Hirdetés

Esőcseppekből is áramot termelhetnek az új napelemek



|

Mindössze egy atom vastag az elemekre felvihető grafénbevonat.

Hirdetés

A fogyasztók legnagyobb örömére gyors tempóban halad a napelemek fejlesztése, az egyre növekvő hatékonyságuk mellett az áruk is folyamatosan csökken. Kínai kutatóknak köszönhetően a jövőben jelentősen növekedhet az összességében vett áramtermelési képességük, ugyanis sikerült kifejleszteni egy olyan bevonatot, amely képes az elemekre hulló esőcseppekből villamos áramot fejleszteni.

Hirdetés


A grafén bevonat csupán 1 atom vastagságú. A felületre hulló esőcseppek csüngenek a grafénen, az elektromos áram a vízben található ionok és a grafén elektronjai közti feszültségkülönbség révén jön létre. A fejlesztés jelenleg olyan 6,5 százalékos hatékonysággal működik, azaz jelentősen elmarad a jobb napelemek körülbelül 22 százalékos hatékonyságától, ám ettől függetlenül remek kiegészítő megoldásról van szó.


A technológia praktikus használata kapcsán egyelőre sok a megválaszolandó kérdés. Nem tudni például, hogy mikor kerülhet tömeggyártásba, mennyibe kerül majd a bevonat napelemekre való felvitele és bekötése, milyen élettartamra lehet számítani, és mindezek után milyen éghajlati körülmények esetén éri majd meg pénzt áldozni az extrára. Természetesen visszatérünk még a témára, amint érdemi információk érkeznek a potenciálisan úttörő fejlesztés kapcsán.


(Forrás: Engadget, Science News Journal | Nyitókép: David TREBOSC)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.