Hirdetés

Innen tudhatod, hogy haldoklik az SSD-d



|

Az SSD-k rengeteg írást képesek elviselni, elhasználódásuk is jól követhető, mégis sokszor meglepetésszerűen érkezik a keserű hír: kipurcant a szupergyors tárolónk. Így nézd meg, a te SSD-del mi a helyzet.

Hirdetés

Az SSD-k nagyon sokáig bírják, több, 5 évnél is idősebb Solid State Drive dolgozik mind a mai napig hibátlanul a szerkesztőség jó néhány gépében, de ez nem jelenti azt, hogy örök időkig megbízhatóan tárolja adatainkat egy flash-alapú tárhely. A helyzet némileg romlott az elmúlt időszakban, ugyanis terjedőben a TLC-s, kisebb csíkszélességgel készült NAND chipekből épített SSD-k. Ezeknél cellánként 3 biten tárolják az adatokat, és a közelebb került jelszintek miatt már egy kisebb öregedés hatására is használhatatlanná válik a cella. Márpedig tartalékcellákból sem lehet túl sokat adni, ugyanis a TLC lényege éppen az, hogy minél olcsóbban minél nagyobb tárhelyet kapjanak a felhasználók. Szerencsére azért a 70-150 TBW életciklus még így is megvan, vagyis ennyi Terabyte adat írására hitelesítettek ezek a TLC-alapú SSD-k is. De honnan lehet tudni, hogy 1-2 éve vásárolt meghajtónk milyen kondícióban van? Lehet előre sejteni a bajt?


Hirdetés


Saját program

A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani az SSD jelenlegi állapotát, hogy - miután ellenőriztük a gyártót, annak támogatási weboldaláról letöltjük az SSD kezelőszoftvert. A legtöbb gyártó már ad ilyet teljesen ingyenesen, amelyik minden modellt kezel. A Samsung, Kingston, HyperX, Intel, Crucial, Transcend stb. mind biztosítanak szoftvert, amit nyugodtan telepítsünk fel, nem fogják lassítani a gépet. Amikor megnyitjuk ezt a programot, ott meg is találjuk azt a mutatót, grafikont vagy számot, ami kiírja, milyen állapotban van SSD-nk. Van, ahol csak a jó, közepes, veszélyes és hibás állapotjelzések vannak, de olyan is akad, ahol százalékosan, napokban, vagy pontszámmal mutatják meg, várhatóan mennyi ideje van még vissza SSD-nknek.



Ha ilyen programot nem kaptunk, még mindig megpróbálkozhatunk harmadik fél által készített alkalmazással. Ebben egészen jó a Hard Disk Sentinel, de a CrystalDiskInfo sem rossz választás.



Nyomozás

Ha ez az út nem járható, nézzünk utána, pontosan milyen SSD dolgozik gépünkben. Ezt a legtöbb hardvervizsgáló segédprogram pontosan megadja, legyen az az AIDA64 vagy az ingyenes HWInfo, de a Windows Eszközkezelője is ki szokta írni a pontos típust. Ennek birtokában már rákereshetünk a meghajtóra, ahol az adatlapon fel szokták tüntetni a meghajtó várható élettartamát TBW-értékben. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre vagy OEM SSD-t szereltek gépünkbe, érdemes a típus beazonosítása után a NAND chip modellszámára rákeresni. Ebből megtudhatjuk, hogy az adott NAND chip MLC vagy TLC-típusú, illetve jó esetben a gyári adatlapon a várható írási kapacitás (TBW) is olvasható. Egy MLC, vagyis cellánként 2 biten rögzítő Multi Level Cell chip nagyjából 3000 újraírási ciklusra képes cellánként. A TLC ennek kb. harmadára, vagyis 1000 újraírásra.



Számítás

Amint megvagyunk az SSD és a NAND flash chipek meghatározásával, következhet az eddig írt adatmennyiség. Ezt a SMART-ot kezelő programok képesek kijelezni. Például a CrystalDiskInfo, amely azt is elárulja, hányszor volt ki/bekapcsolva a tároló és hány órát futott. Ugyanitt találjuk azt is, mennyi adatot írtunk eddig az SSD-re, így már a gyári adat birtokában viszonylag jó közelítéssel megmondható, mennyi ideje van még SSD-nknek.



Ha mondjuk 70-100 TBW élettartamot jósol a gyártó és már elértük a 60 TBW értéket, érdemes felkészülni a cserére, de legalábbis sürgősen beállítani egy rendszeres mentést a teljes SSD-re. Amennyiben még kb. a felénél járunk ennek az értéknek, nem kell aggódni, de persze ez nem azt jelenti, hogy nem romolhat el bármelyik pillanatban SSD-nk és nem érdemes biztonsági mentést tárolni készíteni róla időnként.


Ti hány TBW-nél jártok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.