Hirdetés

Ázsia belefullad az elektronikus szemétbe



|

5 év alatt 12,3 millió tonna e-szemét került a kontinensre - a mennyiség 63 százalékos emelkedést jelent.

Hirdetés

Egyre több elektronikai eszköz van a piacon, és egyre több ember engedheti meg magának, hogy az eddiginél gyakrabban cserélje le ezeket. Mindez az Egyesült Nemzetek Egyeteme szerint csak 5 év alatt ahhoz vezetett, hogy Ázsiában 63 százalékkal több lett az elektronikus hulladék. 

Hirdetés

Az okostelefonok, számítógépek és hasonló eszközök összesen 12,3 millió tonna e-szemetet tettek ki Ázsiában 2010 és 2015 között, ráadásul Kína az 5 év alatt eleve megduplázta a saját elektronikus szemetének a mennyiségét. 

Miért keletkezik egyre több ilyen hulladék Ázsiában (és miért hordják oda)? A technológia fejlődése mellett az eszközök élettartama egyre rövidebb, emiatt egyre gyakoribbak a cserék. A kutatások szerint a hulladékot gyakran illegálisan rakják le, vagyis a környezeti problémák is komolyak. Egyes alapanyagok az emberek és a föld számára is mérgezőek, amikor pedig égetéssel szabadulnának meg a halmoktól, valójában krónikus egészségügyi gondokat idéznek elő. 

A szakemberek szerint nem csak környezetvédelmi nézete van a helyzetnek: az eszközök újrahasznosításáról lemondva az országok értékes erőforrásokat dobnak el, amelyek szükségesek lennének az ellátólánc fenntartásához. 

A szemét többségét Ázsia maga termeli, de jelentős mennyiséget szállítanak oda a nyugati országok is. Az amerikai újrahasznosító központokba szállított termékek gyakran egy kínai vagy tajvani mezőn, szemétdombon kötnek ki. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.