Hirdetés

Hivatalos a GeForce GTX 1080 és GTX 1070!



|

Óriási az előrelépés, még a gyengébb kártya is veri a TITAN X-et.

Hirdetés

Az előzetes híreknek megfelelően ma éjszaka az NVIDIA bemutatta a Pascal architektúrát használó GeForce GTX 1080 és GeForce GTX 1070 videokártyáit. A legutóbbi pletykák három kártya bejelentéséről szóltak, ám a vállalat ezek szerint úgy döntött, hogy egyelőre csak a felső kategóriás grafikus vezérlőit leplezi le.

Hirdetés


Nagyon régóta tudtuk, hogy a Pascal architektúra teljesítményben és energiahatékonyságban egyaránt nagy előrelépés a második generációs Maxwellhez képest, azonban a 16 nanométeres GP104 chipre épülő friss kártyák még így is meglepetést okoztak.


NVIDIA GeForce GTX 1080

A GTX 1080 a világ első GDDR5X grafikus memóriát használó videokártyája, a memóriachipek effektív órajele 10 GHz. A 8 GB memória 256 bites sínen csatlakozik a 2560 CUDA magot felvonultató grafikus processzorhoz. A GPU meglepően magas órajeleken dolgozik: az alap frekvenciája 1607 MHz, de magas terhelés esetén 1733 MHz-ig is nőhet a tempó. Az NVIDIA szerint a referencia hűtővel 2,1 GHz-re is túlhajtható a GPU, ennek demonstrációja során csak 67 °C-ig melegedett a grafikus processzor.



Az órajelek ellenére a kártya TDP-je csak 180W, amely ebben a kategóriában nem tekinthető magasnak. A kártya egy nyolctűs PCIE tápkábelt kér külső tápellátásként, a GTX 1080-hoz ajánlott minimum tápegység 500W teljesítményű.


A gyártó állítása szerint a GeForce GTX 1080 kétszer nagyobb számítási teljesítményt kínál a TITAN X-hez képest, háromszor jobb energiahatékonyság mellett. A GTX 1080 elméletileg gyorsabb két SLI-be kötött GTX 980-nál is. Természetesen a GTX 1080 is használható SLI-ben, ráadásul egy újfajta bridge jár hozzá, amely a jelenlegi hídhoz képest kétszer akkora adatátviteli sávszélességet kínál.



A termék hivatalosan 2016. május 27-től kezdve lesz megvásárolható, az ajánlott fogyasztói ára 599 dollár (~165 ezer forint) lesz. A pontos specifikációi az NVIDIA weblapján olvashatóak.


NVIDIA GeForce GTX 1070

A többség számára valószínűleg ez az érdekesebbik a kettő kártya közül. A GTX 1070 papíron 2016. június 10-én válik elérhetővé, 379 dolláros (nagyjából 104 ezer forintos) ajánlott fogyasztói áron. Az árcédula ellenére a GTX 1070 is nagyobb teljesítményt kínál a már említett TITAN X modellnél, azaz nagyon komoly előrelépés a GTX 970-hez képest.



Az NVIDIA egyelőre nem árult el sok mindent a kártyáról, a részletesebb specifikációkat csak a közeljövőben publikálja majd a vállalat. Annyi biztos, hogy 8 GB GDDR5 fedélzeti memóriát kapott, az elméleti maximum számítási teljesítménye pedig 6,5 TFLOPS. Összehasonlítási alapul a GTX 1080 esetében 9 TFLOPS az érték.


(Forrás: AnandTech)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.