Hirdetés

A túl luxus PC-komponensek



|

Vannak irodai PC-k, kompromisszumos konfigurációk, okosan összeállított, ideálisan kiegyensúlyozott gépek és olyan komponensek, amelyek abszolút a legjobbak, bármi áron.

Hirdetés

A méregdrága komponensek kínálatában sok az olyan termék, amely érthetetlenül ilyen drága és nem is kapunk annyi extrát, mint amennyit a sok-sok pénzért elvárnánk. Aztán vannak olyan hardverek is, amelyek azért szuperdrágák, mert tényleg a legjobbak. Ezek a luxus komponensek csodálatosak, valóban a piramis csúcsán trónolnak, de persze felhasználó legyen a talpán, aki valóban ki is használja őket, vagyis akiknek megéri ezt választani. Összeszedtünk néhány jó példát.


Hirdetés


Core i7-mindent bele

Az Intel már hosszú évek óta vita nélküli uralkodója a processzorok csúcskategóriájának. Mindezt annak ellenére elmondhatja magáról, hogy a legutóbb megjelent Intel Core i7-6950X processzor még csak nem is Skylake, hanem Broadwell-alapokra építkezik, a Kaby Lake-ről pedig szó sincsen. Ennek ellenére azért kapunk extrát két marékkal, mint például a terhelésfüggő, szoftveresen is irányítható Turbo Boost Max 3.0-t, 25 MB gyorsítótárat és 10 processzormagot, amelyek 20 programszálat képesek párhuzamosan, egyszerre feldolgozni. Mindezért potom 515 ezer forintot kérnek, amiért már tisztességes, komplett PC-t lehet kapni nagyon erős VGA-val is akár, ráadásul a 3-3,5 GHz nem is a legideálisabb rosszul párhuzamosított kódoknál. Emiatt fordulhat elő, hogy a kisebb, nyolcmagos Core i7-6900K a 3,2-3,7 GHz bizony több, manapság népszerű, nem kimondottan jól párhuzamosított programban jobb teljesítményt nyújt.



Túlzsúfolt alapok

Néha nagyon elragadja a hév a tajvani tervezőket és olyan csodalapokat készítenek, amit nincsen felhasználó, aki kihasználna. Egy elfogadható, évekig stabilan működő alaplap kb. 25 ezer forint, minőségi alaplapi vezérlőkkel 35-45 ezer. Ha extrákat, szuper dizájnt stb. szeretnénk, 50-70 környékén találunk kiváló vételeket, 100 ezer forintért pedig már egyedi világítást, tuning extrákat stb. is kapunk a temérdek csatlakozó és port mellett. Ez azonban még mindig nem a jéghegy csúcsa, van ugyanis olyan alaplap, ami 200 ezer forint körül mozog. Ilyen például az ASRock X99 Extreme 11 vagy az Asus Rampage V Edition 10, de az MSI és a Gigabyte mérnökeit sem kell félteni, ha drága lapról van szó. Itt már olyan mértékű a túlzás, hogy tényleg lehetetlen mindent kihasználni hatékonyan, márpedig ha nem használunk valamit, azért feleslegesen fizettünk. Ami jó hír, hogy a minőségi komponensek miatt még így is jól járunk, az már más kérdés, hogy ennyiért a fél gépet megvehetjük.



A túl sok, túl gyors memória

A DDR4-2133 egészen biztosan nem az óriási sebességugrás miatt adható el, ugyanis a DDR3-1600-hoz képest kb. 10 százalék többletet hoz. Ez szintetikus teszteken szépen látszik, de aki normál használatból képes megmondani, hogy az adott konfig DDR3 vagy DDR4-gyel szerelt, olyan ember nincsen.
Ez még nem is akkora gond, azért a DDR4-nek vannak előnyei, de szabványtól függetlenül ma is tapasztalható a memóriapiacon az erős túlzás a gyártók részéről. Itt olyan modulcsomagokra gondolunk, amelyek a szabvány 2133 MHz effektív órajel helyett 3000-4000 MHz-en is képesek üzemelni, ráadásul mindjárt 64-128 GB-os csomagban érkeznek. Tuning szempontjából csodálatosak ezek a modulok és öröm látni, amikor 3000 MHz fölé kúszik a DRAM órajel mutatója, de a valós használat során mindebből szinte semmit sem fogunk profitálni, ahogy a 64/128 GB RAM-ot sem fogjuk kihasználni. Pedig mindezért hihetetlenül magas felárat kérnek, sokszor a normál modul 4-5×-ösét is.



Pénznyelő GPU-k

Végül a GPU-kat emelnénk ki, pontosabban a grafikus kártyákat, ahol könnyedén elszállnak az árak. A verseny nem is 100, hanem mindjárt 200 ezer forint felett kezdődik. Még 150 ezer forintnál találjuk a GTX 1070-et, ami csodálatos egy kártya hatalmas teljesítménnyel, 210 ezer forintnál pedig a már 4K-ra sem rossz, VR-ban pedig abszolút jó GTX 1080-at. Ezek nem is feltétlenül számítanak túlzásnak, ha ki tudjuk őket használni, azonban a GeForce GTX Titan X a maga 360-400 ezer forintjával már erős túlzás - a játékok alatt mérhető alig némi gyorsulásért cserébe közel dupla árat kell fizetnünk. Ez a kártya már inkább professzionális felhasználáshoz alkalmas. A Radeon R9 Pro Duo is hasonló túllövés a maga 500 ezer forintos árával. Ugyan a két GPU-s kártya nagyon erős, de rengeteget fogyaszt és egy okos, többkártyás megépítéssel még akár jobb teljesítményt is elérhetünk olcsóbban.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.