Gyanús gép: Találd meg a hibás hardvert

Gyanús gép: Találd meg a hibás hardvert

Hibázik vagy rossz a számítógép? Ez szomorú, de legalább tudjuk, melyik komponenst kell cserélni. Ha viszont csak „furcsán” viselkedik és „valami biztosan rossz”, az iszonyatosan idegesítő, hiszen nem tudjuk reprodukálni a hibát és lövésünk nincs, hogy mekkora a baj és hol lehet a gond.

 

Az ilyen megmagyarázhatatlan és megfoghatatlan gondoknak lehet okozója egy rossz memóriamodul, egy haldokló tápegység, gyengélkedő alaplap, de az is előfordulhat, hogy például egy USB hub lett zárlatos és emiatt indul újra a gép (vagy be sem kapcsol). Érdemes lépésről lépésre haladni és szisztematikusan kizárni a lehetséges hibaforrásokat.

 

 

Szoftveres oldal

Az első, amit egy gyanúsan, vagy rosszul működő számítógépnél érdemes kizárni, az a szoftveres oldal. Nézzük át a drivereket, hogy mit telepítettünk azelőtt, hogy a hibajelenség felbukkant, illetve amit csak lehet, frissítsünk. Ha még mindig gond van a géppel, érdemes egy másik rendszert is futtatni, hogy itt jelentkezik-e a probléma. Amennyiben igen, a gond hardveres, ha nem, érdemes tovább kutakodni a szoftvereknél és végül még egy rendszer-újratelepítést is bevetni. Mielőtt ezt megtennénk, az Eseménynaplókat is nézzük meg, hogy milyen kritikus bejegyzések vannak a rendszernél – lehet, hogy itt megtaláljuk az árulkodó DLL-t, ami segít rábukkanni a hibára.

Gyanús gép: Találd meg a hibás hardvert 1

 

Hardveres felderítés

Ha a szoftveres hibakeresés nem oldotta meg gondunkat, kezdjük átnézni a hardvert. Először minden, az alapszintű futáshoz nem szükséges kiegészítőt és perifériát szedjünk le a gépről, és indítsuk így a PC-t. A következő lépésben a gépházat nyissuk fel és itt távolítsunk el minden olyan komponenst, ami nélkül a gép még elindul.

Gyanús gép: Találd meg a hibás hardvert 2
Minimál konfignál már sok komponenst kizártunk, így könnyebben kinyomozhatjuk, melyik alkatrész okozza a problémát

 

Ezzel már alaposan leszűkítettük a kört, jöhet hát a tápegység. Lépjünk be a BIOS/UEFI-be és figyeljük meg a feszültségszinteket, Ha ezek tág határok között ingadoznak, illetve komolyan eltérnek a várt értékektől, könnyen meglehet, hogy a tápegység adta be a kulcsot. Próbáljunk keríteni egy kölcsöntápot és azzal indítani gépünket. Szükség esetén itt szereljük vissza a többi komponenst és perifériát, illetve terhelés közben, Windows monitorozó programmal figyeljük a hőmérséklet- és feszültségszinteket. Ha a hőmérséklet ugrik fel extrém magas szintre, a megfelelő hűtést kell kitakarítanunk, illetve lecserélnünk egy új, hatékony megoldásra.

Gyanús gép: Találd meg a hibás hardvert 3
Windows alatt figyelve a feszültség- és hőmérsékletszinteket terhelni is tudjuk a gépet, hogy lássuk, melyik érték mozdul el szokatlan mértékben és irányban

 

Ha a tápegység sem rossz és mindent mindenféle variációban próbáltunk már (többféle VGA, RAM stb.) marad az alaplap. Ez sajnos nem javítható komponens és igen drága is, ha pedig régebbi, a beszerezéssel lehetnek gondjaink. Szereljük ki az alaplapot a házból, tisztítsuk meg CPU-t, portalanítsuk a lapot (a kártyahelyeket is) és próbáljuk meg „asztalon” futtatni a gépet. Segíthet még olykor egy jól irányzott BIOS-frissítés, illetve volt már olyan eset, hogy a korosodó alaplap instabilitását sikerült megoldani egy leheletnyi feszültségemeléssel. Ez utóbbi mindenképpen eredményes, de nem árt tudni, hogy ez már intő jel arra nézve, hogy hamarosan új lap után kell néznünk.

Gyanús gép: Találd meg a hibás hardvert 4
Itt már nincs mit tenni, az elektrolit kondenzátorok kipukkantak - vehetünk új alaplapot

Ilyen lett az MSI Z170A MPower Gaming Titanium

Minimalista és trendi az MSI legújabb LGA1151-es alaplapja.

Komoly frissítést kap a MacBook Pro

A vékonyabb MacBook Pro Touch ID-val és extra OLED-es kijelzővel újíthat.

comments powered by Disqus