Hirdetés

Commodore 64, az örökzöld



|

Öreg, lassú, de sokan imádták. Mi volt a C64 titka?

Hirdetés

2-3000-szer lassúbb, mint egy mai gép, de mikor 1982-ben bemutatták, akkor maga mögé utasította a nála jóval drágább Apple II-t is és azóta legalább 17 millió kelt el belőle. Nem volt véletlen.

Hazánkban is az egyik legsikeresebb mikrogép volt a C64, mely a Sinclair Spectrumtól eltérően látványosabb játékok készítését támogató hardver chipeket is tartalmazott, ezért jóval drágábban is lehetett kapni. Ugyanakkor még így is fele annyiba került, mint legfőbb riválisa, az Apple II és lényegesen olcsóbb volt az Atari gépeknél is. Körülbelül 1 MHz-es MOS 6510-es processzor volt a készülék agya, ami nem volt olyan könnyen, komplex utasításokkal programozható, mint a Z80, és sebességben is elmaradt attól, de a célnak megfelelt. Annál is inkább, mert akkori viszonylatban fejlettebb, 4 bites grafikus chip (MOS VIC-II) és különálló hang chip (SID) támogatta, ami rengeteg terhet levett a CPU válláról. 320×200 illetve fejlett színkezelésű módban 160×200 képpontból állt a 16 színű világ, amiben a grafikus hardver mozgatta és kezelte az alakzatokat (sprite) és gondoskodott a kép finom görgetéséről. A két grafikus mód mellett karakteres üzemmód is rendelkezésre állt, ebben indult a gép. A SID hangvezérlő három mono hangcsatornát kínált, melyen legkönnyebben zenét állíthattunk elő a beépített ADSR burkológörbe generátor és szűrés révén. A mai polifóniás hangkártyákkal ugyan nem volt összevethető a SID, de az akkori mezőnyből erősen kiemelkedve kedvezett a zeneszerzőknek, nem egy játék (pl. Commando, Last Ninja, International Karate) sikerét a háttérzene biztosította. A SID örökség ma is tovább él, a HardSID kártya révén akár PC-n is élvezhető ugyanaz a hangzás és mindmáig rendeznek 8 bites zenei partikat és versenyeket.

 

A gép alapvetően szöveges módban indult, a C64 BASIC V2.0-val, igazi operációs rendszer (akkoriban CP/M vagy DOS) nélkül. A hang és grafika kihasználásához gépi kódú (assembly) programozásra vagy a BASIC nyelv kiterjesztésére volt szükség (pl. Simons' BASIC). Ma már furán hatnak egy programozónak a BASIC sorszámai, melyek a végrehajtás sorrendjét szabták meg és címkéül is szolgáltak ugrásokhoz, ám akkoriban épp a sorszámok nélküli programozást tartottuk elképzelhetetlennek.

 

 

A legnagyobb varázsa természetesen a játékoknak volt, több, mint 23 000 szoftver jelent meg C64-re és ennek túlnyomó hányada játék. A mai 1st person nézetes, perspektivikus megjelenítésű akció- és kaland csodák helyett inkább a platform, maze, űrhajós-szkrollozós alkotások domináltak, de nagy keletje volt az egészen szöveges, a kalandra koncentráló alkotásoknak is. Persze nagy sikerük volt az autóversenyes, kvázi-3D-s alkotásoknak is. Az irányítás jellemzően nem gamepad-del, hanem botkormánnyal történt, a kategóriagyőztes QuickShot II dizájnja a nevetségességig hű az angol joystick szóösszetételhez. Sok sport témájú játékszoftver (pl. Summer Games) gyártójának vélhetően szerződése volt a joystick gyártókkal, így a játékban csak a hardver minél erőteljesebb, ütemes tönkölésével lehetett eredményt elérni.

 

Ki ne szeretne visszareppenni az aranykorba és beásni magát pár órára egy Commando vagy International Karate partiba? Ha meg is van a régi felszerelés, nem biztos, hogy minden pöccre indul majd 20 év porosodás után, így a biztonság kedvéért javasoljuk az emulátorok használatát, ilyen például a Vice vagy a CCS64, okostelefonra például a Frodo C64 vagy a Vice mobil változata. Ezek a szoftverek mindenre kiterjedően utánozzák a hardver és a firmware működését, szinte minden játék és szoftver futtatható rajtuk. A szalagokat TAP vagy T64, a lemezeket a lemezeket leggyakrabban D64 képállományként biztosíthatjuk az emulátor számára. Sok játék nem magnókazettán vagy hajlékonylemezen, hanem (EP)ROM cartridge formájában volt kapható, ezeket CRT fájlok formájában mentették át a PC-s korba. Több Commodore 64 lemezkép archívum is elérhető a neten.

 

Nem csak múltja van a Commodore 64-nek. Számos retro C64 hardver, kiegészítő, mod kapható jelenleg az interneten és a Commodore név végre az IT vonalon él tovább a Commodore USA gondozásában. A cég több igényes retro PC modellt kínál, közülük a C64x számunkra a csúcs, autentikus megjelenésű gépházában egy Intel Atom-ION alapú konfiguráció rejtezik.

 

C64 játék azonnal


Legegyszerűbb, ha nem telepítgetünk emulátorokat, inkább online nosztalgiázunk egy kicsit. Számos weboldal elérhető, ahol Java alapokon, a JaC64 emulátorra építve készen kapjuk a játékokat. Így ugyan nincs annyi beállítási lehetőségünk, de legalább a hajdan csúcsbevételt hozó játékok némelyike körüli jogi hercehurca esélyét is meghagyjuk az oldal üzemeltetőjének.

 

Linkgyűjtemény:
http://c64.lap.hu/

Rengeteg játék ROM állomány:
c64.hardwired.hu/

A C64 alapítójának története:
Nekrológ: Jack Tramiel és a Commodore

High Voltage SID Collection:
www.hvsc.c64.org/

A VICE emulátor honlapja:
http://www.viceteam.org/

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.