Hirdetés

Karácsonyi gamer PC a piacról



|

Szeretnél Dishonored 2-vel, Civ VI-tal, Battlefield 1-gyel és CoD-dal játszani, de a géped már öt évvel ezelőtt is "irodai"-besorolású volt. Így fejleszd.

Hirdetés

Gamer PC-t vásárolni felemelő és igazán izgalmas akkor is, ha újonnan veszünk, készre szerelt masinát, és akkor is, ha mi magunk válogatjuk össze a szaküzletek kínálatából. Az alsó árhatár persze már kevésbé örömteli, ha tényleg erős gamer PC-t szeretnénk, 200 ezer forinttal simán számolhatunk - és akkor még csak a középkategóriát lőttük be monitor, perifériák és OS nélkül. Mi most a használtpiacra tévedtünk, hogy onnan rakjunk össze egy olcsóbb, de vállalható alternatívát.


Hirdetés


Nem a nulláról

Tételezzük fel, hogy csak a legszükségesebb komponenseket szeretnénk megvásárolni, a 120 fps sem cél, de azért az fontos, hogy 30 fps alá ne essen a sebesség FHD-ben sem. Ehhez monitorunk, perifériáink vannak és adott egy régi gép is, amit nem bánunk kibelezni. Ennél ugyebár a platform vélhetően felejthető, a hűtés alapszintű és talán a tápegység is gyenge. Viszont a házat megőrizhetjük és ebbe kerülhet egy sokkal erősebb, fejlettebb, de használt komponensekből épített konfig. A merevlemez is hasznos lesz még, ha nem is gyors, azért értékes tárhelyet ad nagyobb fájljainknak.



Jó gép, nyomott áron

Ugyan csábító árakon lehet már X99-es alapokhoz jutni és azt is tudjuk, hogy ezek a CPU-k még nagyon hosszú ideig mindenhez elegendő teljesítményt nyújtanak majd, mégis inkább maradtunk az LGA1150-nél, amibe egy Haswell CPU-t választottunk. Az alaplap egy H97-es modell lett, az Asus H97M-E, amit 17 forintért szereztünk meg - ez nem a legolcsóbb ajánlat, de nem is a legelszálltabb, így könnyedén lehet ennyiért ilyen felszereltségű lapot találni. A H97 azért jó választás, mert a Haswell-refresh CPU-kat is kezeli, ami későbbi bővítés miatt fontos szempont. A CPU-nál Core i5-re szavaztunk, abból pedig egy Core i5-4440-ra, amely kellően erős ahhoz, hogy egy combosabb középkategóriás kártyát is kihajtson, viszont nem annyira drága, hogy fájóan megdobja a végösszeget. Ezért a CPU-ért 36 ezer forintot kértek.



A lapba 2×4 GB DDR3 RAM-ot választottunk, amiért átlagosan 10 ezer forintot kérnek. Ha ennél jobb modult szeretnénk, 11-13 ezer forintos átlagárra számítsunk, ha pedig egyből 16 GB-tal vágnánk neki, 16-19 ezer forintos áron szerezhetünk 2×8 GB-os csomagot.



A hűtést sem bíztuk a véletlenre, mert a visító gép bosszantó, ezért 5 ezer forintot adtunk egy Cooler Master Hyper TX3 hűtőért, de aki ennél is jobbat szeretne, 8-10 ezer forint körül már Scythe hűtők közül válogathat. Ehhez jött még egy 500 wattos, megbízható FSP Epsilon tápegység 10 ezer forintért, valamint egy szinte új, garanciás Samsung 850 EVO 250 SSD 19 ezer forintért.


Kulcs a PC Master Race-hez

A végére hagytuk a videokártyát, ahol sokféle modell közül válogathatunk. Van például nagyon vonzó áron, 90 ezer forintért R9 Fury X, 75 ezerért GeForce GTX 980, aki pedig "gyengébb", de még mindig fejlett és felsőkategóriásnak számító modellt szeretne, Radeon R9 290-et kaphat 51 ezer forintért. Ha 60-65 ezer forinttal számolunk, akkor már egész biztosan olyan kártyák közül válogathatunk, amelyek gond nélkül futtatják a legújabb játékokat is maximális részletességgel, FHD-felbontásban, minimum 30-60 fps-sel.


A végösszeg így 157 ezer forint, amiért egy nagyon erősnek számító, stabil és megbízható gépünk lett. Ehhez a konfigurációhoz évekig hozzávághatjuk a legújabb játékokat, mindegyik tökéletesen fog futni, ha pedig mégis szaggatna valami, hát könnyedén fejleszthetünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.