Hirdetés

Biztatónak tűnnek az első AMD Zen CPU-k



|

Négy mérnöki mintapéldány specifikációi is kiszivárogtak.

Hirdetés

A Guru3D eddig megbízhatónak bizonyult forrása információkkal szolgált négy darab AMD Zen architektúrájú processzor mérnöki mintapéldányáról. Ebből kettőt szerverekbe, a másik kettőt pedig asztali számítógépekbe szánja a chiptervező cég. Az asztali PC-s Zen CPU-k az idei év vége felé mutatkoznak be, majd 2017 első negyedévében válhatnak széles körben megvásárolhatóvá.


Hirdetés


Kezdjük is a fogyasztók számára érdekesebb duóval. Az asztali gépekbe szánt Zen processzorok négy és nyolc maggal rendelkeztek, de mivel támogatják az AMD saját fejlesztésű Hyper-Threading-riválisát, így az operációs rendszer nyolc és tizenhat magot lát. A négymagos modell 65W TDP-vel rendelkezett, 2 MB másodszintű, és 3 MB harmadszintű gyorsítótárat kapott. A nyolcmagos esetében 95W a TDP, 4 MB az L2 cache, és 6 MB az L3 cache. Mindkettő AM4 tokozású processzor 2,8 GHz-es alapórajelen és 3,2 GHz boost frekvencián dolgozott, üresjáratban az órajelük 550 MHz-re csökkent, ilyen állapotban csak 2,5 - 5 wattot fogyasztottak.


(A kép csak illusztráció)


A másik két szerverekbe szánt processzor az SP3 platformra épült, 24 és 32 darab Zen magot tartalmaztak, ilyen sorrendben 150W és 180W volt a TDP-jük. Mindkettő esetében 400 MHz az üresjárati minimum órajel, maximum frekvencia pedig a fenti sorrendben 2,75 és 2,9 GHz volt. Mindkettő egység 64 MB L3 gyorsítótárat kapott, a másodszintű cache a 24 magosban 12 MB, a 32 magosban pedig 16 MB méretű volt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.