk lehet.



A bennragadt R9 390X-eket és GTX 980 Ti-ket átugorva jutunk el a csúcsragadozóig, a GTX 1080-ig, amely kb. 210 ezer forintnál indul és annak ajánljuk, aki komolyan szeretné belevetni magát a VR-élménybe, vagy egy szép, 4K-s monitort hajtana meg játékokkal.


Ti milyen videokártyát terveztek vásárolni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.