Hirdetés

Bővült a Nikon Digitális-SLR fényképezőgép paletta



|

Három tele-, egy nagylátószögű-, egy általános zoom objektíveket, továbbá két új tükörreflexes fényképezőgépet mutatott be a Nikon.

Hirdetés

 

Nikon D3

 

A D3 többéves fejlesztés eredménye, így számos újdonságot vonultat fel -- többek 12,1 megapixeles, FX-formátumú (36,0 x 23,9 mm), 12 csatornás adatsorral rendelkező CMOS képérzékelő; 9 kép/mp sebességű sorozatfelvétel; kiterjeszthető ISO 200–6400 érzékenység-tartomány; 51 pontos automatikus élességállítási rendszer; Élő nézet mód, 7,62 centiméteres LCD kijelzővel.

 

A D3 az expozíció és a fehéregyensúly kiszámításánál, valamint az automatikus élességállítás követő funkciójának támogatásánál segít a fényképezési helyzetfelismerő rendszer 1005 képpontos RGB fénymérési érzékelője, amelynek módosítása révén a téma alakját és pozíciója pontosabban érzékelhető, ezáltal jobb automatikus expozíció és pontosabb automatikus élességállításra van lehetőség.

 

 

nikon_d3_k.jpg
 

 

A D3 9 kép/másodperces sorozatfelvételre képes, ami saját kategóriájában a leggyorsabbnak számít, illetve ez a szám DX formátumban 11 kép/mp-re nő. A D3 az indítást tekintve sem késlekedik -- a bekapcsoláshoz szükséges idő 0,12 másodperc, míg a tükör elsötétedési ideje pedig csupán 74 ezredmásodperc, ami a legjobb eredmény ebben a kategóriában.

 

A zárszerkezetet több mint 300 000 ciklusos tesztnek vetették alá, amelyet a tartós kevlár-szénszálas kompozitból készült lamellák gond nélkül teljesítettek. Nem csak a zárszerkezetet, hanem a vázat is arra tervezték, hogy állja a megpróbáltatásokat. A külső borítás, illetve a váz és tükör tartódoboza alumíniumötvözetből készül, a készülék nyílásait és gombjait pedig szigetelés védi a portól és a nedvességtől.

 

A D3 Aktív D-Lighting opciója is a JPEG-funkcionalitást erősíti. A nagy kontrasztú témák fotózása előtt a felhasználó egy előre beállított görbe alkalmazásával elérheti, hogy a fényképezőgép kiemelje a készítendő kép árnyékos és csúcsfényes részleteit, miközben az általános kontrasztot változatlanul hagyja.

 


A D3 CompactFlash kártyafoglalattal segíti a rugalmas képtárolást. A fotós a két kártyát egymás után is használhatja a képek rögzítésére, vagy egyidőben mindkettőre fényképezhet, így azonnali biztonsági másolatot készítve a felvételekről. A NEF + JPEG képformátum használatakor mód nyílik arra, hogy a NEF képeket az egyik, míg a JPEG képeket a másik kártyára rögzítse a készülék. A képfájlok a fényképezés után is kiválaszthatók, és másolhatók a két kártya között.

 

 

Nikon D300

 

A D3-mal egyidőben mutatta be a Nikon a D300-as digitális tükörreflexes fényképezőgépet is. A DX-formátumú D300 fényképezőgépet kiemelkedő képminőség, multifunkcionális műszaki megoldások és gyors reagálás jellemzi. 12,3 megapixeles felbontással, 6 kép/mp sebességű, gyors sorozatfelvétellel, öntisztító érzékelővel, nagy felbontású, 7,62 centiméteres LCD-monitorral a D300 optimális megoldás a fejlett kompakt tükörreflexes fényképezőgépet kereső fotósok számára.

 

A nagy felbontású, 12,3 megapixeles DX-formátumú CMOS érzékelő szinte minden felhasználási célra elegendő, miközben sorozatfelvételi sebessége eléri a 6 kép/mp-et (akár 8 kép/mp a külön beszerezhető elemtartó markolattal). A D300 gyors indítást, gyors válaszadást és egyedülálló rugalmasságot ötvöz, így helytáll a legtöbb felvételi helyzetben. A D300 mindössze 0,13 másodperc alatt elindul, kioldási késedelme pedig szinte észrevehetetlen, csupán 45 ezredmásodperc.

 

 

nikond300_k.jpg
 

 

A D300 öntisztító érzékelő egységgel rendelkezik, amely magas rekvenciájú remegéssel távolítja el a port az érzékelőn található optikai aluláteresztő szűrőről. A fényképezőgép 200-tól 3200-ig terjedő, széles ISO érzékenység-tartománnyal rendelkezik, amit a Lo 1 (ISO 100 egyenérték) és a Hi (ISO 6400 egyenérték) értékek egészítenek ki. A képek pontossága is tökéletesebb lett a Nikon új Fényképezési helyzetfelismerı rendszerének jóvoltából, mely a D3-nál is ismertetett Nikon 1005 képpontos RGB-érzékelő módosított verziójának használatával érhető el. Ez a megoldás az új 51 pontos automatikus élességállítási rendszert is segíti, amely a témákat színük szerint megkülönböztetve követi, ezáltal növelve az expozíció és a fehéregyensúlybeállítás pontosságát.

 

 

Közös jellemzők:


A D3 és a D300 teljesen új, 51 pontos automatikus élességállítási rendszerét úgy tervezték, hogy pontosabb élességállításra és - követésre legyen képes. A professzionális sport- és sajtófotósok automatikus élességállítási szokásainak alapos tanulmányozása után született meg a Multi-CAM3500 AF modul, amely a legtöbb AF pontot tartalmazza a digitális tükörreflexes fényképezıgépek számára valaha kifejlesztett megoldások közül. Az AF modul és a Nikon könnyen használható, nyolc irányú választógombjának ötletes összekapcsolásával az egyes AF-pontok kiválasztása egyszerővé és gyorssá vált. Ahogy az egy Nikon-készülék esetében elvárható, az AF-rendszer bármilyen fényképezési helyzethez teljes mértékben hozzáigazítható.

 

Élő nézet - LV-mód: A D3 és D300 modelleken mutatkozik be a kompakt gépeknél jólismert élő nézet mód (fényképezés az LCD kijelző használatával). Más élő nézet technológiákkal ellentétben a Nikon valamennyi élő nézet módjában használható az automatikus élességállítás.

 

Vezeték nélküli hálózat: Az WT-4 vezeték nélküli jeladó használatával az elkészített képeket továbbíthatók egy kiszolgálóra, lehetővé teszi a fényképezőgép távvezérlését, továbbá a fényképezőgép kisképeinek távoli böngészésére is módot ad. Legfeljebb öt D3 és D300 fényképezőgép köthető egy vezeték nélküli hálózatba. Például egy sporteseményen a fotószerkesztők egyidejűleg böngészhetik valamennyi fényképezőgép kisképeit, kiválasztva a kívánt képeket, miközben a fotósok folyamatosan dolgoznak.

 

EXPEED képfeldolgozó rendszer: Az EXPEED rendszer 14 bites analóg/digitális (A/D) átalakítást és 16 bites képfeldolgozást végez. A képfeldolgozó rendszer segítségével a D3 és D300 nagymennyiségű képadat rögzítésére és feldolgozására képes.

 

A D3 és a D300 természetesen része a teljes Nikon rendszernek, ebből kifolyólag az új gépek teljes mértékben kompatibilisek a Nikon NIKKOR objektívekkel, Nikon vakukkal, illetve minden gyári tartozékkal és szoftverrel.

 

 

Új objektívek a NIKON kínálatában

 

Két új Zoom-NIKKOR objektívet jelentett be a NIKON. Az objektívek teljes mértékben kompatibilisek a meglévő DX formátumú Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel, és teljes zoomtartományukban gyors, f/2,8 értékő rekeszt kínálnak. A rendkívül nagy látószögő AFS NIKKOR 14–24 mm f/2.8G ED és a karcsú kialakítású AF-S NIKKOR 24–70 mm f/2.8G ED megfelelnek a professzionális felhasználók szigorú optikai elvárásainak.

af-s_14-24_1_k.jpg

 

 

AF-S NIKKOR 14–24 mm f/2.8G ED : Az AF-S 14–24 mm f/2.8G ED objektívben egyesülnek a nagy látószög és gyors rekesz előnyei, ennek révén kiválóan használható szűk helyeken is.

 

A nagylátószügő mellett a Nikon egy általános zoom objektívvel is bővítette kínálatát. Az új AF-S 24–70 mm f/2.8G ED általános zoom objektív a NIKKOR professzionális objektívcsalád új tagja. Az elődjénél (az AF-S Zoom-Nikkor 28–70 mm f/2.8 objektívnél) sokkal karcsúbb lett új modell, illetve a továbbfejlesztéseknek hála nagy látószögnél -- ahol a kép közepén és szélén egyaránt rendkívül fontos a megfelelő felbontás -- is éles lesz a kép.
 

 

af-s_24-70_k.jpg

  AF-S NIKKOR 24–70 mm f/2.8G ED

 

Ennél fogva az új objektív kitűnően alkalmazható tájképek fotózására. Az 50–70 mm-es zoomtartományban a remek háttérelmosódással (bokeh) párosul, így az objektív portrék készítésére is jól használható.

Mindkét objektív rendelkezik a Nikon Nano Crystal bevonatával, amely kiküszöböli a szellemképeket és a tükröződéseket, valamint ED üvegelemekkel. A Nikon precíziós Silent Wave Motor egysége gyors és halk automatikus élességállítást biztosít, amelynek során azonnali manuális felülbírálásra is lehetőség van. Mindkét objektív ellenáll a pornak és a nedvességnek, a bajonettzárnál pedig gumi szigeteléssel rendelkezik.

 

A két Zoom-NIKKOR objektív mellett három új szuper-telefotó objektívet jelentett be a NIKON, amelyek mindegyike rendelkezik a VR II rázkódáscsökkentő rendszerrel. A professzionális sport-, sajtó- és természetfotósoknak ajánlott AF-S 400 mm f/2.8G ED VR, AF-S 500 mm f/4G ED VR és AF-S 600 mm f/4G ED VR tovább gazdagítják a NIKKOR szuper-telefotó objektívek meglévı választékát. Az új szuper-telefotó objektívek használatával a fotósok 4 lépésközzel hosszabb záridővel fényképezhetnek, ami a Nikon VR II technológiájának köszönhető.

 

af-s_400_vr_k.jpg
af-s_500_vr_k.jpg

Nikon AF-S 400 mm f/2.8G ED VR és  Nikon AF-S 500 mm f/2.8G ED VR szuper telefotó objektívek

 

af-s_600_vr_k.jpg

A legnagyobb: Nikon AF-S 400 mm f/2.8G ED VR

 

Gyors automatikus élességállítás

 

Az új objektívek rendelkeznek a Nikon Nano Crystal optikai bevonatával, valamint ED üvegelemeket is tartalmaznak. A VR II rendszer egy új módot is magába foglal, amely a hosszú záridővel, állványra rögzített géppel és rázkódáscsökkentéssel történő fotózás során fellépő rázkódást küszöböli ki.

 

 

SW motor 

 

Az új objektívek a Nikon Silent Wave Motor egységének köszönhetően gyors és halk automatikus élességállítást végeznek. Az új, kapcsolható manuális élességállítási felülbírálás lehetısége megakadályozza, hogy automatikus élességállítás közben véletlenül felülbírálás történjen. Mindhárom új objektív rendelkezik a előzetes élességbeállítás rendszerrel, amely a jelenlegi VR szuper-telefotó objektíveken, például a 300 mm f/2.8 VR és a 200–400 mm f4 VR típusjelő modelleken is megtalálható.

 

A professzionális sport-, sajtó- és természetfotósok elvárásainak megfelelően tervezett, új VR objektíveket szigetelés védi a portól és a nedvességtől, ezzel együtt alig nehezebbek elődeiknél. A mellékelt tartozékok között megtalálható a napellenző, rácsúsztatható nylon objektívfedél, alumínium tok, 52 mm-es becsavarható szűrő, „AF-S” vállszíj és alternatív monopod láb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.