Hirdetés

Így alakult a videokártyák piaca az elmúlt 14 évben



|

A piaci részesedést vizsgálta a 3dcenter.org történelmi összehasonlítása.

Hirdetés

A 3dcenter.org úgy döntött, hogy megvizsgálja a videokártyák piacát, az AMD és az NVIDIA piaci részesedését szem előtt tartva. Az idei harmadik negyedévvel bezáróan közel 14 év adatát sűrítették egyetlen grafikonba. 

Hirdetés

Az eredményeket az idővonalon a legfőbb mérföldkövekkel egészítették ki, így azt is láthatjuk, hogy mely termékek jelentettek nagy fordulatokat. 

Meg kell jegyezni, hogy a pontos számadatok kissé eltérnek a Jon Peddie Research legutóbb publikált eredményeitől - ugyanis jelen esetben a Mercury Research eredményeit is figyelembe vették. 

2002-ben a GPU-piac szinte még gyerekcipőben volt, akkor a két óriás között az asztali videokártyák kategóriájában folyt a harc. Akkoriban ATI Radeon 8000-es és 9000-es széria, valamint GeForce 2 MX és Ti sorozatok jelentették a csúcsot. 

2002-ben 64 vagy 128 MB memóriával volt dolgunk, 1024 x 768-as felbontású CRT monitorokat használtunk, DirectX 8.1-es és OpenGL 1.3-as technológiákkal. Mára 4-8 GB memóriával használjuk ezeket a kártyákat, legalább 1920 x 1080-as felbontással, néha a virtuális valóságban. Adott a DirectX 12 és az OpenGL 4.5 után a Vulkan is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.