Hirdetés

Az SSD-gond



|

Egyre több felhasználónak dübörög SSD a gépében, de sajnos kevesen figyelnek oda néhány dologra, ami komoly veszély lehet a NAND flash-alalpú rendszermeghajtónál.

Hirdetés

Ma már tényleg nem eget rengetően drága egy SSD - már 240/256 GB-os modellt is szerezhetünk 20 ezer forint alatt, márpedig ez a kapacitás elegendő a rendszernek, kedvenc programjainknak és dokumentumainknak is. Aki belekóstol ebbe az új, szebb, jobb világba, ahol nem kell mindenre annyit várni, rögtön elfelejti a földi létet és csak szárnyal, élvezi a sebességet. De vigyázz! Ha nem tartod karban új tárolódat, könnyen visszaránthat a földre a fokozatosan leromló teljesítmény, vagy az adatvesztés.


Hirdetés


Tele van

Elegendő a 240-256 GB tárhely egy átlagos rendszerben egy átlagos felhasználónak, de ilyen nem létezik - mindenkinek vannak extra kérései, adatai, egyéb fájljai, amelyek szép lassan, de felemésztik ezt a tárhelyet is. Ha nincsen az SSD mögött egy nagy HDD, elkezd vészesen betelni a Solid State Drive-unk, ami egyáltalában nem tesz jót a NAND flash tárolónak. A kevés szabad helynél a TRIM-nek egyre gyakrabban kell futnia, hogy az üresnek jelölt, de valójában adatot hordozó cellákat törölje. Ha ez nem történik meg, az írási sebesség drasztikusan leesik és ezt mi azonnal meg fogjuk érezni. Nagyjából 75%-os telítettségnél nem ajánlott tartósan feljebb lépni.



Smart

Találó a szolgáltatás neve és már a HDD-knél is érdemes volt rendszeresen ellenőrizni. Ezek a tároló működésével kapcsolatos adatok, amiket sokféle, ingyenes programmal ki tudunk olvasni. Ezek rögtön értelmezik is a kapott értékeket és megmondják, hogy van-e bármilyen, egyelőre nem érezhető, de veszélyes gond a tárolónkkal. Érdemes a gyártó által készített szoftvert használni, de hasonlóan jó az ingyenes CrystalDiskInfo is.



Alignment

Természetesen a TRIM-et letiltani nem szabad, ahogy defragmentálni és teljesen Wipe-olni sem szabad egy SSD-t, mert ez drasztikusan csökkenti élettartamát és akár teljesítményét is ahelyett, hogy javítana a helyzeten. Arra is figyeljünk oda, hogy a logikai szektor-szervezés azonos legyen a hardveres szektorkezdettel. Ha ez nem stimmel, egy-egy blokk írásakor az SSD-nél felesleges írási, újraírási ciklusok is szükségesek lesznek, ami nagyban rontja a teljesítményt és az élettartamot is. Ellenőrizni például a CrystalDiskMark, az AS SSD vagy az Anvil programokban tudjuk, ha pedig hibát találunk, az ingyenes Minitool Partition Wizard formattálás nélkül is képes korrigálni a hibát.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.