Hirdetés

Az USB Type-C az új svájcibicska



|

Ha lassan is, de terjedőben az új USB csatlakozó-szabvány. Ugyan egyelőre alig-alig akad haszna a régi mUSB-hez képest, hamarosan mégis óriási szerepe lehet és minden mást kiszoríthat a te mobilod oldaláról is.

Hirdetés

Nem egyszerű szabványt váltani, főleg akkor, amikor az előd hosszú évek alatt teljesen hétköznapi vált és mára nagyjából minden gyártó - legyen az egy gazdaeszköz vagy egy periféria - ezt használja. Ez a helyzet a micro USB-vel is, amely napjaink legelterjedtebb csatlakozója és még mindig úgy tűnik, mindenre elegendő egy átlagfelhasználónak.


Hirdetés


A kényszerű váltás

A mUSB lehet, hogy széles körben elterjedt, olcsó, kompatibilitása csúcsszuper, de azért vannak hátrányai is. Egyrészt nagyon elavult és az USB 2.0-nál nagyobb sebességre nem képes. A miniatűr csatlakozó vastagságával nincsen gond, de azzal annál több, hogy csak egyféleképpen lehet bedugni az aljzatba, ráadásul az érintkezősort körbevevő fém borítás a kis méret miatt törékeny és ez a foglalatot is tönkre teheti. A kábel maga sem túl fejlett, sőt, intelligens kábelt sem lehet használni, ahol például a megfelelő, biztonságos kábel-eszköz kapcsolat ezáltal lenne biztosítható.



Az USB Type-C ezeken a gondokon mind segít, pont úgy, ahogyan azt a tervezői megálmodták. Egyrészt bármilyen irányban csatlakoztatható, a hasonló méret ellenére sokkal masszívabb, mint a micro USB, intelligens kábelt is támogat a rendszer és az USB szabványból akár USB 3.1 Gen2-t is használhatunk, ami 10 Gbit/s átvitelre képes - duplájára, mint az USB 3.0 vagy USB 3.1 Gen1 (merthogy a kettő nagyjából ugyanaz a szabvány). Még egy óriási előnye van a Type-C-nek, mégpedig az, hogy akár 100 Watt leadására/felvételére is képes, így nem csupán ultramobil eszközök, de notebookok, komolyabb perifériák áramellátását, töltését is meg lehet így oldani, vagyis már látni az alagút végét, ahol a legtöbb notebooknak azonos a töltőcsatlakozója.



Meglepetésszerű funkciók

Az USB Type-C egyik nagy gondja, hogy nem minden részlet van kőbe vésve, de ez egyben a hatalmas előnye is, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy megfelelő szabályozás mellett a legnépszerűbb csatlakozó legyen pár éven belül, a mUSB-t teljesen száműzve. Egyrészt a szabadság gondot okoz, ugyanis több eszközön és gépen is megtalálható már az USB Type-C csatlakozó, csak azt sajnos nem egyszerű kinyomozni, hogy az a csatlakozó éppen milyen vezérlőre kapcsolódik. Ez lehet akár USB 2.0-s is, vagy USB 3.0/3.1/3.1 Gen2 és a jelenlegi legjobb, az Intel Thunderbolt 3.



A Thunderbolt 3 nagyon előnyös, ugyanis az USB 3.1 Gen2 mellett TB3 kapcsolatra is alkalmas, ami 40 Gbit/s-os sebességet biztosít, az eszköz akár 100 Wattot is felvehet/leadhat az apró csatlakozón keresztül, sőt, DisplayPort kimenetet és extraként PCIe vonalakat is kapunk. Ez óriási lehetőség arra, hogy az összes külső periféria nagyon nagyot gyorsuljon, miközben a csatlakozás teljesen egységesre váltson.



És ez még nem a vége: az USB Type-C legújabb módja, az Alt Mode már HDMI-kimenetet is biztosít, ahogy arról már írtunk, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a hagyományos Jack aljzatot, azaz az analóg hangcsatlakozást is előbb-utóbb ki fogja váltani az USB Type-C.



Nektek már van Type-C csatlakozóval szerelt eszközötök?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.