Hirdetés

AiO-t mindenki asztalára?



|

Az All in One nem szorította ki a klasszikus PC-t, de nem is halt meg. Hol tart most ez a PC-típus és mire lehet számítani?

Hirdetés

Hatalmas áttörésként mutatták be anno az all in one PC-ket, amelyek asztali számítógépek ugyan, ám a felhasználó elől teljesen elrejtették, méghozzá a kijelző mögé. Kezdetben ez megtöbbszörözött vastagságot és rengeteg kompromisszumot jelentett, ám ma már más a helyzet, ennek ellenére még mindig nem a legnépszerűbb PC-típus az AiO.


Hirdetés


Mobil hendikep, asztalon

Az All in One-ok kínálatában mindenki találna magának megfelelő modellt, az, hogy mégsem teszik ezt a felhasználók, az a roppant magas árnak tudható be. Az AiO-k ugyanis sokkal drágábbak, mint egy asztali konfiguráció, sőt, sok esetben egy notebookkal is minimum egy árban vannak, ha ugyan nem drágábbak. Pedig nem is hordozhatók, nincs beépített akkumulátor és sajnos a legtöbb esetben a bővíthetőség sem vetekszik egy normál asztali PC-ével. Ez azt jelenti, hogy sok minden egyben gépet mobil komponensekből szerelnek össze, így a processzor, alaplap, GPU eleve nem cserélhető. Azért vannak kivételek is, ahol a mobilitásból megspórolt helyet és összeget a gyártó felhasználja, hogy asztali komponenseket is bevessen. Ez főként asztali CPU-t jelent, így például az Asus Zen AiO Pro Z220-ban Core i7-6700T processzor dolgozik, mellette pedig egy GeForce GTX 960M GPU - jó kombináció, akár a játékokba is belekóstolhatunk a 21,5 colos FHD kijelzőn.



A Lenovo IdeaCentre 700-asa is vonzó összeállítás, ráadásul 300 ezer forint alatt a miénk lehet. Ebbe a gépbe szintén asztali Core i5-6400 CPU került, ami még minden feladatra elegendően erős, mellé pedig egy GeForce GTX 950A, amely nem mobil, hanem szintén asztali GPU.



Persze a kompakt összeszerelés miatt a bővíthetőség nem olyan egyszerű és magától értetődő, mint egy hagyományos asztali gép esetében, de azért jobb, mintha teljesen zárt lenne és semmit nem tudnánk javítani évek múltán sem a teljesítményen.


A túlzás

A 100-150 ezer forintos, TN-panellel szerelt, elavult, Atom SoC-vel hajtott all in one gépek jelentik a kategória alját és ezekkel jobb is vigyázni: a harmatos teljesítmény mellé rossz kijelzőt kapunk, a dizájn nem éppen kívánatos, a bővíthetőség pedig zéró. A másik véglettel is óvatosan kell bánni, mert vannak cégek, akik kihívásnak tekintik az AiO-k világát és megpróbálnak bivalyerős PC-t rejteni óriási kijelzők mögé. Ezek a gépek természetesen nagyon erősek, szépek és játékra is használhatók, de a csendes hűtés kérdése már nem ilyen tiszta, ahogy a speciális kialakítás miatt a bővíthetőség is kérdéses. Márpedig ami ma szupercsúcs PC, arra egy-két év múlva már lehet, hogy ráfér némi ráncfelvarrás.



Az ilyen túlzásra jó példa a frissen bejelentett Avant Gaming AiO, amelybe akár Core i7-6700K CPU is kerülhet egy Titan X vagy GeForce GTX 1080 társaságában, rengeteg RAM-mal, SSD-vel és másodlagos HDD-RAID-del. Mindezt egy 34 colos, ultra-szélesvásznú monitor dobozába rejti a gyártó, vagyis a kijelző és a PC is abszolút csúcskategóriás. Persze mindennek nagyon borsos ára is van: egy GTX 1080-as, 500 GB SSD-vel és Core i7-tel szerelt konfiguráció 3000 dollár felett van, vagyis nincsen messze az 1 millió forinttól.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.