Hirdetés

A világ legerősebb videokártyája: AMD Radeon HD 7990



|

2012. első negyedévében érkezik a dual-GPU-s vezérlő.

Hirdetés

Az AMD első videokártyája, amely már a GCN architektúrára épül, a Radeon HD 7970, nemrég mutatkozott be. Ezt követte a HD 7950 bemutatója, most pedig kiderült, hogy 2012. első negyedévében megérkezik a HD 7990 is.

 

Az eddigi információk szerint a kártya vélhetően két Tahiti XT grafikus magot használ majd, amelyek CrossFireX-szel lesznek összekötve. Ez összesen 4096 stream processzort, 256 textúrázó egységet és 64 ROP egységet jelent. Mindkét GPU 384 bites memóriabuszára 3 GB VRAM jut, ami összesen már 6 GB memóriát jelent egyetlen videokártyán.

 

 

Az órajelek egyelőre ismeretlenek, de vélhetően az AMD alacsonyabbra állítja majd őket, mint a HD 7970-nél (ott a GPU 925 MHz-en működik, míg a memória órajele 5,5 GHz). Ezzel csökkenthető lesz az energiafogyasztás és a hőleadás is a dual-GPU-s behemót esetében. Remek hír azonban, hogy az AMD új, ZeroCore technológiájának hála a HD 7990 jól takarékoskodik majd az energiával, például ha nincs rá szükség, akkor a második GPU-t lekapcsolja.

 

Természetesen a HD 7990 ára ismeretlen, azonban várhatóan meglehetősen magas lesz, hiszen már a HD 7970 ajánlott végfelhasználói ára is 549 dollár. Bár még alig telt el idő a HD 7970 bejelentése óta, a tesztek annyira pozitívak, hogy jelen pillanatban a világon létező legerősebb egy-GPU-s videokártyájának tartják az AMD újdonságát, amely átlagosan 15-25 százalékkal körözi le az NVIDIA GeForce GTX 580-as zászlóshajóját. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.