Hirdetés

Fél éven belül jöhet az AMD válasza a GTX 1080-ra



|

Friss információk alapján átszervezte a termékkiadási ütemtervét az AMD.

Hirdetés

Jelen pillanatban a csúcsteljesítményű videokártyára vágyók csak az NVIDIA kínálatából válogathatnak, az AMD nem képes vetélytársat állítani GeForce GTX 1070 / 1080 duónak. A VideoCardz értesülései szerint ez hamarosan megváltozhat, ugyanis 2017 első felében bemutatkozhatnak a kérdéses VGA-k ellen küldött Radeonok.


Hirdetés


Sejthetően a termékek nem Polaris 10 chipet használnak majd, hanem annak a Vega 10 névre keresztelt utódja kerülhet az áramköri lapjaikra. A forrás szerint a 14 nanométeres csíkszélességű chipben összesen 4096 stream processzor (24 CU) található, akár 16 GB HBM2 memóriát is képes kezelni, 512 GB/s lehet a memóriasávszélessége. A chip FP16 számítási teljesítményét 24 TFLOPS-nak pletykálják, a Navi 10-es videokártyák maximum fogyasztása (nem TDP) 225W lehet. Az egyetlen Navi 10 chipet használó kártyák 2017 első negyedévében kerülhetnek piacra, míg a dupla GPU-s, legfeljebb 300 wattot fogyasztó csúcsmodell a második negyedévben válhat elérhetővé.



A Vega 10 lapka létezése régóta nem titok, a Radeon Technologies Group vezetője pár hónapja tweetelt is egy fotót a jelentős fejlesztési mérföldkövet ünneplő mérnöki csapatáról. A VideoCardz szerint készülőfélben van a Vega 11 grafikus processzor is, ez a Polaris 11-et (Radeon RX 460) válthatja majd le, specifikációkkal nem szolgáltak a kiadvány forrásai.


Megváltozhatott az AMD termékkiadási ütemterve


A beszámoló további érdekessége, hogy az informátorok szerint megváltozott az AMD chipkiadási stratégiája. A fentebb említett Vega 10 közvetlen utódja a Vega 20 lapka lehet, a talán már 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő GPU szintén 4096 stream processzort tartalmazhat, viszont a chippel szerelt videokártyák fogyasztása 150W-ra csökkenhet. A termék akár 32 gigabájtnyi, 1 TB/s sávszélességű HBM2 memóriát is kezelhet, támogathatja a PCI Express 4.0 felületet.


A pletyka szerint a Vega 20 lesz az AMD legerősebb 2018-ban piacra kerülő chipje, a kérdéses évre tervezett Navi 10 és Navi 11 lapkák piacra dobását pedig 2019-re halaszthatta a vállalat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.